Objavljeno u Nacionalu br. 466, 2004-10-19

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Jadranku Kosor Ćiro ne može a Mesić neće

Zadarski planinari popušili jedni drugima sve što su imali

Ivan StarčevićIvan StarčevićVIJESTI
Srijeda, RTL TV, 18.45
kaktus

Nakon šest dana, kaže dobri čitatelj i voditelj Tomislav Jelinčić, a bila su tri dana, dramatično javlja iz Gospića reporter Ivan Lovriček i dodaje da su trojica izgubljenih planinara «iscrpljeni» i da su «prebrodili su sve što im se dogodilo u ovih nekoliko dana». Nije im se dogodilo ništa i nisu se izgubili, nego su spavali, jeli, pili i ostali bez cigareta. Jedan od njih se nakon svega totalno odvikao pušenja, što bi bio jedini elemenat za vijest, ali smještenu na sam kraj emisije, rezerviran za kuriozitete. Uosstalom logično je i krajnje dosadno da su nakon tri dana zajedničkog boravka na toplom, zbijeni u malom prostoru, popušili jedni drugima sve što su imali.

Dok se jedan se javno hvali da je ispod pojasa mrtav, pred Europom više strepimo zbog Stipe Mesića koji svečano obećava da baš kandidatkinji Kosor ne namjerava zadati ni jedan nizak udarac. Čemu ta diskriminacija?!DNEVNIK
Srijeda, HRT 1, 19.30
vijenac

Jest da je i ovdje prva vijest humoreska o planinarima, ali ta krivo plasirana prva vijest Hrvoja Matejčića formulirana je krajnje profesionalno, što amaterima s RTL-a nije uspjelo. Dodamo li tome podatke o mizernoj gledanosti sjednica Sabora koje je Galić predočio Predsjedništvu Sabora, k tome i super dirljivu priča Sunčice Findak o siromašnom učeniku Benjaminu Ignacu iz antiromskog Međimurja, pobjedniku državnog natjecanja u zemljopisu, Dnevnik je bio za pet.

BIG BROTHER
Petak, RTL TV, 20.15
Vijenac

Nekako se pročulo da je u našem skromnom hrvatskom domu hrvatski «Golemiot bratko» zakon, legenda i kult što ga štujemo svake svacijate večeri, pa je emisija umjesto nepuna dva, trajala (isto tako nepuna) tri sata, što se pročulo daleko više, jer je bilo na televiziji. Pitate se ima li novosti? Samo za vas na nenastanjenom otoku u dalekoj Polineziji, bez struje i dinama (ali s redovitom dostavom «Nacionala»), objavljujemo da je, umjesto dvojice već zaboravljenih dezertera (Kreše i Ozrena) došlo dvoje novih natjecatelja. Oni se zovu Vlatka i Željko, kako bismo ih, ne samo mi nego i njihovi roditelji, bar po tome mogli razlikovati od ostalih devetero mladih. Tajnim glasovanjem je, od tih devet, večeras savršenom preciznošću i na sveopće zadovoljstvo nacije
izabrano troje naivaca (Filip, Zdravko i Marina) od kojih bi jedan mogao ići kući i tamo se prenemagati, ovisi o telefonskom glasovanju. Rezultat u idućem broju.
Dok se inteligentniji dio čitateljstva sada raspinje nad pitanjem tko su Krešo, Ozren, Vlatka, Željko, Filip, Zdravko i Marina, dotad ćemo mi skromnijeg imovnog stanja uživati u vlastitom siromaštvu duha.

ŽIVOT UŽIVO
Petak, HRT 1, 16.15
vijekakt

Gostuju Zlikavci, troje djece iz školske klupe: Krešimir Končevski, Goran Pirš i Mario Vulinović, nekakav tonac (inače rođeni elektroinžinjer). Četvrti, učitelj Siniša Švec, nije došao jer ima gastrointestinalne probleme, tj. prejeo se na biskupskoj konferenciji, tako nekako su ga kolege zločinci ispričali. Nema veze što «Smrt uživo» nitko ne gleda, važno je da velika televizija u svoje dnevne velike i ozbiljne emisije zove svoje vitezove duha koje inače vrlo logično pušta samo u vampirskim terminima.

ZLIKAVCI
Petak, HRT 2, 22.10
vijenac

Tri mala zlikavca ostala su nijema na kasnonoćne pozive učitelja vjerske tolerancije razredu, koji nisu za objavu u tiskanim medijima dostupnim mladeži u svako doba dana («slijedite me, vi mali guzičari, ja ću vam prokrčiti put», «.... dragi moji puteni dječaci lijepo zaobljenih guzičica»). No, naime, međutim, zato je pjesma »još ni jedan Zagorec nije zgubil sina, već mu ga je otela njegova družina» izazvala burnu reakciju malog kajkavca. Zagorac, Zagorac – bunio se on protiv krivo izgovorenog prezimena. Nije sad važno je li to onaj kojemu se propeler vrti na glavi, ili onaj u crvenoj majici, ili onaj koji jedini ima kapu, važno je da je 15 godina poslije trganja i odnošenja berlinskog zida i HRT napustila praksu emitiranja u kojoj su se smjeli smijati samo pjevačice i pjevači zabavne glazbe. Još da vlast ukine svu silu komunističkih zakona koji su nekim čudom opstali do danas… no ne budimo nerazumni.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
kaktus

Gost je Tomislav Merčep, a pitanje biše ‘vjerujete li Tomislavu Merčepu kada govori o svojoj ulozi u Domovinskom ratu’. Vjerujemo reklo je 15147 (petnaest tisuća itd.) telefonskih poziva, a 2792 (dvije tisuće itd.) papana nije vjerovalo, baš kao ni svizac (pisac) ovih redaka, koji je u prvoj minuti pet puta glasovao ‘ne’, a onda, poslije pojave vjerodostojnih gg. Hrengeka i Kuljiša u emisiji, osam puta ‘da’.
Možda je Merčep osvojio simpatije izjavom da bi za Hrvate bilo bolje da se F. Tuki nije ni rodio, možda vječnim pitanjem tko je pokrao novce iz vukovarske banke, pošte i SDK (današnje FINE), ali kad je o krađama riječ, Aca Faca je definitivno promašio kad svojeg gosta nije pitao je li u doba samoupravnog socijalizma krao daske s gradilišta. Sve druge optužbe je g. Tomislav Merčep bio u prilici pobiti, a voditelja vrlo neuvjerljivo sažalijevati zbog neugodnosti koje će imati zbog njega.
Od neugodnosti, za sada bilježimo samo javno izrečenu najavu Joška Lokasa da će Aleksandar Stanković gostovati u njegovoj idućoj emisiji, no to je nezgodacija samo za gledatelje tog čuda neviđenog.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
Kaktus

Naše ratno siroče Goran Milić opet je bez ikoga svoga, pa brižan klizi li klizi svake nedjelje sve dublje u blago pokroviteljsko ludilo koje manifestira onim svojim tonom mudrog djeda što gledatelje upućuje u bezvezarije. Tako je to kad HRT, tj. Mirko Galić, otpuste Milićeva suradnika Tončija Bonačija i sada nema nikoga tko bi prepoznao simptome. Gogijeva sužena percepcija očitovala se večeras i u komentaru Mesićeve izjave glede službene kandidature Jadranke Kosor. Umjesto da tu totalno praznu jednu jedinu rečenicu ne objavi, ili da bar šuti i najavi iduću stvar, djed Milić se, umjesto nas mladih i glupih koji još pišamo u krevet, oglasio tvrdnjom da ovo Mesićevo «nije baš bogznašto», izrečenom u tradicionalno revijalnom, normalnom jedino ako ona označava službeni početak predsjedničke kampanje.
Mesića na Novoj TV nije bilo uživo, ali ono što je on brzoglasom iz Riminija izvolio izgovoriti duboko nas je ganulo: «U mojoj kampanji ne ću upućivati niske udarce ni prema kome, naročito ne prema Jadranki Kosor». Čemu diskriminacija? – pitate se vi koji gospođu obožavate, ali ni u tome se mi iz «Nacionala» ne damo natkriliti. Kakva je to zemlja u kojoj se jedan javno hvali da ne može, a drugi svečano obećava da ne će? Zar je to lijepo, gospodo Blaževiću i Mesiću.

BIG BROTHER
Nedjelja, RTL TV, 20. 15
Vijenac

Zamislite prizor u kojem dva polugola mladića, Filip i Zdravko, u spavaćoj sobi pričaju protiv djevojaka uopće, čak ih zovu «one». Zvati Viktoriju, Valentinu, Anu i Sanju «one?! Hvala ti, Veliki Brate, za to i za sve do sada.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika