15.03.2012. / 16:45

Autor: Hina

Pri prodaji ulaznica za utakmicu Hajduk-Barcelona bilo je nepravilnosti

Prilikom prodaje ulaznica za nogometnu utakmicu Hajduka i Barcelone, odigranu lani u srpnju na splitskome Poljudu, bilo je kršenja Zakona o zaštiti potrošača jer kupcima nisu izdani valjani računi, a i nezakonito se naplaćivala naknada za prodaju ulaznica od 22,14 kuna koja će se morati vratiti oštećenim kupcima, doznaje se u Državnom inspektoratu koji je u Hajduku utvrdio više povreda propisa radnih odnosa.

Inspektorat je utvrdio nepravilnosti prilikom prodaje ulaznica (Foto: Tino Jurić/PIXSELL)Inspektorat je utvrdio nepravilnosti prilikom prodaje ulaznica (Foto: Tino Jurić/PIXSELL)Prilikom prodaje ulaznica za nogometnu utakmicu Hajduka i Barcelone, odigranu lani u srpnju na splitskome Poljudu, bilo je kršenja Zakona o zaštiti potrošača jer kupcima nisu izdani valjani računi, a i nezakonito se naplaćivala naknada za prodaju ulaznica od 22,14 kuna koja će se morati vratiti oštećenim kupcima, doznaje se u Državnom inspektoratu koji je u Hajduku utvrdio više povreda propisa radnih odnosa.

Inspekcijski nadzor zbog sumnjive naplate ulaznica za prošloljetni nogometni spektakl proveden je, nakon dviju zaprimljenih predstavki, u siječnju i ožujku na prodajnome mjestu dviju tvrtaka koje su imale ugovor o agencijskoj prodaji ulaznica. Iako su se ugovorom obvezale da će ulaznice prodavati po nepromijenjenim cijenama, prodavale su ih uz proviziju, to jest naknadu od šest posto plus PDV, a pritom za tako prodane ulaznice nisu izdale poseban račun.

U Državnom inspektoratu kažu da je njihova gospodarska inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača jer kupcu ulaznice koji je prijavio slučaj nije izdan točan, neizbrisiv te jasno vidljiv i čitljivo ispisan račun. Zato će protiv tvrtaka mjerodavnome sudu podnijeti optužni prijedlog i na temelju Zakona o zaštiti potrošača donijeti rješenje kojim će se jednom trgovačkom obrtu narediti da oštećenom potrošaču vrati više naplaćeni iznos od 22,14 kuna.

U priopćenju Državnog inspektorata ne navodi se o kojim je tvrtkama i obrtu riječ, no u medijima je prije objavljeno da je ulaznice uz proviziju prodavao "Cro fan shop" u trgovačkom centru "City Centar One".

S obzirom na to da je po Zakonu o PDV-u ispostavljanje računa u ovlasti Porezne uprave, ona je provela nadzor, no, kako kažu u Državnom inspektoratu, nije utvrdila povredu propisa.

No, osim nadzora zbog prodaje ulaznica, u Hajduku su u siječnju i veljači bili i inspektori za radne odnose zbog anonimne predstavke o povredi propisa iz radnih odnosa, a utvrdili su mnoge povrede Zakona o radu. Među ostalim, ugovori o radu na određeno vrijeme nemaju naveden razlog sklapanja, ne sadržavaju sve zakonom propisane uglavke, evidencija o radnom vremenu ne vodi se na propisan način, kod poslodavca nema pravilnika o radu i nekih odluka propisanih odredbama tog zakona vezanih uz zaštitu dostojanstva radnika.

Utvrđene su i povrede Zakona o mirovinskom osiguranju jer se kasnilo s prijavama radnika te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o minimalnoj plaći budući da su utvrđeni prekršaji u obračunskim listama plaća.

S obzirom na to da nadzor još nije završen, Državni inspektorat najavljuje da će nakon njegova završetka zbog utvrđenih prekršaja podnijeti optužni prijedlog ili odrediti novčane kazne.

Inspektorat je izvijestio i da je na Hajdukovoj porti zatečen radnik koji je radio na temelju ugovora o djelu pa je poslodavcu usmeno izrečeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti, a poslodavac je tu mjeru otkupio uplatom 30.000 kuna u korist državnog proračuna te je podnesen optužni prijedlog mjerodavnome Prekršajnom sudu zbog utvrđene povrede propisa.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika