09.03.2012. / 19:31

Autor: Hina

IAEA ne isključuje da Iran "čisti" lokaciju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne isključuje mogućnost da Iran možda nastoji ukloniti dokaze iz vojnog kompleksa koji inspektori žele posjetiti u okviru istrage sumnjivih istraživanja možebitno povezanih s proizvodnjom atomske bommbe, rekao je u petak čelnik te UN-ove agencije.

Yukiya AmanoYukiya AmanoMeđunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne isključuje mogućnost da Iran možda nastoji ukloniti dokaze iz vojnog kompleksa koji inspektori žele posjetiti u okviru istrage sumnjivih istraživanja možebitno povezanih s proizvodnjom atomske bommbe, rekao je u petak čelnik te UN-ove agencije.

Yukiya Amano je svoju izjavu u razgovoru za Reuters dao dan nakon što je šest svjetskih sila zatražilo od Irana da ispuni obećanje da će dopustiti međunarodnim inspektorima posjet vojnom kompleksu Parchin.

Iran je odbio dati pristup Parchinu u dvije runde razgovora s IAEA u Teheranu ranije ove godine. Zapadni diplomati tvrde da Iran moguće odgađa dolazak inspektora na lokaciju kako bi si osigurao vrijeme za uklanjanje svih inkriminirajućih dokaza o ispitivanju eksploziva koji bi ukazivali na nastojanje da proizvede nuklearno oružje.

"Imamo informacije da se tamo provode određene aktivnosti", rekao je Amano u sjedištu agencije. Upitan je li zabrinut mogućnošću da Iran pokušava "očistiti" lokaciju, Amano je rekao da "ta mogućnost nije isključena". "Ne možemo to sa sigurnošću reći jer nismo tamo", rekao je japanski diplomat i dodao: "Moramo tamo otići".

Vezane vijesti

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 09.03.12. 20:10

Zašto Iran ne može imati atomsku bombu ? Svaki kurac ju ima. I Amerikanci, i Rusi, Francuzi, Pakistanci, Indijci. Ko vas jebe Ameri ! Umrite u atomskoj reakciji ! Pecite se i krepavajte. Smrt Amerikancima i tiranima !


registracija
9/11/09

superhik, 09.03.12. 23:48

Kao prvo Iran nije uopce duzan dozvoliti tim spijunima da rade inspekciju vojne baze! Vojna baza nije u nadleznosti IAEA, jer se ne radi o nikakvoj nuklearnoj instalaciji. Oni tamo ne idu iz niti jednog drugog razloga nego iz ciste provokacije I da bi snimili sto ce za par mjeseci bombardirati. Tako su i nacisti 1939 non stop provocirali Poljsku ne bi li izazvali reakciju sto bi im bio povod za napad.


registracija
9/11/09

superhik, 09.03.12. 23:53

Da je Iran pametan trebao bi pozvati Izrael da se pridruzi "medjunarodnoj zajednici" I postane punopravna clanica IAEA, cime bi steko sva "prava" koje to clanstvo donosi, ukljucujuci i inspekciju reaktora u Dimoni te mnogobrojnih vojnih baza u kojima je pohranjeno neprijavljeno nuklealno naoruzanje.


registracija
8/2/10

nik, 10.03.12. 00:14

hahahaha...ovo je smijesno....po ovome kad inspektori nadu nesto Iran je kriv,a ako nista ne nadu onda su dobro počistili prije nego su dosli oni i opet je Iran kriv....nevjerojatno...nevidim svrhu inspekcije,kad se vec sad osiguravaju u slaucaju da nista ne nadu :D ...ovo me podsjeca na Saddama i uvjeravanje svijeta kako Irak ima na desetke atomskih bombi...kako se trazi razlog da se napadne..."jedva cekam" jos jedan demokratski i oslobodilački rat zapadnih sila.....njihova remek djela i stanja drzava nakon njihovih oslobodenja vidimo i dan danas...


registracija
12/12/10

hazl113, 10.03.12. 08:45

jebivjetar,
Koja si ti budala. Daj malo pročitaj što ti pišeš. Misliš da bi samo oni krepali u "atomskoj reakciji". Iran je glavni krivac i sponzor terorizmu. To se zna već 30 godina. Zar misliš da bi ili će Europa biti pošteđena nuklearnom terorističkom napadu jednog dana, ako se ne zaustavi Iran. Žao mi je što će se to desiti na koncu napadom na Iran, ali to je koliko vidim jedino rješenje. Ušli smo u taj jebeni NATO i jasno da zbog toga strahujem puno više, pogotovo što zadrte islamiste imamo u susjedstvu koji su sada intregrirani u stanovništvo, i samo čekaju jedan poziv za ponovnu aktivaciju. Zato razmisli još jednom kada pišeš ovakvo nešto. Nije ovo igra.


registracija
8/2/10

nik, 10.03.12. 12:12

hazl113....ne mozes nazvati samo tako nekoga budalom...to je njegovo misljenje i kako i ti mas svoje,nego pustimo to sad...kao prvo ja ne znam ko u zadnjih 20 godina se šeće po svijetu ,upada u tude drzave,postavlja uvjete i govori kako ce ko zivjeti...malo se zapitaj kako to da SAD i ostali saveznici idu samo u zemlje od kojih ima neke političke ili "materijalne" ili financijske koristi...nije malo čudno da drzave poput francuske,SAD u vrijeme najvece recesije i krize gdje fali novac,umjesto da ulazu u sebe oni trose milijarde na vojsku i vojnu industriju zato jer su dobri i brinu za nas...ne zelim nista usporedivati,a nije li i Hitler njemacku kad je bila u krizi izvukao vojnom industrijom i zapocinjanjem ratova....iskreno jako je mala razlika izmedu tzv. terorista i "nas" (civiliziranih,kako se volimo zvati) ,fora je to da mi to radimo na fini nacin....niko ne zeli zveckanjem atomskim oruzjem i nesto takvo,to moras biti glup...pogledaj raspored i koje su drzave zakacene "arapskim proljecem" lijepo su naslagane samo fale jos Iran i Siriju da stave vlast kakvu hoce i to je pun pogodak..nije bas sve crno-bijelo...Iran losi decki,a mi dobri decki...razmisli malo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika