Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

'Ratovi zvijezda' prvorazredna su poslastica za sve one koji barem malo nisu odrasli

Tonski i slikovno savršeno DVD izdanje 'izvorne' trilogije Georgea Lucasa garantira svim ljubiteljima nezaboravne sage još jedan vrhunski provod

Dean ŠošaDean ŠošaSpadate li među ljubitelje starih “Ratova zvijezda”, nema vam druge nego oboružati se uoči sljedećeg vikenda gajbom piva, poslati obitelj ili partnera kamo ih volja i prisjetiti se elementarnih razloga zbog kojih svi mi uopće i uživamo u bilo kakvim pričama, iako to neki među nama nerado priznaju: jer nas one tu i tamo odvedu u neke drukčije, zanimljivije i bolje svjetove od ovoga našega. Slobodan vikend ili pokoji neiskorišteni dan staroga godišnjeg nužan su preduvjet za uživanciju u četverostrukom DVD-u starih nastavaka trilogije jer dodatni je materijal toliko opsežan da su za njegov pregled potrebni sati.

Uoči ponovnoga gledanja trilogije bio sam raspoložen za revalorizaciju: neke stvari s godinama često više ne izgledaju dobro kao nekada, a nakon razočaravajućih novih nastavaka “Fantomske prijetnje” i “Klonovi napadaju” porasle su i sumnje u davno odgledane stare dijelove.

Ipak, nakon što se čovjek odgovoran za “Ratove” na početku audiokomentara “Nove nade” predstavio riječima “This is George Lucas, writer and director. I made this film long, long time ago in a galaxy far, far away”, eskapizam i nostalgija definitivno su prevagnuli nad eventualnim lamentiranjem kako trilogije “Indiana Jones” i “Povratak u budućnost” danas djeluju kudikamo efektnije od Lucasova pokušaja stvaranja nove mitologije. Kao i nekada, rani “Ratovi zvijezda” i danas predstavljaju prvorazrednu filmsku poslasticu za sve one koji barem malo nisu odrasli, što je osnovni preduvjet za uživanje u bilo kakvoj varijanti jedne toliko sekundarne stvari kao što je umjetnost, bez obzira na to je li riječ o operi ili naizgled trivijalnim svemirskim pustolovinama.

“Nova nada”, “Imperij uzvraća udarac” i “Povratak Jedia” stižu u tonski i slikovno tehnički vjerojatno najsavršenijem DVD izdanju u dosadašnjoj povijesti medija, što se od perfekcionista poput Lucasa moglo i očekivati. Svaki film “prokomentirali” su Lucas, Carrie Fisher i tehnički magovi Ben Burtt i Dennis Muren, a “Imperij uzvraća udarac”, najmračniji i najbolji dio sage, i njegov redatelj Irvin Kershner. Četvrti disk uz ostale dodatke sadrži i sjajni 150-minutni dokumentarac o Lucasu, sagi i američkom filmu tih godina.

DVD izdavaštvo preveliki je biznis da bi se moglo reći kako je ovo definitivno izdanje trilogije. Nakon što Lucas snimi šestu, odnosno treću epizodu “Ratova”, može se vjerojatno očekivati neko još grandioznije izdanje, no i ovo zaslužuje najvišu ocjenu, iako dodaci nisu prevedeni na hrvatski.

CONTINENTAL FILM
DVD
Star Wars Trilogy: A New Hope, The Empire Strikes Back, Returno of Jedi, am. SF filmovi, 1977., 1980., 1983.
R: George Lucas, Irvin Kershner, Richard Marquand
GL: Mark Hamil, Harrison Ford, Carrie Fisher
FILMOVI: 4
DVD: 4

PASIJA
Blitz
DVD+VHS

Oko “Pasije” Mela Gibsona lomila su se koplja, no pošteno govoreći sam film za to ne daje ni jedan razlog. Naime, Gibsonov “kontroverzni” prikaz 12 posljednjih sati Isusova života ničim ne vrijeđa nikoga osim možda one koje su od tako ambiciozno osmišljenog filma očekivali puno više. “Pasija” je uspjelija od televizijskih filmova i mini serija koje obično gledamo na televiziji na Uskrs, no sve u svemu riječ je o jednoj tek korektnoj, prigodnoj drami.
DVD izdanje “Pasije” ne sadrži ni jedan dodatni prilog, no kako je religija ipak biznis unosniji i dugovječniji od svih ostalih, teško je vjerovati kako se uoči nekog od sljedećih katoličkih blagdana neće pojaviti i kudikamo raskošnije izdanje od ovoga.
The Passion of the Christ, am. drama, 2004.
R: Mel Gibson
GL: James Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Luca Lionello, Hristo Shopov
FILM: 2
DVD: 1

LJUBAV NEMA PRAVILA
ISSA
DVD+VHS

Ljubav nema pravila, no hollywoodske ljubavne komedije uglavnom imaju: glavne likove u njima najčešće igraju mladi ljudi. Najveća vrijednost filma Nancy Meyers (”Što žene vole”) leži upravo u nepoštivanju toga pravila i postavljanju u središte priče dvoje ostarjelih junaka, bogatog zavodnika Jacka Nicholsona i razočarane spisateljice Diane Keaton. Iako odmah na početku filma znate kako će završiti, dva sata natezanja Keatonice i Nicholsona spadaju u bolje trenutke suvremenije ljubavne produkcije i podsjećaju na igre spolova u doba klasičnog Hollywooda. Jack je dobar, no Diane, lijepa i u 57., naprosto je fantastična i da je pravde, Oscar uručen Charlize Theron za ulogu u “Čudovištu” morao je završiti u njezinim rukama.

Something’s Gotta Give, am. hum. melodrama, 2003.
R: Nancy Meyers
GL: Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Keanu Reeves, Frances McDormand
FILM: 3
DVD: 2

TAJNICA
Blitz
DVD+VHS

Redatelju Stevenu Shainbergu mora se priznati da se s problematikom S&M-a pozabavio efektno kao malo tko prije njega. Priča o curi koja se nakon izlaska iz ludnice zaposli kao tajnica čudnog odvjetnika ispočetka djeluje šminkerski, no kako radnja odmiče, film prerasta u sve zanimljiviju, bizarnu ljubavnu priču. Solidni James Spader dodao je prethodnim ulogama u filmovima o pomaknutoj seksualnosti (“Seks, laži i videovrpce”, “Sudar”) još jednu, no prava je zvijezda filma briljantna Maggie Gyllenhaal, sestra sve poznatijeg Jakea Gyllenhaala i prema ovdje viđenom jedna od najboljih glumica.
Najzanimljiviji dodatni prilog DVD izdanju “Tajnice” je audiokomentar Shainberga i njegove scenaristice Erin Cresside Wilson.

Secretary, am. drama, 2002.
R: Steven Shainberg
GL: Maggie Gyllenhaal, James Spader, Leslie Ann Warren, Jeremy Davies, Amy Locane
FILM: 3
DVD: 1

GRAD DUHOVA
Discovery
DVD+VHS

Brojnim glumcima koji su odlučili stati iza kamere priključio se i Matt Dillon koji je režirao zanimljiv krimić “Grad duhova”. Radnja Dillonova filma odvija se u jugoistočnoj Aziji, u koju se novopečeni redatelj zaljubio sredinom 90-ih, a glavni je junak prevarant koji usred brojnih intriga ondje odlučuje potražiti svoj mir. Iako je imao na raspolaganju sjajne glumce poput Jamesa Caana, Stellana Skarsgarda i Gerarda Depardieua, Dillon je u svojim namjerama tek napola uspio: dobra atmosfera ne može prikriti brojne manjkavosti scenarija.

City of Ghosts, am. krimić, 2002.
R: Matt Dillon
GL: Matt Dillon, James Caan, Natascha McElhone
FILM: 2
DVD: 1

KIŠNI ČOVJEK
Continental film
DVD

“Kišni čovjek” jedan je od onih filmovima o kojima se posljednjih godina uglavnom pisalo u kontekstu nepravedne politike Akademijinih glasača koji Oscare šakom i kapom dijele glumcima koji glume hendikepirane osobe. Ruku na srce, te je godine bilo i boljih glumaca od “autističnog” oskarovca Dustina Hoffmana, no Barry Levinson (“Gostionica”, “Dobro jutro, Vijetname”) 80-ih je bio predobar redatelj da bi se njegov film tek tako zaboravilo. Najzanimljiviji dodatak solidnom DVD izdanju “Kišnog čovjeka” su čak tri audiokomentara.

FILM: 3
DVD: 2

Rain Man, am. drama, 1988.
R: Barry Levinson
GL: Tom Cruise, Dustin Hoffman

KOLIBA STRAHA
BLITZ
DVD+VHS

Niskobudžetni horor “Koliba straha” koji je na uloženih milijun i pol zaradio više od 25 milijuna dolara, među kritičarima ne uživa neku osobitu reputaciju, no kultni mu je status zajamčen. Peter Jackson navodno je čak tri puta prekinuo snimanje “Povratka kralja” kako bi ga prikazao svojoj ekipi. Priča o tinejdžerima koji u brdima cugaju i ljubakaju prije nego što počnu umirati je banalna. Ipak, preusmjerite li pozornost s onoga što se u filmu događa na način na koji je talentirani Eli Roth sve to skupa osmislio, ne biste smjeli biti nezadovoljni.

Cabin Fever, am. horor, 2002.
R: Eli Roth
GL: Jordan Ladd, Rider Strong
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika