14.03.2012. / 13:46

Autor: Hina

Zločin je zločin i mora se kazniti

Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, nije dobar jer politika odlučuje o procesuiranju ratnih zločina, a ne štiti branitelje onemogućujući im da se brane, rekao je Josipović i ocijenio kako je taj zakon neustavan

Svaki zločin je zločin i mora se kazniti, a važno je odvojiti politiku od suđenja za ratne zločine, istaknuo je danas predsjednik Republike Ivo Josipović govoreći na okruglom stolu o nužnosti učinkovitijeg procesuiranja ratnih zločina jačanjem regionalne suradnje i procesuiranjem zapovjedno odgovornih osoba.

Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, nije dobar jer politika odlučuje o procesuiranju ratnih zločina, a ne štiti branitelje onemogućujući im da se brane, rekao je Josipović i ocijenio kako je taj zakon neustavan. Naveo je pritom slučajeve bivše ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac i vukovarskog branitelja Tihomira Purde koji su imali neugodnosti zbog netransparentnih postupaka.

Također je rekao da je vrlo važno razlikovati ratne zločine od kaznenih djela obuhvaćenih Zakonom o oprostu, a Hrvatska je pokazala da to želi razlikovati. Ulazimo u novu fazu odnosa prema ratnim zločinima u kojoj trebaju otpasti svi oni postupci u kojima nema elemenata ratnog zločina, ali i obuhvatiti sve osnovano sumnjive, dodao je Predsjednik. Učinjeni su značajni pomaci i nužno je dalje raditi na učinkovitijem procesuiranju ratnih zločina kao preduvjetu mira i pravednosti na ovom području, naglasio je. Odgovornost pojedinca za ratne zločine ne utječe na pravedni i obrambeni karakter Domovinskog rata, istaknuo je Josipović i dodao da osobno nikad neće dati pomilovanje počiniteljima najtežih kaznenih djela, pa tako i za ratni zločin.

Napomenuo je da Međunarodni kazneni sud prijevremeno otpušta počinitelje raznih zločina, a da to čine i neki domaći sudovi za ratne zločine. Takav oblik, kako je rekao "podrške" počiniteljima ratnih zločina treba biti krajnje restriktivan.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je, odgovarajući na upit novinara, da je Zakon o ništetnosti ugrozio suradnju sa susjednim zemljama u procesuiranju ratnih zločina, ali ju nije doveo u pitanje.

Suradnja na temelju sporazuma državnih odvjetništava u regiji se i dalje nastavlja kroz dnevne kontakte i razmjenu informacija u različitim predmetima ratnih zločina bez obzira u kojoj se državi vode, rekao je Bajić novinarima u stanci skupa.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je kako je Hrvatska pokazala znatan napredak u procesuiranju ratnih zločina, a time i neovisnosti hrvatskog pravosuđa, što je, rekao je, i prepoznato. Pohvalio je ustrojavanje specijaliziranih sudova za ratne zločine te dodao da Europska unija kroz monitoring nadgleda ispunjava li Hrvatska preuzete obveze iz pristupnih pregovora. Ratni zločin protiv civila i čovječnosti treba biti kažnjen bez obzira tko je počinitelj, naglasio je Vandoren. Također je pohvalio aktivnosti nevladinih organizacija i njihov doprinos u procesuiranju ratnih zločina u protekle tri godine.

Okrugli su stol organizirali Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 14.03.12. 14:17

O kojim to zločinima govori Josipović,
ako znamo da su Srbi mahom abolirani?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 14.03.12. 15:07

Josipović i Bajić zajedno?POLICIJA!


registracija
26/12/06

capica, 14.03.12. 15:10

Zvonko, Zvonko opet provociraš. Znaš? Pa nije ratni zločin aboliran , onaj tko je počinio zločin ne potpada pod zakon o oprostu. Ja znam da ti to znaš, samo me zanima zašto provociraš? Koji je tvoj cilj? Isprovocirati mržnju ?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.03.12. 15:19

JUSIPOVICU idi ti bolje u svoju JUGOSLAVIJU na sranje ...dosta nam je tvog sranja i tvoje Regionalne suradnje....


registracija
24/3/10

bagsy, 14.03.12. 16:51

Zanima me koliko je hrvata a koliko srba osuđeno za ratni zločin zbog rata u hrvatskoj,kao i koliko optužnica je podignuto,pa da se vidi o čemu pričamo,molim novinare ako im je to dobra tema da si daju truda i da prestanemo lupetati o hrvatskoj genocidnosti i nabijanju osjećaja krivnje odnosno po našem katoličkom (mom) odgoju,stalno bih se trebao osjećati zbog nečega kriv,ali ateistima i agnosticima je puno lakše,oni nemaju taj osjećaj ugrađen u sebi


registracija
26/12/06

capica, 14.03.12. 17:10

evo bagsy da se ne mučiš tražeći:

Do 30.06.2011. po podacima DORH:

protiv pripadnika neprijateljske vojske:

Pokrenut kazneni postupak : 3513
Istraga u tijeku: 274
Prekid istrage: 87
Obustava istrage: 1265
Optuženo: 1884
Osoba bez presude: 612
Osuđeno: 555
Oslobođeno, obustave, prekvalifikacija: 721

protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga:

Pokrenut kazneni postupak: 108
Istraga u tijeku: 20
Prekid istrage: 0
Obustava istrage: 9
Optuženo: 79
Osoba bez presude: 37
Osuđeno: 31
Oslobođeno, obustave, prekvalifikacija: 11


registracija
28/4/10

Zvonko, 14.03.12. 18:05

capica,
ajd budi tako dobar do kraja pa nam podastri i podatak koliko je bilo slučajeva promjena optužnica iz ratnog zločina u pobunu u ratu, kao preduvjet za mirnu reintegraciju Podunavlja!


registracija
26/12/06

capica, 14.03.12. 18:14

Zvonko, 14.03.12. 18:05

Dragi Zvonko , ja sam sigurna da ti već imaš taj podatak i da jedva čekaš da nam ga prezentiraš. Samo ne zaboravi jednu stvar: tko je dao oprost !!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 14.03.12. 19:30

capica,
brkaš pojmove. Jedno je dati oprost, drugo prekvalificirati zločin u pobunu a sasvim nešto treće iščitavati gore spomenutu tablicu.
Nadalje, reintegracija je proces velikih kompromisa ili je pak mir imao cijenu? MZ je imala svoje zahtjeve a tek pobunjenici?! Između zahtjeva MZ-a je bio i predaja Baranje Srbiji te limitiranje optužnica ratnih zločina na 25. Take it or leave it!

Danas mi više nemamo koga suditi ili su nam nedostupni a Srbija ustrajava na optužnicama od JNA ishođenih mučenjem. Josipović prihvaća taj "game" iako su te optužnice, prema našim zakonima još iz 90-ih ne važeće! Josipović rehabilitira Srbiju! Moraš imati malo više i dobre volje a i godina da sve skupa razumiješ!


registracija
26/12/06

capica, 14.03.12. 20:49

Budi bezbrižan Zvonko! Cilj Srbije je ući u EU , a ako se postave mjerila kao kod nas, onda će oni sami suditi svojim , nama "nedostupnim" zločincima. Nema ulaska u EU , ako ih ne osude (kao i mi naše). Tako će biti, ako ima na ovom svijetu pravde. Svi koji su kod nas ubijali, palili i protjerivali trebali bi biti suđeni u Srbiji. Ako nema pravde, ako neće biti tako, onda je ovaj svijet i život niškoristi. Ja se ipak nadam pravdi , uvijek se nadam da će pravda pobjediti i istina izaći na vidjelo , jer u protivnom život nema svrhe. A što se tiče godina, pa imam ih dosta da mogu zaključiti da je nekim ljudima u Hrvatskoj cilj: ne oprostiti, huškati na mržnju, dijeliti Hrvate na podobne i nepodobne, na potomke partizana ili ustaša, na "prave" i one koji to nisu itd.Tu smo gdje smo, iz ovih granica nemremo, susjede imamo kakve imamo, a na nama je izbor: živjeti u mržnji ili živjeti mirno ( ne moramo se obožavati). Dakle Zvonko, osmjeh na lice i nadaj se da i oni budu svojima prisiljeni suditi !!!


registracija
10/2/12

Hazu, 16.03.12. 16:34

capica varaš se,nikad NIKAD neće srbi pohapsiti ili uhititi srbe krajine za Škabrnju NIKAD ,a ako se to dogodi odmah se ubijem


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika