14.03.2012. / 12:35

Autor: Nacional.hr

Sveučilište u Zagrebu smanjilo upisne kvote za 903 mjesta

Ekonomski fakultet smanjiti će kvotu za 260 mjesta, Pravni fakultet za 332 (od toga 250 mjesta na studijskim programima bivšeg Društvenog veleučilišta), Fakultet organizacije i informatike za 90, Učiteljski fakultet za 60, Fakultet političkih znanosti za 40, Katoličko bogoslovni fakultet za 33, a Hrvatski studiji za 25 mjesta

Sveučilište smanjuje upisne kvoteSveučilište smanjuje upisne kvoteSenat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o usvajanju prijedloga upisne kvote od 12 507 upisnih mjesta, pri čemu je 10 565 mjesta osigurano za redovite studente. Senat je odluku o upisima donio za 29 fakulteta i akademija, dok će konačna odluka za ostale četiri sastavnice Sveučilišta biti donesena 27. ožujka.

Iako je upisna kvota slična prošlogodišnjoj, treba istaknuti kako se ona sad odnosi na Društveno veleučilište u Zagrebu koje je tijekom godine integrirano u Sveučilište. Stoga, u odnosu na prošlogodišnje kvote ove dvije institucije, ukupno smanjenje sveučilišne upisne kvote iznosi 903 upisnih mjesta.

Najveće smanjenje upisinih kvota prisutno je u društvenom i humanističkom području. Tako će Ekonomski fakultet sljedeće akademske godine kvotu smanjiti za 260 mjesta, Pravni fakultet za 332 (od toga 250 mjesta na studijskim programima bivšeg Društvenog veleučilišta), Fakultet organizacije i informatike za 90, Učiteljski fakultet za 60, Fakultet političkih znanosti za 40, Katoličko bogoslovni fakultet za 33, a Hrvatski studiji za 25 mjesta.

Također, sljedeće će akademske godine doći do manjeg smanjenja kvota na nekim fakultetima iz tehničkog i biotehničkog područja - na Šumarskom fakultetu za 40, na Tekstilnotehnološkom fakultetu za 20, a na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu za 10 upisinih mjesta. Očekuje se da će do smanjenja kvote doći i na Kineziološkom fakultetu, o čemu će Senat donijeti odluku za dva tjedna.

Manja povećanja kvota u sljedećoj akademskoj godini predložili su Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Veterinarski fakultet, i to svaki za 20 upisnih mjesta. Konačnu odluku o broju upisnih mjesta i iznosima studentskih participacija za četiri studijska programa za upis u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ak. god. 2012./2013. Senat Sveučilišta u Zagrebu donijet će za dva tjedna, odnosno 27. ožujka.

U razdoblju do održavanja sljedeće sjednice Senata bit će završen proces dodatnog usuglašavanja s upravama nekoliko fakulteta za koje Senat još nije donio konačnu odluku o upisima. Riječ je o Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Kineziološkom fakultetu i Medicinskom fakultetu. Odluka Senata o kvotama i studentskim participacijama na Ekonomskom fakultetu i Hrvatskim studijima donesena je uvjetno budući da se očekuju konačne odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vezane uz privremene dopusnice za nekoliko studijskih programa koje izvode HS te uz postupak reakreditacije na EF.

Ovakav postupak transparentnog usuglašavanja upisnih kvota i visine participacija studenata pridonosi ispunjenju kriterija kvalitete nastave, ali i vodi računa o potrebama tržišta rada i razvoja društva, ističu iz Sveučilišta.

Vezane vijesti

Sveučilište u Zagrebu: U prvom roku popunjeno više od 96 posto slobodnih

Sveučilište u Zagrebu: U prvom roku popunjeno više od 96 posto slobodnih mjesta

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je vrlo dobre rezultate potvrđenih izbora za upis u 1. godinu studija za sljedeću akademsku godinu, a promatra li se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika