Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Dobro došli u T polusvijet

Mrak na ekranu RTL-a najnoviji je doprinos mitu o tehničkoj savršenosti Nijemaca

Ivan StarčevićIvan StarčevićVIJESTI
Utorak, RTL TV, 18.45
Vijenac

Policajac maltretirao trudnicu u Dubrovniku, glasi vijest dana, ali jake snage MUP-a nisu stale samo na tome, nego su koji dan kasnije, u istome gradu, počinile novi nestašluk, pa počujmo: «U Dubrovniku policija privela dvije djevojčice koje su šarale po zidu u parku». Emitirana je čak i izjava zgrožene majke, što je našem javnom mnijenju bilo dovoljno da zamukne. Umjesto da sve televizije i novine iz dana u dan javljaju kako ministar unutarnjih posala jako sporo piše ostavku, mediji su se okrenuli Severini u Vargekovim dimijama.

U Hrvatsku hrlimo da vidimo zašto HTV mrzi Let 3, Bareta, Hladno pivo, Edu Maajku i Gobca, a zašto RTL nije u stanju emitirati Vijesti BIG BROTHER
Petak, RTL TV, 20.15
Vijenac

Iako je, zbog prenemaganja troje voditelja, petak najgori dan za Velikog bracu, večer s rodbinom i prijateljima zatočenika osvježio je savjet koji im je uputio Psihomodo Gobac (da se kresnu štop prije). Iako savjet nije za bacanje, nadmašila ga je reakcija publike. Glasno su zapljeskale majke dobrovoljno zatočenih kćeraka, ljubljene djevojke i žene zatvorenika koji bi trebali spolno općiti (kresati se), o očevima da i ne govorimo. Da netko njihovoj djeci, «u stvarnom životu», kaže takvoga nešto slabo bi se proveo, ali na televiziji svi smo mi liberalni i svi smo fini, pravi idioti koji će sutra u crnoj kronici ubiti sve živo, a poslije toga nastupiti u «Latinici».
U subotnjem Braciki puno smo očekivali od uvodne napomene da će biti emitiran i «sadržaj neprimjeren gledateljima mlađe dobi», ali nije bilo istospolnog seksa sve do ponedjeljka kad su novine javile da je u četvrtak «Big Brother» po gledanosti nadjahao «Milijunaša».

DOBRO DOŠLI U T SVIJET
Svaki dan, svugdje
Četiri kaktusa

U spotu koji traje satima lete ružičaste latice posvuda, a u slavu reklamne poruke «dobro došli u T svijet». Što je T svijet? To je Hrvatska, zemlja u kojoj možete telefonirati samo s jednog T telefona i pušiti samo jedne C cigarete. Ne zna se kada ćemo moći birati između bar dvije kompanije koje imaju koncesiju za fiksnu telefonsku mrežu, a u međuvremenu, da nam skrati čekanje, dosadašnji Hrvatski telekom, koji upravo mijenja ime u obično T kao troglodit, straćio je teške novce da nam cinično priopći ono što i sami znamo: nemamo izbora, znamo da su te ružičaste latice zapravo novčanice koje nam je HT oteo iz džepa, ali ništa mi tu ne možemo, kad su iznad nas ne samno dragi Bog, nego i Hrvatski sabor. Našu desetljećima nepromjenjivu ropsku poziciju pozdravljati kao nešto novo i jezivo idilično ipak je dokaz nekog kakvog-takvog rafinmana. Eto, mogli su nam pod prozor poslati Andriju Hebranga s bazukom pod rukom, a nisu.

CRVENI SAG
Nedjelja, Nova TV, 22.50
Kaktus

O najnovijim gibanjima (razni domjenci) u našem T polusvijetu izvještava nas se u emisiji koja se zove «Red Carpet», no kako mi ne znamo što to znači, prevodimo jednostavno sa «Crveni sag». Umjesto da se čitav i cio prostre pred Edom Maaajkom i njegovim subotnjim koncertom u Zagrebu, pod taj se tepih gurnulo i onda svečano pokazalo sve ono što pristojan čovjek izbjegava, naime, druge ljude.
Kruna emisije bilo je iscrpno i totalno pokazivanje propalog spota ne Ede Maajke, ne Gorana Bareta, ne Gopca, ne Leta 3 i ne Hladnog piva, nego propale Severine-Madonne, miljenice i HRT-a koji mrzi nabrojene skupine.

HRVATSKA DANAS
Ponedjeljak, HRT 1, 16.00
vijenac

Čovjek i profesor, koji je u Metkoviću bio nositelj gubitničke liste na jučerašnjim izborima ovako tumači lokalni poraz svoje stranke: «To nije toliko poraz HDZ-a, koliko je poraz jednog zdravog razuma kod birača». Da su birači glupani i luđaci, to su dosad oni i sami znali, stoga je ovo povijesna izjava, jer prvi put im to kaže netko drugi. Kako taj netko drugi nikako ne bi smio biti onaj kojem su birači prvi rekli da je glupan i luđak, u podružnici HDZ-a u Metkoviću nastala je uzbuna kad je nositelj liste, svojom urođenom finoćom i sporošću shvatio da je pogriješio. Profesor Foucault, nazovimo ga tako, odmah je telefonirao u stranačku središnjicu i tražio ovlaštenog medijskog terorista, glede i u svezi uputa kako da spriječi emitiranje svoje izjave.
Halo, molim vas, je li tu Čečenac, hitno mi je, ovdje profesor Foucalt.
S druge strane žice čuo se miran glas Andrije Hebranga: Ovdje sam, danas u Afganistanu, sutra u vašem stanu, što vas muči?
I da ne duljimo, HDZ-ov ovlašteni Čečenac (to mu je ilegalni nadimak) odmah je zvao urednicu Đurđicu Čočić, ali je ona bila na kolegiju, pa nigdje i onda usred emisije u kojoj je pročitala novu vijest iz Like. Kod Perušića sada je pregažen medvjedić. Novinarka Mašenka Vukadinović iznosi hipotezu stručnjaka, dostojnu sapunice «Villa Maria»: da je riječ o mladuncu medvjedice koja je na istom mjestu pregažena 26. rujna. Medo koji se uputio u potragu za mamom i stradao, odakle toj našoj braći Grimm srce da smišljaju takve strahote.

ŽIVOT UŽIVO
Ponedjeljak, HRT 1,16.20
Vijenac

Voditeljica Tanja Tušek počinje emisiju zapažanjem da je protekli vikend bio prepun događaja, ali definitivno događaj broj jedan, priopćuje ljepotica Tušek našim nevjerovanim osjetilima vida i sluha, bio je koncert Ede Maaajke u prepunoj najvećoj zagrebačkoj sportskoj dvorani, cca deset tisuća gledatelja. Jest da je novinarka Elizabeta Biočina dobila svega minutu da izvijesti o događaju, ali nema veze, ispravno je istakla da se dogodila senzacija: prvi put nakon 20 godina jedan je urbani izvođač napunio Dom sportova.
Jedna senzacija slijedila je drugu: tek nakon Ede Maaajke (s tvrdim «a») pojavilo se čelo čeonog čovjeka ružno ružičastog HDZ-ova T polusvijeta, g. Ivice Mudrinića Kanađanina, što je prvi put tijekom tijekom kampanje da se HRT odlučila jasno demonstrirati vrijednosne kriterije. Pozdravljamo taj nečuveno hrabar potez, zbog kojeg će netko morati odgovarati, i ludi od radosti očekujemo u razumnom roku emisije, ili bar rubrike unutar sadašnjih kretenskih kulturnih emisija, što će se baviti Goranom Baretom, Letom 3, Hladnim pivom, Edom Maajkom, Psihomodopopom i sličnim urbanim djelatnicima dosad tretiranim kao da su seoske lude.
Kad bolje razmislimo, nije to neka hrabrost. Na televiziji na kojoj amaterke i apsolventice psihologije (Anđa Marić, Maja Vučić) uređuju što stanove što ljudske duše, prava bi hrana anoreksičnom programu HRT-a bila emisija u kojoj bi apsolvent medicine operirao pogdjekoje srce, poneko koljeno ili kičmu, kako-kad, ovisno o uredničkoj kuraži. Svi smo dobrodošli.

VIJESTI
Ponedjeljak, RTL TV, 18.45
Četiri KAKTUSA

Najprije je u «Exkluzivu» išla jedina dobra stvar koju je ijedna tv emitirala o subotnjem našem Edi ocu i Maajki, a onda je, za kaznu, ludilo T svijeta provalilo i u glavni stožer RTL-a koji je totalno zablokirao i emitirao Vijesti bez tona, točnije rečeno s tonom izravno iz Big Brothera. U senzaciji do sada neviđenoj u povijesti televizije na ovim prostorima Tomica Jelinčić je u četiri pokušaja micao ustima, ali čuo se samo šum vode i glas tetoviranog Saše iz Bjelovara, s trenutnim boravištem u Dubravi, Velikobratska bb. Tek u šestoj nijemoj minuti, poslije psovki i podrigivanja, odustalo se od vijesti i prešlo se na autoironičnu emisiju «Salto» u kojoj svi padaju i posrću.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika