08.03.2012. / 18:10

Autor: Hina

Lijekove protiv demencije trebalo bi uzimati trajnije

Britanski znanstvenici utvrdili su da lijekovi protiv demencije, poput donepezila i memantina koje koriste osobe s početnom i umjerenom Alzheimerovom bolesti, mogu pomoći i bolesnicima u uznapredovaloj fazi te bolesti.

Lijekove protiv demencije trebalo bi trajno uzimatiLijekove protiv demencije trebalo bi trajno uzimatiBritanski znanstvenici utvrdili su da lijekovi protiv demencije, poput donepezila i memantina koje koriste osobe s početnom i umjerenom Alzheimerovom bolesti, mogu pomoći i bolesnicima u uznapredovaloj fazi te bolesti.

Istraživanjem kojim su analizirane dugoročne koristi od takvih lijekova utvrđeno je da bi oni mogli pomoći dvostruko većem broju oboljelih od Alzheimera širom svijeta.

Znanstvenici su utvrdili da davanje tih lijekova osobama s umjerenim i teškim oblicima Alzheimera rezultira njihovim boljim funkcioniranjem u svakodnevnom životu u odnosu na bolesnike kojima je u isto vrijeme davan placebo.

Oko 18 milijuna ljudi širom svijeta pati od Alzheimerove bolesti koja je najčešći oblik demencije a procjenjuje se da bi broj oboljelih od te bolesti do 2030. mogao narasti na 66 milijuna a do 2050. na 115 milijuna.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, obuhvatilo je 295 oboljelih od Alzheimerove bolesti koji su bili podijeljeni u četiri skupine. Jedna je bila na donezepilu, druga je umjesto njega počela dobijati placebo što znači da nije uzimala nikakav lijek, treća je uzimala memantin, a četvrta oba lijeka.

Donezepil se uobičajeno prepisuje u ranim stadijima bolesti no prestaje se davati kad bolest uznapreduje jer nije bilo nikakvih pokazatelja o učincima lijeka u kasnijim fazama bolesti.

"Sada imamo uvjerljive dokaze da se liječenje tim lijekovima može nastaviti i u kasnijim, težim fazama bolesti", kaže Robert Howard s King's College London koji je vodio istraživanje.

Znanstvenici su utvrdili da su osobe oboljele od Alzheimerove bolesti koje su uzimale lijekove bolje pamtile, razumijevale i komunicirale te bolje obavljale svakodnevne aktivnosti od onih koji ih nisu uzimali.

Vezane vijesti

Strategija borbe protiv Alzheimerove bolesti

Strategija borbe protiv Alzheimerove bolesti

Američka vlada objavila je u utorak nacionalnu strategiju za borbu protiv Alzheimerove bolesti do 2025. godine, koja uključuje financiranje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika