12.03.2012. / 19:00

Autor: Deutsche Welle

Kaucija za mobilne telefone

Zastupnica Zelenih u Njemačkoj predlaže da se ubuduće, prilikom kupovine mobilnih telefona plaća i depozit. Novac bi se vraćao onda kada se telefon jednom bude reciklirao...

Gomile odbačenih mobilnih telefonaGomile odbačenih mobilnih telefonaDorotea Schteiner, zastupnica Zelenih u njemačkom parlamentu, predložila je parlamentarnom Odboru za razvoj da se ubuduće, prilikom kupovine novog mobilnog telefona, naplaćuje i depozit, svojevrsna kaucija, u visini od 10 eura kako bi se korisnici naveli da kada sljedeći put nabave novi model, predaju stari na recikliranje.

„U mobilnim telefonima ima toliko rijetkih metala i elektronike da je neodgovorno jednostavno bacati ih. Brda bačenih aparata konstantno rastu", objasnila je svoj prijedlog Dorotea Schteiner.

U siječnju ove godine Europska unija usvojila je odluku obavezujuću za sve članice, prema kojoj bi se do 2016. godine 45 posto otpada trebalo reciklirati, a do 2019. čak 65 posto. Zastupnica Zelenih smatra da bi taj postotak, primjenom njenog predloga, mogao biti i veći - 60 posto do 2016, 80 posto do 2019. godine. Ideja je da se cijena novog mobilnog aparata poveća za 10 eura, a da se ta suma vrati vlasniku telefona kada ga ovaj bude predao na reciklažu. To je praktično model koji se koristi za reciklažu plastičnih bova.

Procenjuje se da u Njemačkoj danas ima oko 110 milijuna mobilnih telefona. Očekuje se da će se o prijedlogu zastupnice Zelenih raspravljati i glasati u Bundestagu sljedećeg meseca.

Poslovna rješenja

Ali ne misle svi korisnici mobilnih telefona kao zastupnica Zelenih. Bjorn Broderson, glavni i odgovorni urednik specijaliziranog internetskog portala Areamobile.de, ocijenio je za DW da ta ideja nije „praktično rješenje".

„Za realizaciju te ideje potrebno je previše birokracije jer takav sistem, po mom mišljenju, nije dovoljno atraktivan za korisnike. Mislim da bi mnogo bolje bilo da korisnik dobije novi aparat tek kada vrati stari, npr. onda kada produžuje ugovor sa operaterom", ocjenjuje Broderson.

On ukazuje na primjer njemačkog operatera E-Plus koji tako nešto već radi. „Korisnicima se, nakon isteka dvogodišnjeg ugovora daje novi aparat, ali tek kada se vrati stari koji tada može biti recikliran", objašnjava Broderson.

Autori: Cyrus Farivar / Nemanja Rujević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Vodič kroz pametne telefone za početnike i početnice

Vodič kroz pametne telefone za početnike i početnice

Blagdani su izvrsno vrijeme za kupovinu ili poklanjanje novih mobilnih telefona. Bilo da se radi o poklonu nekom od članova obitelji ili samome sebi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika