09.03.2012. / 17:59

Autor: Hina

Ministarstva: Ukidanje redakcija na HRT-u nema opravdanja

Ministarstva kulture te znanosti, obrazovanja i sporta ustvrdila su danas da predložena ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) nemaju opravdanja jer bi se time bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije.

Andrea Zlatar ViolićAndrea Zlatar ViolićMinistarstva kulture te znanosti, obrazovanja i sporta ustvrdila su danas da predložena ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) nemaju opravdanja jer bi se time bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije.

Pritužbe na predloženi Pravilnik o unutarnjem ustroju HRT-a, kojim se unutar Informativnog programa ukidaju redakcije za kulturu, redakcija za školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo Ministarstvu kulture uputili su predstavnici novinara i sindikata HRT-a.

Uzimajući u obzir programske i druge obveze HRT-a utvrđene Zakonom o HRT-u takve izmjene nemaju opravdanja, stoji u priopćenju kojeg su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Time bi se, kažu, bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije, odnosno onemogućilo dnevno informiranje javnosti o tim sadržajima.

U ministarstvima vjeruju da nije potrebno isticati da je člankom 9. Zakona o HRT-u, koji predstavlja temeljnu odrednicu misije javne televizije, određeno da javne usluge HRT-a u smislu toga Zakona sadrže programske obveze HRT-a koje ispunjavanju demokratske, socijalne, ekološke, kulturne potrebe hrvatskoga društva, jamče pluralizam, uključujući kulturnu i jezičnu raznolikost.

Posebno su, kažu, iznenađeni da se općim aktom kulturna redakcija, kao i niz drugih redakcija, marginalizira unatoč činjenici što je kulturna i obrazovna funkcija javne televizije u samim osnovama njezinog postojanja. Smatramo da svrsishodnost najavljenih promjena treba preispitati, kako ne bi došlo u pitanje ostvarivanje programskih zadaća koje su propisane Zakonom o HRT-u, kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika