12.03.2012. / 16:07

Autor: Hina

Dan protiv cenzure interneta: 2011. najsmrtonosnija

Internet je postao mjesto razmjene informacija, prosvjeda i slobode, a represivni režimi vide ga kao prijetnju i u 2011., ubili su i priveli najviše blogera, objavila je u ponedjeljak udruga Reporteri bez granica, na dan protiv cenzure interneta te upozoravaju da Zapad nadzire mreže u ime zaštite autorskih prava.

Internetski građani odigrali su veliku ulogu u 2011.Internetski građani odigrali su veliku ulogu u 2011.Internet je postao mjesto razmjene informacija, prosvjeda i slobode, a represivni režimi vide ga kao prijetnju i u 2011., ubili su i priveli najviše blogera, objavila je u ponedjeljak udruga Reporteri bez granica, na dan protiv cenzure interneta te upozoravaju da Zapad nadzire mreže u ime zaštite autorskih prava.

Nove tehnologije omogućile su protok informacija pa korisnici na mreži doznaju o korupciji, nasilju, prikrivanju i filtriranju informacija, izbornim prevarama, industrijskim nesrećama snimljenima mobitelom.

"U 2011., 'netizeni' (internetski građani, od engl. citizen + net) bili su u središtu političkih promjena u arapskom svijetu i drugdje. Prkosili su medijskoj blokadi i filtriranim vijestima državnih medija i za to su platili visoku cijenu", pišu u izvješću Reporteri bez granica (RWB, Reporters without Borders).

Upravo su putem interneta Tunišani doznali da se mladi ulični prodavač iz Sidi Bouzida u očaju spalio prosvjedujući protiv okrutnosti lokalnih vlasti i policije, a Egipćani da su policajci na smrt pretukli Haleda Saida, mladog surfera", pišu Reporteri bez granica.

"Godina 2011. bila je najsmrtonosnija za 'netizene'. Bila je to godina najvećeg nasilja prema disidentima i borcima za ljudska prava koji su svoju riječ širili putem interenta", piše RWB u izvješću koje je dopuna lanjskog popisa zemalja označenih kao "Neprijatelji interneta".

"Nekoliko je blogera ubijeno u Bahreinu, u Meksiku, Indiji i Siriji. Desetci drugih su možda ubijeni no tek trebaju biti indentificirani i bez dvojbe ima ih još mnogo, a napose u Siriji", dodaje se u izvješću.

U Meksiku su narkokarteli hladnokrvno ubili tri blogera i jednog novinara. Na tijelu blogera koji je na stranici "Nuevo Laredo uživo" razotkrivao poslovanje organiziranog kriminala, ubojice su 9. studenoga ostavile poruku "Ovo mi se dogodilo jer nisam shvatio da o tome ne smijem pisati na društvenim mrežama".

U Bahreinu je 9. travnja 2011., ubijen bloger Zakarija Rašid Hasan u zatvoru, tjedan dana pošto je uhićen pod optužbom da je internetom širio mržnju i lažne informacije i zagovarao pad vlade.

U Siriji su do kraja veljače 2012., Al-Sajed, Ferzat Džarban i Sulejman Saleh Abazaid životom platili kritike što su ih što su ih iznosili na internetu, piše u izvješću.

"Najmanje 199 slučajeva uhićenja surfera zabilježeno je u 2011., što je za 31 posto više u odnosu na prethodnu godinu", pišu Reporteri i dodaju da je najviše uhićenih u Kini, zatim Vijetnamu te Iranu.

U zemljama Zapadne demokracije internetske slobode ograničuju se u ime zaštite autorskih prava i korisnici su morali reagirati kako bi zaštitili stečene slobode, piše u izvješću.

"Neke su vlade pojačale pritisak na tehničke službe koje bi trebale postati internetski policajci", a "tvrtke koje su se specijalizirale za internetski nadzor postaju novi plaćenici u internetskoj utrci", piše RWB.

"Cenzori se pojačno trude angažirati privatne tvrtke koje provode nadzor i cenzuru na internetu", piše RWB. Upozorava da represivni režimi angažiraju specijalizirane tvrtke za filtriranje informacija, a one su vrlo često iz Zapadnih zemalja koje taj posao obavljaju za vrlo unosne zarade.

Neke od njih su američka tvrtka BlueCoat, koja je djelovala u Siriji; francuska Amesys, koja je radila za režim bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, Vodafone u Egiptu i talijansku tvrtka AreaSpa koja se konačno, zbog međunarodnog pritiska povukla iz Sirije.

Europski parlament donio je rezoluciju kojom podržava oštre zakone protiv izvoza takve tehnologije u represivne zemlje, a o sličnome prijedlogu zakona raspravlja američki kongres.

Suočene s dosad nezamislivom snagom kakvu pruža internet, vlasti autoritarnih režima reagiraju filterima (Uzbekistan je blokirao "Jasmin", od Revolucije jasmina u Tunisu ili "Occupy", od Occupy Wall Street). Prekidaju internetske veze (Egipat, Kina), blokiraju SMS poruke tijekom izbora (Demokratska Republika Kongo, Kamerun, Kazahstan), blokiraju društvene mreže (Kina, Bjelorusija, Kazahastan).

Sigurnosne službe više ne ispituju i ne muče zatvorenike kako bi iz njih izvukli imena suučesnika. Sada žele dobiti njihove lozinke za Facebook, Skype i Vkontakte te imaju pristup njihovim internetskim prijateljima (Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sirija, Turkmenistan), piše RWB.

Nakon rušenja diktature bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka Egipat je dobio prvog politčkog zatvoreniak novog doba. Bloger Maikel Nabil Sanad uhićen je jer je kritizirao moćnu egipatsku vojsku.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika