16.03.2012. / 11:27

Autor: Deutsche Welle

Bebić na suđenju:

Samo tražim poštovanje suda

"Ja se prema sudu odnosim s poštovanjem i tražim da se tako prema meni odnose svi sudionici ovog postupka", kazao je Bebić negodujući na USKOK-ova pitanja o dočeku Nove 2012. te polaganju jamčevine za Sanadera

Photo: Marko Lukunić/PIXSELLPhoto: Marko Lukunić/PIXSELL

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić potvrdio je danas da je, osim što je za Ivu Sanadera jamčio svojom imovinom, s bivšim premijerom dočekao i Novu godinu, 15-ak dana nakon što je Sanader pušten iz istražnog zatvora u Remetincu.

USKOK-ova pitanja kojima se želio otkriti odnos svjedoka Bebića i optuženog Sanadera izazvala su povišene tonove u sudnici zagrebačkog Županijskog suda pa je sudac Ivan Turudić bivšeg predsjednika Sabora u nekoliko navrata upozorio da se ponaša pristojno i odgovara na sva pitanja koja sud nije zabranio.

"Ja se prema sudu odnosim s poštovanjem i tražim da se tako prema meni odnose svi sudionici ovog postupka", kazao je Bebić negodujući na USKOK-ova pitanja o dočeku Nove 2012. te polaganju jamčevine za Sanadera.

"Ja naprosto respektiram vaše godine pa neću dalje raspravljati", odgovorio mu je Turudić, nakon što ga je upozorio da nije u Saboru te da se "mora ponašati pristojno".

Novogodišnje slavlje

Prisiljen odgovoriti na pitanje Bebić je kazao da je Novu godinu dočekao sa Sanaderom, Jerkom Rošinom i njihovim suprugama, što su neki mediji već ranije i objavili.

Što se polaganja jamčevine tiče kazao je da svoje nekretnine nije ponudio da bi se Sanadera pustilo na slobodu kako se "sugerira s raznih strana i u medijima". Ustvrdio je da samo sud može odobriti obranu sa slobode te da je njegovo jamstvo ponuđeno nakon odluke da se obrana sa slobode odredi pod određenim uvjetima.

Na pitanje je li i jučer bio sa Sanaderom kazao je da su zajedno bili na predstavljanju Rošinove knjige. "Ako vas i to zanima jako smo se dobro zabavili", uzvratio je Bebić USKOK-ovoj tužiteljici Vanji Marušić.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović prigovorio je tužiteljičinom načinu ispitivanja ističući da obrana nije diskriminirala čak ni "opskurne svjedoke" USKOK-a nego je na kraju na njihove iskaze stavljala prigovor.

Sudac je Bebića u nekoliko navrata prekinuo i kada je Sanader tražio odgovor je li predsjedništvo HDZ-a donosilo odluke u skladu s nacionalnim interesima.

"Na ovo možete odgovoriti sa da ili ne. Jednostavno odgovorite je li donosilo fantastične odluke kao što vam je to sugerirano u samom pitanju", kazao je sudac, no Sanader je uzvratio da on nije ustvrdio da se radilo o "fantastičnim odlukama".

"Niste, ali to je vaše pitanje sugeriralo", kazao je Turudić dodajući da to pitanje niti nije ušlo u zapisnik.

Bebić je ranije kazao da je izmijenjeni ugovor između vlade i mađarskog MOL-a bio dobar za Hrvatsku, što je u svojim zaključcima prihvatio i Sabor, kao i predsjedništvo HDZ-a.

Bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i predsjednica nadzornog odbora Plinacroa Marina Matulović Dropulić ispričala je da je sudjelovala u pregovorima oko kupovine skladišta plina Okoli, što je bio preduvijet za izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

Kako pregovori nisu davali rezultata zatražila je ministra financija Ivana Šukera da odu kod Sanadera i predstave mu problem. "Potom sam bila na tri ili četiri sastanka s predstavnicima MOL-a u Ministarstvu gospodarstva, ali ti su razgovori bili bezuspješni", kazala je bivša Sanaderova ministrica.

Sanadera se tereti da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima omogućio stjecanje upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Osim za primanje mita od MOL-a, u objedinjenom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo zbog uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 16.03.12. 20:11

Sve češće poželim da oživi gospon Tito i da brzo završi ovaj preskupi cirkus koji se zove kakti "demokratsko suđenje", a dela se o običnom igrokazu uz utrošak ogromnih penez iz državnog proračuna!
Fuuuuuj!
Ko da nemamo na kaj pametnije trošiti i ovo malo penez kaj je još (ak je) ostalo?!


registracija
2/1/11

prohujalo, 17.03.12. 04:42

Bebic garancija daje-imovinu
pa dali je ta uopce imovina njegova....lako je zalagati nesto sto si maltene ukrao od ljudi......
jao Boze sprdacine....??????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika