11.03.2012. / 11:15

Autor: Deutsche Welle

Prva žena u vrhu BMW-a

Usprkos svim lijepim riječima nakane, žene su rijetkost u upravama velikih njemačkih koncerna. U tradicionalno "muškom" svijetu automobilizma, i tu je Daimler bio prvi. Ipak, sada je i u upravi BMW-a jedna žena.

Milagros Caiña-AndreeMilagros Caiña-AndreeČak i s novoimenovanom direktoricom kadrovskog odjela BMW-a, ukupno je samo 10 žena u upravama svih 30 koncerna izlistanih među najznačajnijim njemačkim koncernima. Obzirom da te uprave rijetko imaju manje od pet članova, to je još uvijek gotovo simbolična brojka. Usprkos tome, predsjednik uprave BMW-a, Norbert Reithofer odlučno odbija tvrdnju kako taj proizvođač luksuznih vozila sustavno zaobilazi žene u izboru rukovodećeg kadra: "Našu proizvodnju osovina i montažu mjenjača u Dingolfingu vodi žena, na čelu kadrovskog odjela u Münchenu je također jedna direktorica". Ovog tjedna je odlučeno: od srpnja u BMW dolazi još jedna direktorica koja će odlučivati o razvoju osoblja proizvođača automobila.

Uspon u tradicionalno "muškim" sektorima

Štoviše: nova direktorica čak nije niti Njemica - nego rođena Španjolka, Milagros Caiña-Andree. Ona se u svojoj karijeri već naučila dokazivati pred muškarcima, jer se na prvom radnom mjestu, koncerna za tehniku tračničkih vozila Vossloh uspela sve do direktorice kadrovskog odjela oko 5.000 zaposlenih. Prije šest godina je prešla u Deutsche Bahn gdje je sama nadzirala izbor rukovodećeg osoblja, a od prošle godine je postala direktorica kadrovskog odjela Schenkera, transportne tvrtke u vlasništvu Njemačke željeznice.

Predsjednik uprave BMW-a Reithofer obrazlaže kako je ovo imenovanje dio cjelovitog prestrukturiranja uprave obzirom na "sve veću složenost zadataka". Minhenski koncern i dalje raste i usprkos svim krizama, prošle godine je BMW prodao 1,66 milijuna vozila što je 14% više nego u godini prije toga. Ostvaren je promet od 68,8 milijardi eura i gotovo pet milijardi je ostalo kao dobit. Nova uprava, tvrdi Reithofer, treba pomoći BMW-u da zadrži "neslužbeno prvo mjesto kao najveći proizvođač luksuznih automobila na svijetu, ispred Audija ili Daimlera."

No kada je riječ o ženi kao članici uprave, konkurent iz Stuttgarta je ipak bio brži: još prošle veljače je Daimler u upravu imenovao Christine Hohmann-Dennhardt, bivšu sutkinju njemačkog Ustavnog suda koja je kod Daimlera zadužena za područja integritet i pravna pitanja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 11.03.12. 12:25

Gabriele Quandt, je većinska vlasnica BMV-a i žena je. Možda se to ne računa?


registracija
31/1/10

STTony, 11.03.12. 13:10

Ne računa se jer ne upravlja nego samo ubire dobit.


registracija
10/2/12

Hazu, 11.03.12. 13:42

Neće dugo čim je ova nosara došla vodit glavnu rieč


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika