09.03.2012. / 14:56

Autor: Nacional.hr

Pranje krvničke savjesti

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

"Mnogi prioriteti, predviđeni Petrovdanskim osnivačkim Programom SDS-a, već su ostvareni. To je na prvom mjestu pomirenje partizana i četnika, zatim smo premostili provaliju između ruralnih i urbanih Srba vratili se izvornoj srpskoj kulturi, tradiciji, spiritualnosti i tako dalje, što sve čini slobodu", piše

Radovan Karadžič (Reuters)Radovan Karadžič (Reuters)Ratni vođa pobunjenih Srba u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić, je u intervjuu za novinsku agenciju Srnu napisao kako 'duboko žali što su sva tri naroda patila nizašto'.

"Od svih mogućnosti za budućnost Republike Srpske i BiH, najbolja bi bila nezavisnost RS-a, ali samo ako bi to bilo dogovoreno sporazumom među stranama. Ne bih žrtvovao mir za nezavisnost", rekao je.

Smatra kako je sve 'moglo biti riješeno, a rat izbjegnut' da su Bošnjaci prihvatili Lisabonski sporazum iz 1992. godine o BiH kao uniji tri republike, hrvatske, srpske i bošnjačke. Žao mu je što se s Alijom Izetbegovićem nije uspio dogovoriti kao s Matom Bobanom i Fikretom Abdićem, čelnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Autonomne pokrajine Zapadne Bosne. "Sporazum koji sam dosta rano postigao s Matom Bobanom spasio je živote desetine tisuća Hrvata, Srba i muslimana. Žao mi je što nismo mogli postići nešto slično s muslimanima, osim s Fikretom Abdićem", dodaje.

Karadžić nastavlja o muslimansko-srpskim odnosima u BiH. "Posebno me zapanjuje činjenica kako oni koji su odgovorni za izbijanje rata i dalje zavaravaju sve nas, a posebno muslimanski narod govoreći kako su 'obranili' BiH. To je još jedan zločin, zločin zanemarivanja nepotrebnih žrtava. Još čekamo da se pojavi hrabar muslimanski lider koji bi obavijestio muslimanski narod kako smo mi Srbi prihvatili oba originalna muslimanska prijedloga", zapisao je.

"Nitko nam nije garantirao kako ćemo dobiti Republiku Srpsku. Naprotiv, svi utjecajni elementi u svijetu bili su protiv nje. Sve njih su pobijedili oni koji su bili spremni da daju svoje sinove u borbi. Ne sviđa mi se kad se kaže kako sam ja otac Republike Srpske. Očevi su oni koji su dali najdragocjenije, djecu za Republiku. Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske", napisao je Karadžić o budućnosti Republike Srpske.

Na pitanje o slobodi, Karadžić je iznio nekoliko svojih razmišljanja, među kojima i da je temelj za unaprjeđenje društva upravo sloboda.

"Svako biće ima pravo na slobodu, a oni koji su izdržali užasne godine iščekivanja slobode, kao što su Srbi u BiH, sigurno je zaslužuju u punoj mjeri", tvrdi i dodaje kako je za 'opstanak Republike Srpske nužno kulturno i duhovno uzdizanje, nakon čega će ekonomija i ostalo napredovati samo'.

"Mnogi prioriteti, predviđeni Petrovdanskim osnivačkim Programom SDS-a, već su ostvareni. Nije ih ostvario samo SDS, već i svi mi. To je na prvom mjestu pomirenje partizana i četnika, zatim smo premostili provaliju između ruralnih i urbanih Srba vratili se izvornoj srpskoj kulturi, tradiciji, spiritualnosti i tako dalje, što sve čini slobodu", piše dalje Karadžić.

Vođa bosanskih Srba iznio je i svoje razmišljanje o Europskoj uniji. "Mi ne znamo točno što će EU biti sutra i kakva će biti konačna slika EU. Jedino Njemačka izvlači prednost iz ove krize, koristeći je za dalju integraciju Unije, čiji kraj se ne vidi, a unitarizacija nije nemoguća. Dala baba dinar da se uhvati u kolo, sad bi dala pet da je puste iz kola. Napuštanje EU bilo bi mnogo skuplje od napuštanja Jugoslavije. Povijesni narodi, kakav je sigurno srpski, teško prihvaćaju da svoj identitet utope u nešto drugo", zaključio je.

Priznao je kako mu se ne sviđa boravak u zatvoru. "Radije bih pisao svoje knjige i igrao se sa unucima i praunucima kad dođu, nego se bavio politikom", napisao je.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 09.03.12. 15:49

Hebala vas šumska bolesne,ma sve do jedan retardiran poturica,a psihijatrijskih diploma u pravoslavaca koliko hoćeš lažnih naravno,jer tko je mogao tad biti nego pravoslavac ,manijaci i luđaci i kanibali


registracija
2/1/11

prohujalo, 20.03.12. 11:10

on je samo jedan u nizu koje je svijet napravio liderom......zalosno ali istinito.......para vrti gdje burgija nece......on je zapadno dijete iz zapadne epruete......
ali dok mi to svi shvatimo bit ce nam kasno......postat cemo radna snaga u bescijenje....?????


registracija
12/1/11

bozhidar, 20.03.12. 12:11

a prijetio je bosnjacima [dok su hrvati sutjeli] da ce nestati ukolilko ne ostanu u vecoj srbiji.
ali i tada nije govorio istinu. posto srbija nije htjela toliko muslimana o novoj srbiji, odlucila je da ratom otjera bsnjake iz zacrtane nove srbije ili ponajprije srbije2, a onda kriomice stvarati velesrbiju, koju je zamislio cetnicko-partizanska 'elita'.
tocno je, dakle, kad karadzic kaze da su se 'komunisti' i cetnici pomirili. ali on ne kaze zasto. a mi svi znamo zasto: da ukradu tudje zemlje ratom i zlocinima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika