14.03.2012. / 16:54

Autor: Hina

EP traži da se s Makedonijom napokon otvore pregovori

Zastupnici Europskog parlamenta zatražili su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da se napokon odredi datum za početak pregovora s Makedonijom, koja kandidatski status ima još od prosinca 2005. ali zbog spora s Grčkom oko imena zemlje još nije otvorila pregovore.

Štefan FueleŠtefan FueleZastupnici Europskog parlamenta zatražili su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da se napokon odredi datum za početak pregovora s Makedonijom, koja kandidatski status ima još od prosinca 2005. ali zbog spora s Grčkom oko imena zemlje još nije otvorila pregovore.

U rezoluciji o napretku Makedonije zastupnici su izrazili žaljenje zbog grčke blokade. Parlamentarni izvijestitelj za Makedoniju Richard Howitt izjavio je da nemogućnost konsenzusa među zemljama članicama izaziva "legitimnu frustraciju i nezadovoljstvo".

"To je zemlja koja pripada Europi i pristupni pregovori moraju početi bez odgode", rekao je Howitt.

Europski parlament također izražava nezadovoljstvo zbog korupcije, temeljnih prava, koncetracije vlasništva u medijima. Također se traži da se učini više u borbi protiv segragacije djece u obrazovnom sustavu iz različitih etničkih skupina.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je u raspravi da je posredovanje EU između Grčke i Makedonije u vezi s imenom moguća samo ako to izričito zatraže obje zemlje.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika