08.03.2012. / 14:03

Autor: Hina

Počinje suđenje Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja vrhovnih sudaca

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin trebalo bi početi sutra na zagrebačkom Županijskom sudu, a na suđenju se očekuje svjedočenje Glavaša i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina.

Drago TadićDrago TadićSuđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin trebalo bi početi sutra na zagrebačkom Županijskom sudu, a na suđenju se očekuje svjedočenje Glavaša i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina.

Suđenje Tadiću vodit će sudac Zdravko Majerović koji je na pripremnom ročištu prije dva tjedna odlučio za svjedoke pozvati Glavaša, Hrvatina i donedavne Tadićeve suoptuženike koji su se nagodili s USKOK-om i priznali nedjelo.

Tadić jedini nije pristao na nagodbu, odnosno ponudu USKOK-a da mu se, u zamjenu za priznanje krivnje, odredi bezuvjetna zatvorska kazna od dvije i pol godine.

S USKOK-om su se nagodili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić. Oni su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Božica Tadić - Ćavar, supruga prvooptuženog Drage Tadića, uvjetno je osuđena na 15 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Ona po zakonu nije dužna svjedočiti na suđenju suprugu.

Krivnju je prvi priznao splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji je na temelju nagodbe s USKOK-om dobio dvije godine zatvora uz petogodišnji rok kušnje.

Osim ispitivanja donedavnih Tadićevih suoptuženika, sud je usvojio i prijedlog obrane da se preslušaju tajne snimke njihovih telefonskih razgovora.

USKOK Tadića tereti da je okupio ostale optužene kako bi utjecali na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušali preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp". Vrhovni mu je sud u konačnici kaznu s 10 smanjio na osam godina, a Glavaš kaznu, nakon bijega iz Hrvatske, služi u BiH.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika