09.03.2012. / 15:52

Autor: Nacional.hr

Isplata radnika u bonovima

Dioki na sud, Konzum Liniću

Inspektorat je zbog neisplate minimalne plaće u zakonom propisanim rokovima protiv Diokija podnio optužni prijedlog nadležnom sudu. U postupku inspekcijskog nadzora kod Konzuma nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela. No, što se tiče izdavanja bonova, podsjećaju da je to u nadležnosti Linićeva ministarstva

Photo: Željko Hladika/PIXSELLPhoto: Željko Hladika/PIXSELLDržavni inspektorat objavio je rezultate inspekcijskog nadzora kod Diokija i Konzuma vezano za moguće nezakonite isplate plaća ili dijela plaća radnicima Diokija u bonovima Konzuma.

Inspektorat je zbog neisplate minimalne plaće u zakonom propisanim rokovima protiv Diokija podnio optužni prijedlog nadležnom sudu, a podnesen je i optužni prijedlog zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno i djelo prekršaja iz članka 28. Zakona o čeku. U postupku inspekcijskog nadzora kod Konzuma nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela. No, što se tiče izdavanja bonova, podsjećaju da je to u nadležnosti Linićeva ministarstva.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđivali smo ključnu činjenicu – da li je poslodavac svojim radnicima u posljednjih 6 mjeseci isplaćivao plaću ili dio plaće u bonovima jer se plaća i naknada plaće moraju isplaćivati u novcu, u bruto iznosu, da li je bilo povreda Zakona o minimalnoj plaći, jesu li radnicima uručeni u propisanom roku obračuni plaća i naknada plaća sa propisanim sadržajem, jesu li na takve isplate obračunana i uplaćena propisana javna davanja, kao i moguću povredu odredbe čl. 28. Zakona o čeku. U postupku inspekcijskog nadzora obavljenog kod poslodavca Dioki d.d. utvrđeno je da poslodavac evidenciju o radnicima i radnom vremenu radnika vodi na propisan način, te da je žiro račun Poslodavca u blokadi od kolovoza 2011., a vjerovnici su ga povremeno odblokirali da bi se radnicima mogao isplatiti barem dio plaće. Za kolovoz i rujan 2011. plaće su isplaćene u ugovorenom iznosu, u novcu, a radnicima je u zakonskom roku uručen obračune dugovane, a neisplaćene plaće", ističu iz Državnog inspektorata.

Utvrđeno je kako su za listopad 2011. radnicima Diokija isplaćene plaće u ugovorenom iznosu, ali djelomično u novcu (u dva obroka), a dijelom u bonovima „Konzuma“ - 20. prosinca uručen im je bon od 230 kn, a 22. prosinca bon od 500 kn (u bonovima je isplaćeno ukupno 330.240,00 kn). Bonovi su prikazani na RS obrascima kao plaća za listopad 2011. Za studeni 2011. radnicima je isplaćeno 20% obračunate plaće, te su im 21. veljače uručeni bonovi Konzuma od 200 kn po radniku, a prikazani su na RS obrascima kao plaća za studeni 2011. (u bonovima isplaćeno ukupno 90.400,00 kn). Ostatak plaće nije isplaćen, a za prosinac 2011. i siječanj 2012. radnicima nisu isplaćene niti minimalne plaće.

Nakon utvrđenih činjenica podnesen je optužni prijedlog nadležnom sudu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno i djelo prekršaja iz članka 28. Zakona o čeku.

U postupku inspekcijskog nadzora kod poslodavca Konzum nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela. Zaključno, Državni inspektorat mora protiv prekršitelja poduzimati mjere koje su kroz zakone propisane i na način kako je propisano jer smo odgovorni za ispravnu primjenu i provedbu zakonodavstva u onim područjima u kojima nam je dana nadležnost. U ovom smo predmetu poduzeli sve raspoložive mjere. O izdavanju i uporabi pisanih isprava (bonova) od strane Konzuma d.d., a koji služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga između dva poslodavca (u ovom slučaju između Diokija i Konzuma), obavijestili smo Ministarstvo financija kao stručnog nositelja izrade nacrta prijedloga Zakona o čeku, jer u tom nam dijelu nije dana nadležnost za postupanje.

Vezane vijesti

Prosvjed radnika Diokija

Prosvjed radnika Diokija

Stožer za obranu Diokija u Zagrebu organizira prosvjed radnika te tvrtke "budući da rješenje problema za radnike Diokija nije pronađeno do kraja… Više

Komentari

registracija
13/9/08

annex, 09.03.12. 21:25

Ma fuj! Todorića nitko neće. Niti financijska policija, niti porezna, niti državni inspektorat, niti policija, niti DORH i USKOK, niti agencija za tržišna natjecanja, niti Saborski odbor za financije, koji provjerava poticaje, niti Držana revizorica, ali da budemo cinični, njega neće niti Mercator. Ajde bar negdje ima Boga!


registracija
26/1/08

Rampa, 10.03.12. 01:18

Liniću, poljubit ruke Todoriću i duboko se nakloniti!
Jad i bijeda je postala ova zemlja!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika