12.03.2012. / 15:50

Autor: Nacional.hr

Trend povećanja izvoza u Poljsku ohrabruje

Najviše se ulagalo iz Poljske u Hrvatsku u informatičku djelatnost, trgovački sektor te turizam

Domagoj Jurčić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)Domagoj Jurčić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)Značajne su mogućnosti poslovne suradnje između Hrvatske i Poljske, a perspektivna su područja energetike, transporta, graditeljstva, brodogradnje, zaštite okoliša i turizma, naglasio je Domagoj Juričić, zamjenik direktorice Sektora za međunarodne odnose HGK na seminaru „Kako poslovati u Poljskoj i mogućnosti poljsko-hrvatske gospodarske suradnje u pozadini Europskog nogometnog prvenstva 2012." održanom u Vijećnici HGK u organizaciji Poljsko-hrvatske trgovinske i industrijske komore Krakow i Hrvatske gospodarske komore. Tijekom seminara održani su i individualni razgovori predstavnika Poljsko-hrvatske industrijske i trgovinske komore s dvadesetak hrvatskih tvrtki i gospodarskih institucija.

Hrvatski je izvoz u Poljsku, koji je lani iznosio 94 milijuna eura veći za 4,8 posto, a deficit s hrvatske strane u međusobnoj robnoj razmjeni smanjen je za 3,3 posto. Uvoz iz Poljske u Hrvatsku iznosio je 302 milijuna eura, istaknuo je Juričić dodavši kako trend povećanja izvoza u Poljsku ohrabruje, a rezultati mogu biti i još bolji. Potrebno je stoga stvoriti pogodnu poslovnu klimu kako bi se izvoz dugoročno povećavao, a to je moguće postići i dodatni ulaganjima, kazao je Juričić, napomenuvši kako je Poljska 14. vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj. Poljska je na 28. mjestu po ulaganjima u RH, sa 64,4 milijuna eura što je 0,26 posto ukupnih ulaganja u RH. Najviše se ulagalo iz Poljske u Hrvatsku u informatičku djelatnost, trgovački sektor te turizam. Hrvatska je u Poljsku investirala za 172,2 milijuna eura i to ponajviše Podravka i Pliva, istaknuo je Juričić te pozvao hrvatske tvrtke da hrabro iskorače izvozom na poljsko tržište.

O djelatnosti Poljsko-hrvatske trgovinske i industrijske komore govorio je predsjednik Komore i počasni konzul RH u Poljskoj Pawel Wlodarczyk napomenuvši kako je ta komora osnovana radi olakšanja komunikcije te unaprjeđenja zajedničke poslovne suradnje. Ciljevi su Poljsko-hrvatske komore uz promicanje međusobne suradnje i organiziranje seminara te poslovnih izaslanstava. „Želimo još više surađivati sa HGK, ali i Veleposlanstvom RH u Poljskoj te Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu te drugim institucijama", kazao je Wlodarczyk te je istaknuo kako Poljska ima stabilan gospodarski rast i stabilnu inflaciju te nizak rizik unatoč prevladavajućoj financijskoj krizi. Rast gospodarstva u 2011. godini iznosio je 4,3 posto BDP-a uz 12 posto stopu nezaposlenosti. Wlodarczyk je naglasio mogućnosti koje pružaju industrijski i tehnološki parkovi u južnim poljskim regijama koje su najbliže Hrvatskoj i s razvijenom komunikacijom mrežom. Ti parkovi uz minimalne investicije omogućavaju tvrtkama otvaranje i pokretanje vlastite djelatnosti, kazao je Wlodarczyk istaknuvši poljske planove za ulaganja u sektor energetike - osobito u izgradnju nuklearne centrale, elektrana na plin, ali i na ugljen. Također planirano je i razvijanje sektora obnovljivih izvora energije - vjetroelektrana, spalionica te postrojenja biomase. Hrvatskim tvrtkama osobito je pogodno uključivanje u modernizaciju poljskog sustava prijenosa energije. Farmaceutika je sektor u kojem se bilježi rast i do sedam posto te su planirana daljnja ulaganja. Planirana je i promjena upravljanja otpadom te gradnja sedam velikih spalionica kao i 30 do 40 malih spalionica, što je prilika i za sektor graditeljstva, istaknuo je Wlodarczyk napomenuvši i prehrambenu industriju koja ima veliki izvozni potencijal.

O gospodarstvu Malopoljske regije (Krakow) govorio je predstavnik gradonačelnika Krakowa za poduzeća i razvoj Jan Okonski, koji je naglasio kako je Krakow sa 756.000 stanovnika najvažnije poljsko sveučilišno središte sa 210.000 studenata, a središte je i poljskih akademija znanosti te umjetnosti. Krakow je i značajno turističko odredište kao i gospodarsko središte sa 115.000 tvrtki, te je centar kulture, kongresni centar, središte inovacija, klastera, informacijske tehnologije, s važnom zračnom lukom, kazao je Okonski napomenuvši i turističke veze Hrvatske i Poljske, pri čemu je izrazio očekivanja da poljski turisti osim Jadrana više posjećuju i Zagreb.

O iskustvima u dobivanju i korištenju sredstava EU fondova za različite gospodarske projekte govorio je Janusz Ramski, predstavnik Uprave za provedbu EU projekata iz Regionalne agencije za razvoj Rzeszow. Kako je rekao, Poljska je od 2007. do 2013. godine od EU fondova dobila 67,3 milijardi eura i to najviše za infrastrukturu i zaštitu okoliša - 33,7 milijardi eura, ljudske resurse, inovativno gospodarstvo, razvoj istočne Poljske itd. Također uz nacionalne imaju i 16 regionalnih programa u vrijednosti 18,3 milijarde eura. Glavne su im smjernice razvoja do 2020. godine - istraživanje i razvoj, razvoj malih tvrtki, energetska učinkovitost te obnovljivi izvori energije, istaknuo je Ramski.

Roman Gladyszowski iz odvjetničke tvrtke „Gladyszowski & Gladyszowski" upoznao je sudionike seminara s izvorima podataka i načinom dobivanja informacija o poljskim tvrtkama, potencijalnim poslovnim partnerima, registraciji i aktivnostima stranih tvrtki u Poljskoj. Za suradnju Poljske i Hrvatske od važnosti će biti ulazak Hrvatske u EU čime će se još u većoj mjeri unaprijediti i povećati poslovne mogućnosti za hrvatske tvrtke na poljskom tržištu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika