16.03.2012. / 08:40

Autor: Hina

Sjeverna Koreja će lansirati raketu

Lansiranje se planira između 12. i 16. travnja kako bi se obilježilo sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, izvijestila je službena sjevernokorejska agencija KCNA

IlustracijaIlustracijaSjeverna Koreja je najavila u petak da će idućeg mjeseca lansirati satelit usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti koje to zabranjuju.

Lansiranje se planira između 12. i 16. travnja kako bi se obilježilo sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, izvijestila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Raketa Unha-3 ponijet će promatrački satelit nazvan Kvangmionsong-3 sagrađen u Sjevernoj Koreji, javlja KCNA, prenoseći izjavu glasnogovornika Korejskog odbora za svemirsku tehnologiju.

Ti su sateliti nužni za gospodarski razvoj zemlje i dio su mirnodopskih djelatnosti u svemiru, dodaje agencija, glavno službeno glasilo komunističkog režima u Pjongjangu.

"Izabrana je sigurna putanja kako dijelovi rakete (potrošeni spremnici za gorivo) ne bi pali na susjedne zemlje", dodala je, uz obećanje da će se poštovati svi međunarodni propisi na tom polju.

Sjever je slične argumente iznio u prigodi lansiranja "satelita" 5. travnja 2009. koji je naišao na osudu UN-ova Vijeća sigurnosti i potaknuo pooštravanje sankcija. Sjedinjene Države i njihovi saveznici tada su upozorili da je zapravo posrijedi ispitivanje rakete dugog dometa, što je zabranjeno po UN-ovim rezolucijama.

Vezane vijesti

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Beatlesi su možda pjevali da je ljubav sve što je potrebno, ali u Južnoj Koreji paru koji se želi vjenčati potrebno je i puno novaca - gotovo 200.000… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika