13.03.2012. / 15:59

Autor: Hina

IAEA upozorava: Stare nukelarke opasne

Osamdeset posto nuklearki na svijetu starije su od 20 godina, što izaziva zabrinutost za njihovu sigurnost, stoji u nacrtu izvješća UN-a, godinu dana nakon katastrofe u Fukushimi.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOsamdeset posto nuklearki na svijetu starije su od 20 godina, što izaziva zabrinutost za njihovu sigurnost, stoji u nacrtu izvješća UN-a, godinu dana nakon katastrofe u Fukushimi.

Brojne tvrtke koje upravljaju eletranama objavile su programe, ili barem namjeru, da će koristiti reaktore i nakon isteka trajanja, stoji u dokumentu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Očekuje se da stariji nuklearni reaktori počnu ispunjavati više sigurnosne standarde, poput nedavno izgrađenih ili onih koji se planiraju u budućnosti", navodi se u Godišnjem izvješću o nuklearnoj sigurnosti IAEA-e.

"Postoje sumnje da zastarjeli reaktori neće ispuniti ta očekivanja", ističe se.

Generalni direktor IAEA-e Yukiya Amano izjavio je prošloga tjedna da je nuklearna energija danas sigurnija nego prije godinu dana, kada je u potresu i tsunamiju uništena nuklearka u japanskoj Fukushimi.

U izvješću se, naime, navodi da je "operativna razina nukelarnih elektrana diljem svijeta i dalje visoka".

No, IAEA upozorava na sve stariju "flotu" nuklearki i činjenicu da je 85 posto od 435 elektrana u svijetu starije od 20 godina.

"To može utjecati na njihovu sposobnost ispunjavanja energetskih standarda na ekonomičan i učinkovit način", stoji u još uvijek nedovršenom izvješću koje je poslano zemljama članicama te UN-ove agencije.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika