13.03.2012. / 09:42

Autor: Hina

Španjolskoj dopušten veći proračunski manjak

"Euroskupina smatra da deficit treba smanjiti za 0,5 posto u odnosu na 5,8 posto BDP-a što je najavio premijer Rajoy", rekao je Juncker nakon završetka sastanka ministara financija 17 zemalja eurozone

IlustracijaIlustracijaMinistri financija eurozone odobrili su u ponedjeljak navečer Španjolskoj nešto veći proračunski manjak za ovu godinu nego što je ranije bilo dogovoreno, izjavio je predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker nakon završetka ministarskog sastanka.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je početkom ožujka najavio da će proračunski deficit ove godine iznositi 5,8 posto BDP-a, umjesto 4,4 posto koliko je ranije dogovoreno s Europskom unijom. Sada je na sastanku euroskupine dogovoreno da se Španjolskoj dopusti manjak od 5,3 posto BDP-a, s tim da se sljedeće godine deficit smanji na 3 posto, koliko dopušta pakt o stabilnosti eura.

"Euroskupina smatra da deficit treba smanjiti za 0,5 posto u odnosu na 5,8 posto BDP-a što je najavio premijer Rajoy", rekao je Juncker nakon završetka sastanka ministara financija 17 zemalja eurozone.

Juncker je najavio i da će grčki javni dug 2020. godine iznositi 117 posto BDP-a umjesto planiranih 120,5 posto zahvaljujući tome što je vrlo veliki dio privatnih vjerovnika sudjelovao u operaciji otpisivanja grčkog duga, što je obavljeno prošli tjedan.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika