12.03.2012. / 16:54

Autor: Deutsche Welle

Rekordna godina za Volkswagen

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je objavio kako je 2011. godina bila najuspješnija u povijesti koncerna. Ostvarena je rekordna dobit, a ni članovi uprave neće ostati bez također rekordne nagrade.

Volkswagen bilježi rekordne rezultateVolkswagen bilježi rekordne rezultatePredsjednik uprave Volkswagena Martin Winterkorn je imao razloga biti zadovoljan dok je predstavljao poslovne rezultate koncerna kojem je na čelu. Volkswagen, zajedno sa svim svojim markama od Škode i Audija do Bugattija, 2011. je prodao preko 8 milijuna i 360 tisuća vozila, što je gotovo 15% više nego u godini prije toga. Tako je prodano 910 tisuća primjeraka Golfa, čemu još treba pribrojati 900 tisuća prodanih automobila Jetta/Bora. Ni Passat - ili Santana, kako se Passat zove u nekim dijelovima svijeta, ne ide loše: prodano je milijun i 150 tisuća primjeraka.

Najviše se zarađuje na - Audiju

Ali kad je riječ o dobiti "zlatna kokoš" Volkswagena nisu luksuzne marke poput Bentleya ili Lamborghinija, nego Audi: samo on je u blagajnu donio gotovo polovicu ukupne operativne dobiti. Naravno da će se i uprava koncerna nagraditi za takve blještave rezultate. Osam članova uprave će si podijeliti više od 70 milijuna eura premije. Najviše će naravno dobiti predsjednik uprave, preko 17,4 milijuna eura, dok će njegove kolege u upravi primiti između sedam i osam milijuna eura premije za svoje zasluge. To je gotovo dvostruko više nego što su primili prošle godine, kad je upravi podijeljeno oko 37 milijuna.

Ipak, predsjednik uprave je objavio kako mu je doduše cilj i ove godine postići tako dobre rezultate, ali kako će to biti vrlo teško. Iako je Kina postala najunosnije tržište Volkswagena (odande stiže 2,6 milijardi eura operativne dobiti), potražnja u Europi slabi i moraju se potruditi da taj nedostatak nadoknade negdje drugdje. Jer Winterkorn je bio sasvim jasan: usprkos sve oštrijoj konkurenciji i novim proizvođačima iz Kine i drugih zemalja, Volkswagen već 2018. želi postati najveći proizvođač automobila na svijetu, dakle veći i od japanske Toyote i američkog General Motorsa.

I supruga u nadzorni odbor

Uprava koncerna Volkswagen je ovog ponedjeljka objavila i prijedlog za novu članicu nadzornog odbora koncerna - suprugu trenutnog predsjednika tog tijela Ferdinanda Piëcha, Ursulu. Taj zahtjev je posljedica ne osobite slavne bitke između Volkswagena i koncerna Porsche, tko će koga preuzeti. Ferdinand Piëch je tu bio u poziciji da ne može izgubiti: obitelj Piëch je, uz obitelj Porsche, glavni vlasnik Porschea, a Ferdinand Piëch je bio dugogodišnji predsjednik uprave Volkswagena i onda predsjednik nadzornog odbora.

Gotovo je bizarna priča, kako su se upoznali svemoćni Ferdinand Piëch i njegova sadašnja supruga: preko malog oglasnika gdje je obitelj Piëch tražila guvernantu. Javila se ova rođena Austrijanka - i dobila i mjesto guvernante, a kasnije mu je postala i supruga. Ipak, u stručnim krugovima se čuju upozorenja kako nije pametno podcjenjivati Ursulu Piëch: ona je možda jedina koja uopće može natjerati trenutno najmoćniju osobu u sektoru automobilske industrije u Njemačkoj - a možda i u svijetu, da promjeni mišljenje. A i formalno je njegova zamjenica u obiteljskoj zakladi koju je Ferdinand Piëch osnovao.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika