15.03.2012. / 12:51

Autor: Deutsche Welle

Nakon zabrane pušenja, mnogo manje infarkta

Njemački zdravstveni osiguravatelj DAK je objavio studiju po kojoj je od uvođenja zabrane pušenja 2007. drastično opao broj srčanih udara i slučajeva angine pectoris. Protivnici pušenja zato traže još strožu zabranu.

Zabrana pušenja ostvarila je svoj ciljZabrana pušenja ostvarila je svoj ciljBrojke koje je utvrdio njemački zdravstveni osiguravatelj i koji će biti objavljeni u stručnom časopisu "Clinical Research in Cardiology", doista zvuče spektakularno. Od 2007. i 2008. kad su sve pokrajine u Njemačkoj usuglasile svoje propise o nepušenju, u njemačkim bolnicama je zabilježeno osam posto manje slučajeva srčanog udara, a čak 13% je manje terapije angine pektoris.

To uvelike raduje zdravstvenog osiguravatelja, jer su i troškovi stacionarnog liječenja značajno opali. U slučaju angine pectoris je potrošeno 9,6% manje novca nego što se za tu tegobu plaćalo prije zabrane pušenja, a kod infarkta je to čak 20,1%. Kako ovaj osiguravatelj tvrdi, to je prvo istraživanje na tom području u Njemačkoj i do sada najveće koje je uopće provedeno.

Zagovornici zabrane pušenja u ovom istraživanju vide potvrdu svojih uvjerenja. Konačno, i mišljenje Nijemaca o pušenju se promijenilo: sada još samo 14% upitanih smatra da bi trebali moći pušiti gdje god hoće, dok se 84% građana ne slaže s tom tvrdnjom u ispitivanju kojeg je proveo isti osiguravatelj. Utoliko se već čuju zahtjevi da se još pooštri zabrana pušenja, obzirom da je u nekim ugostiteljskim objektima gdje se ne servira hrana, još uvijek moguće zapaliti cigaretu.

Previše lijepo?

S druge strane, ovi podaci zvuče gotovo previše lijepo. Naime, prema istraživanju kojeg je i naručila Inicijativa nepušača Njemačke (NID) i koju je proveo institut GfK, od siječnja 2007. do prosinca prošle godine se ukupan broj pušača smanjio za oko 6%, sa 35,1 na 29%, među svim građanima starijim od 15 godina. Zagovornici nepušenja će tvrditi kako se činjenica da ima više nego dvostruko manje slučajeva angine pectoris nego što ima novopečenih nepušača može protumačiti i oboljenjima od kojih obolijevaju pasivni pušači.

Isto tako, njemački statistički zavod potvrđuje kako se prodaje mnogo manje cigareta nego početkom stoljeća. 2001. je prodano 391 milijuna cigareta, a 2010. je prodano 229 milijuna. No obzirom da su cigarete već za mnoge preskupe, drastično se povećala količina rezanog duhana za "frkanje" cigareta. To je za potrošače mnogo jeftinije, pa je tako 2001. prodano 38 tona takvog duhana, 2010. čak 70 tona. Utoliko izgleda da se možda puši manje, ali se puše "jače" cigarete.

A da pušenje skraćuje život, također nema sumnje: među osobama iznad 90 godina starosti ima beznačajan broj pušača, ali zato sve više onih koji nikad nisu pušili.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

I Bugarska zabranila pušenje

I Bugarska zabranila pušenje

Bugarski parlament izglasao je u četvrtak zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima od 1. lipnja, u nastojanju da odvrati od te štetne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika