08.03.2012. / 09:24

Autor: Hina

Jednodnevni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu

Predstavnici četiriju sindikata koji sudjeluju u štrajku tvrde da su upravi iznijeli minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka ove godine

ArhivaArhivaJutros u šest sati počeo je 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, zbog odbijanja uprave da prihvati zahtjeve sindikata tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Štrajk su organizirala četiri sindikata - Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Novi sindikat. Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu potpisali su sporazum o mirenju kao pretpostavku za nastavak kolektivnih pregovora i oni ne sudjeluju u štrajku.

Kompanija je zbog štrajka otkazala 30 letova predviđenih u razdoblju trajanja štrajka. Dio letova u domaća i međunarodna odredišta obavit će se prema izmijenjenom redu letenja, a sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 i telefon Kontakt centra (+385 – 1) 6676 555, na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka.

Svi putnici koji su već rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova u vrijeme štrajka (uključujući i karte kupljene danas), moći će je zamijeniti bez nadoplate. Ako u potpunosti odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u cijelosti, kažu u Croatia Airlinesu.

Predstavnici četiriju sindikata koji sudjeluju u štrajku tvrde da su upravi iznijeli minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka ove godine. Zatražili su i ukidanje odluka koje po njihovom mišljenju utječu na sigurnost letova i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija. Među zahtjevima sindikata su i sređivanje sustava napredovanja unutar tvrtke.

Sindikati tvrde da zbog štrajka tvrtka neće trpjeti komercijalnu štetu nego da su moguće i uštede, jer Croatia Airlines na floti aviona gubi dnevno do 147 tisuća eura ili 1,1 milijun kuna. Za to odgovornom drže upravu na čelu sa Srećkom Šimunovićem. Upozoravaju da je Croatia Airlines u 10 godina proizveo gubitak od 950 milijuna kuna, a da je prošle godine gubitak povećan za još 75 milijuna kuna. Tako su ukupni gubici premašili milijardu kuna i veći su od temeljnog kapitala, kažu sindikalci.

Croatia Airlines tvrdi da je kao poslodavac tijekom kolektivnih pregovora nudio zadržavanje prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora, bez ikakvih smanjivanja prava te uz manje iznimke koje su se odnosile isključivo na poštivanje zakonskih propisa. Unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor, četiri sindikata odbila su bilo kakvo kompromisno rješenje i odlučila pokrenuti industrijsku akciju, tvrde u upravi. Kažu da bi prihvaćanje zahtjeva sindikata kompaniji uzrokovalo dodatni financijski trošak od gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 milijuna kuna.

U kontekstu trenutnog gospodarskog stanja, općenitog stanja u civilnom zrakoplovstvu i važećih prava radnika, zahtjeve sindikata nije moguće ispuniti jer su u suprotnosti s planom sanacije kompanije, a sedam od 11 postavljenih zahtjeva sindikata nisu u skladu s pozitivnim zakonima Hrvatske, kažu u upravi te zbog toga smatraju da je štrajk neopravdan.

Prema računici Uprave Croatia Airlinesa, jednodnevni štrajk uzrokovat će kompaniji štetu veću od 200.000 eura i zaustaviti pozitivan trend u poslovanju kompanije.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 08.03.12. 10:27

"Sindikati tvrde da zbog štrajka tvrtka neće trpjeti komercijalnu štetu nego da su moguće i uštede, jer Croatia Airlines na floti aviona gubi dnevno do 147 tisuća eura ili 1,1 milijun kuna."
...
"Prema računici Uprave Croatia Airlinesa, jednodnevni štrajk uzrokovat će kompaniji štetu veću od 200.000 eura i zaustaviti pozitivan trend u poslovanju kompanije." (?!)
...
"...Croatia Airlines u 10 godina proizveo gubitak od 950 milijuna kuna, a da je prošle godine gubitak povećan za još 75 milijuna kuna. Tako su ukupni gubici premašili milijardu kuna..."
---------------------
Stjepan Spajić: "Sve to, Rođo, treba šmajserom..."


registracija
5/1/07

james, 08.03.12. 12:33

Htio bih znati, koliko je komentatora (na samo danas) pokušalo podignuti i ispravno prizemljiti avion u kompjuterskim simulacijama.
Rezultati bi bili sigurno porazni.
A to je samo simulacija.
I još; koliko Vas stvarni zna kakovi su uvjeti u Europi. Sve što znate je ono što izjavi CA. A ta je firma definitivno koma.
Zainteresirajte se koliko CA ima zaposlenika u kacelarijama zaposlenih po vezama i koliko ima managerskih ugovora. Zamislite da dođe do neke manje opasne avionske havarije koja može imati za posljedicu paniku putnika (naravno da bi paničarili) a u kabini je osoblje zaposleno preko agencije za zapošljavanje koji nemaju adekvatnu obuku. Kabinsko osoblje mora svake godine obnavljati svoje znanje o postupanju i za to dobiti odobrenje da smiju letjeti.
A što se tiće prevoza, vani do aerodroma voze tramvaji, željeznica i slično.
Ja nisam zaposlenik CA.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 08.03.12. 12:54

Progurali ste do hipoteticnog clanstva u EU a za glavni centar te zajednice -Bruxelles- Croatiairlines nam nudi letove na jednom mizernom provincijskom (ZUZULOVO maslo) - na propelere DH4!? Sta se sminkate kao nekavi "budjovani" a Beograd vam salje za istu liniju svoje -mlaznjake!!! Lijepa slika te RH ( republike hercegovine) za svijet!? Prodajte vase "slotove" iz Bruxellesa za Zagreb direktnom linijom kao i prije inace LUFTHANSA moze to raditi kad niste sposobni za te iiii...... sve druge VELIKE poslove !!!!!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika