14.03.2012. / 08:59

Autor: Hina

Najteža prometna nesreća u povijesti Švicarske

Prema prvim informacijama radi se o najtežoj prometnoj nesreći ikad u Švicarskoj

IlustracijaIlustracijaDvadeset osam osoba, od kojih 22 djece, poginulo je u utorak navečer u tragičnoj nesreći belgijskog autobusa u Sierreu, u kantonu Valais na jugu Švicarske, objavila je lokalna policija.

Prema prvim informacijama radi se o najtežoj prometnoj nesreći ikad u Švicarskoj.

Vozilo s 52 putnika, uglavnom učenika u dobi od 12 godina iz dviju belgijskih škola, koje se kretalo u pravcu Siona, udarilo je u zid cestovnog tunela između istočnog i zapadnog izlaza iz Sierrea. Autobus je skrenuo s putanje iz zasad nepoznatih razloga te udario u zid tunela.

"Riječ je o tragediji koja će potresti cijelu Belgiju", rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders za radio Europe 1. On je dodao da je autobus bio jedan od tri belgijska autobusa koji su putovali zajedno s praznika. Preostala dva autobusa sigurno su se vratila u Belgiju.

Učenici su se ukrcali u autobus nakon boravka u zimovalištu Val d'Anniviersu u kantonu Valais. Trebali su se vratiti u Belgiju, u flamanske pokrajine Brabant i Limburg, nakon zimskih praznika.

Nakon spuštanja u dolinu, vozač je krenuo autocestom A9 u pravcu Sion/Lausanne. Dva kilometra dalje iz nepoznata razloga autobus je skrenuo udesno i udario u rub nogostupa. Potom je svom snagom udario u betonski zid. Udarac je bio iznimno snažan. Prednja trećina autobusa praktično je zgnječena, a brojni putnici su priklješteni, priopćila je policija.

Hitna pomoć, vatrogasci i policajci smjesta su poslani na lice mjesta.

Autoput je zatvoren u oba smjera. Nekoliko osoba moralo se oslobađati iz olupine. Ozlijeđeni su prevezeni helikopterom i ambulantnim kolima i različite bolnice. Broj smrtno stradalih u toj strašnoj nesreći: 22 djece od otprilike 12 godina i šest odraslih osoba. Poginula su oba vozača autobusa.

Ozlijeđeno je 24 djece. Svi su iz flamanskog dijela Belgije, iz gradova Lommela i Heverleea. Službena identifikacija žrtava je u tijeku. Psiholozi su na licu mjesta kako bi pomogli obiteljima po njihovu dolasku. Belgijski veleposlanik Jan Luykx smjesta je došao na mjesto nesreće.

"Ovaj će događaj uznemiriti cijelu Belgiju", kazao je on agenciji ATS.

Predsjednik vlade kantona Valais Jacques Melly izrazio je "veliko žaljenje" i "duboku potresenost". Izrazio je sućut obiteljima žrtvama i uputio zahvalu spasiocima koji su radili "u vrlo teškim uvjetima".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika