13.03.2012. / 14:20

Autor: Hina

Ministarstvo uprave ove godine kreće s izradom novog zakona o referendumu

Vlada i Ministarstvo uprave planiraju ove godine započeti izradu novog Zakona o referendumu kako bi se jasno utvrdila pravila budućih referenduma i postigla pravna sigurnost da će referendum biti proveden ako netko prikupi dovoljan broj potpisa, najavio je pomoćnik ministra uprave Boris Milošević na današnjem skupu "Nakon referenduma - naučene lekcije" u organizaciji GONG-a.

Arsen Bauk (Foto: Davor Visnjić/PIXSELL)Arsen Bauk (Foto: Davor Visnjić/PIXSELL)Vlada i Ministarstvo uprave planiraju ove godine započeti izradu novog Zakona o referendumu kako bi se jasno utvrdila pravila budućih referenduma i postigla pravna sigurnost da će referendum biti proveden ako netko prikupi dovoljan broj potpisa, najavio je pomoćnik ministra uprave Boris Milošević na današnjem skupu "Nakon referenduma - naučene lekcije" u organizaciji GONG-a.

Ministarstvo uprave osnovat će stoga radnu skupinu za izradu zakona u koju će biti uključena zainteresirana javnost.

Milošević je ujedno najavio i početak rada na sređivanju biračkih popisa tijekom ove godine, na što GONG također upozorava. Iako se, kaže, radi o drugotrajnom procesu, nastojat će se u što skorije vrijeme najprije srediti popis birača u Republici Hrvatskoj.

Janja Horvat Drobnjak Iz Državnog izbornog povjerenstva upozorila je kako nam za godinu dana predstoje lokalni izbori te da bi radne skupine koje će se baviti pitanjima izbora i referenduma trebalo oformiti već sutra ako se želi provesti kvalitetna javna rasprava o tim zakonima.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko smatra da se neće u skorije vrijeme dogoditi tako važan referendum kao onaj o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ali se založio da se kod uređenja pitanja lokalnih referenduma građanima omogući da češće preuzimaju vlast i odlučuju o onome što ih se neposredno tiče.

Kad je riječ o popisima birača, u kojima su zastupljena i dvostruka državljanstva i dvostruka prebivališta, Leko drži da će Hrvatska kod njihova uređenja u jednom dijelu morati dobiti suglasnost susjednih zemalja te sa Slovenijom, Srbijom i BiH sklopiti međudržavne ugovore oko evidencija prebivališta.

Na temelju analize provedenog referenduma o pristupanju Hrvatske EU izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić iznio je preporuke te nevladine organizacije Hrvatskom saboru, vladi i Ministarstvu uprave kod izrade novog zakona.

U GONG-u tako drže da treba smanjiti broj potrebnih potpisa za pokretanje državnog referenduma s deset na pet posto te produžiti rok za prikupljanje potpisa na najmanje dva mjeseca za državni, a mjesec dana za lokalni referendum.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 13.03.12. 15:25

Kada ce doci na red - IZBORNI ZAKON ?. Pet minuta prije 12 tako da ga se opet ne dira ili pak konacno pod ovom Vladom!? Zivi bili pa vidjeli i culi o tome!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika