16.03.2012. / 13:42

Autor: Nacional.hr

Čačić:

Možda smo preambiciozni

"Ukoliko održimo rast oko nule i ostanemo na nogama, mogli bi sljedeće godine očekivati rast od dva posto, a možda i više u nadolazećim godinama", rekao je Čačić

Radimir ČačićRadimir ČačićPrvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić priznao je kako je Vlada, najavivši rast od 0,8 posto u ovoj godini možda bila previše optimistična.

"Taj će rast biti teško ostvariti kada cijela Europa bilježi pad", rekao je Čačić u intervjuu za Reuters te dodao kako je bitno zadržati gospodarski rast oko nule te smanjiti rashode.

Istaknuo je kako je zadatak Vlade ove godine promijeniti poražavajuću sliku hrvatskog gospodarstva u kojem javni dug iznosi 64 posto BDP-a, a javne investicije gotovo nepostojeće.

"Ukoliko održimo rast oko nule i ostanemo na nogama, mogli bi sljedeće godine očekivati rast od dva posto, a možda i više u nadolazećim godinama", rekao je Čačić.

Iako je vlada najavila investicije u visini od 1,6 milijardi eura u energetiku i transport, Čačić ističe kako država neće sama financirati te investicije. Oko dvije trećine investicija trebao bi financirati javni sektor, dok bi trećina sredstava trebala doći iz privatnog sektora.

"Priznajem, niti jedan projekt još nije spreman za implementaciju, ali se na njima radi. Kada projekti budu pokrenuti, imati ćemo investicijski zamah koji će održati gospodarski rast sljedećih nekoliko godina", optimistično najavljuje Čačić i dodaje kako su potezi koje je vlada napravila kako bi privukla investicije "dobar početak".

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.03.12. 14:55

jako jako PREMALO ambiciozni.

Sjedite u vladi u državi koja ima jedno od najlošijih pravosuđa u europi po svim kriterijima. EU vas tjera oko toga i ništa. Kutle je na sudu 14 godina, više ni neznamo o kojoj se fazi radi. S druge strane umirovljenici ostaju bez mirovina ili struje ako ne podmire jedan račun.

HR državna birokracija je jedna od najsporijih u civiliziranom svijetu, i još k tome relativo vrlo skupa. Čisti neokomunistički državni aparat.

Vlada ne služi volji građana već volji Todorića, i stranih bankara, vi o tome ne smijete ni zucnuti.

PDV je jedan od najvećih u svijetu, plus svi drugi porezi na porez. Niste sposobni skupiti novce od noga na čemu sve normalne države zarađuju.

Čačiću vi ste nesposobni, egocetrični, učmali, seljačine. Čačiću nije pitanje dali si ti bolji od Jace i HDZa, nego kakav si u usporedbi s vladom švicarske, švedske, austrije, danske, njemačke, nizozemske. To su standardi koje bi vi da nešto valjate trebali barem POKUŠATI doseći.

Jad Čačiću, veli si ti jad.


registracija
5/5/10

katlin, 16.03.12. 15:26

Zaprepašćujuća izjava ministra koje je svoje ljude postavio u javna poduzeća i bekove i halfove u ministrastva. Ako se ne osjeća sposobnim provesti ono što je obećao, nek se makne.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.03.12. 15:27

ankica,točno do daske.Duša boli videći ove podrepke, koji su toliko obećavali ,koji sebe nazivaju političarima,elitom.Elitom,ej!
Mislili smo,naivni kakvi već jesmo,da će osim ekonomije u prvi plan staviti pravdu, poštenje, odnosno u zatvor nepoštene.Oduzimati oteto i poklonjeno.Ništa od toga.
Tresu se od samog pogleda Ivice Todorića.Ajde,taj bar ima tisuće zaposlenih,ali Pavić,Vidošević,Josipović i ostala gamad.Što bar njih ne gone?Kome oni trebaju u ovoj banana državi?Zašto su se uopće trudili doći na vlast?


registracija
19/10/11

salaso, 16.03.12. 15:31

Kakvi imbecili, hoće li biti 2 ili 0,2 posto, dok kuća gori..

Vratite 60 000 zatvorenoh obrta, i ukinite namete koji opterećuju poslovanje malih poduzetnika u ovoj krizi..

Hebeš takvu državu u kojoj se ništa ne isplati raditi, tko će vas namiriti kad nemate od koga uzeti novac?


registracija
13/12/11

perivoj, 16.03.12. 16:27

Zar Čačić nije na Nova TV 23.2.2012 tvrdio da smo toliko u krizi da je jedini izlaz agresivni rast bdp,te najavio da odlazi iz Vlade ako plan investicija ne uspije do rujna.Rekao je da nema plana B.Ovo mi sve sliči na plan C.


registracija
11/1/10

fluid, 16.03.12. 18:12

Vrlo čudna spika na predizbornu retoriku i obećanja.To se zove skakanje samom sebi u usta.Sa druge strane,radi se o kosturima koji ispadaju iz HDZ-ova ormara, jedan za dugim.Naime,više se ne radi o par kostura,radi se o čitavom groblju kostura.Kako god bilo,HDZ-ovi kosturi i SDP-ova nedosljednost u postupanju prema vinovnicima hrvatske tragedije ,Todoriću,Paviću,Kutli,Pašaliću i ostalima,Hrvatsku tjera na bankrot.U tom bankrotu će cijela nacija propasti ali ovi "podjajčeni"narodnom pokradenom imovinom,sigurno neće.Oni idu dalje.Jedni su drugima utrli put opstanka a na leđima onih od kjojih ,u stvari,žive.E pa bilo nam sretno i berićetno.Još jedan nametnik se kristalizira!To je Predsjednik Hrvatske .Josipović ide u korak sa hrvatskom političkom bulumentom jer hrvatska politika je posljednja oaza političkih pokvarenjaka,kao i životnih moralnih nula.


registracija
24/3/10

bagsy, 16.03.12. 19:58

Definicija ludila je ponavljati jednu te istu stvar i očekivati različiti ishod.
Dakle,da postoji mogućnost razvoja gospodarstva i investicija pod ovim uvjetima,koalicija vjerojatno ne bi došla na vlast.Razlog zbog čega je koalicija došla na vlast je u tome što je narod očekivao promjene (stvarne) i promjene uvjeta za poslovanje (oni koji su obrtnici,privrednici poduzetnici i dr.).
Sada kada je jasno da promjena neće biti,doći će novi val zatvaranja obrta i poduzeća jer obrtnici nisu više u stanju nagomilavati obveze tako da sam siguran da se proračun uopće neće puniti kako je predviđeno,dakle cijela priča pada u vodu.
Ono što vlast treba napraviti ako ne želi završiti na giljotinji,mora stvoriti uvjete za pokretanje investicija,kako?
Nekad su postojali jasni uvjeti za otvaranje lokala ,zvali su se MTU,nije bilo HACCAP-a.Hrana se smjela prodavati i na pomičnim napravama,štandovi su se mogli lakoćom otvarati duž obale i prodavati sitnice koje su nekom značile godinu dana primanja.
Poduzeća su bila prvu godinu dana oslobođena plaćanja poreza na dobit,knjigovodstvo je mogao voditi bilo tko u poduzeću tko zna čitati i pisati,danas moraš imati doktorat za silna izvješća.U platnom prometu su poduzeća bila svetinja,danas ih muzu banke s raznim smicalicama,HGK- i ostali paraziti i uzmu vam 1% provizije najmanje.Da ne spominjemo razne rente,enormno skupu struju i vodu za pravne osobe.
Zbog čega netko tko se može zaposliti i ostvariti 20-30000 kuna zarade godišnje,sve te novce mora dati za doprinose i knjigovodstvo?
Svaka baba iz bilo kakve inspekcije može zatvoriti ili globiti pravnu osobu kako joj se svidi ili ovisno o pms-u.
Pa zar ti naši političari žive u oblacima pa im nije jasno kakvo je stanje na terenu?Zar trebaš imati doktorat da vidiš koji su problemi?
Kazne za nepravilnosti su enormne,jučer gledam na novoj tv o prodaji alkohola maloljetnicima,kazne od 10 - 100 tisuća kuna,pa kako nekakav kiosk ili mali dućan može platiti i 10 tisuća kuna kaznu,koji su majmuni to pisali?
Npr kod alkohola(inače nemam problema s alkoholom),iste su trošarine za industrijski alkohol kojem se dodaje aroma (badel) i domaće voćne rakije gdje je potrebno uzgojiti voće,fermentirati,peći rakiju,čuvati,pakirati itd.Pa zar su to pravila tržišnog natjecanja?Badelu oproste 200-300 milijuna kuna,male ljude oderu do gole kože sa više desetaka tisuća kuna kazni.
Kao da su u ozu ili diznilendu.


registracija
24/3/10

bagsy, 16.03.12. 20:30

Ma igraju na kartu da će biti smak svijeta 22.12.2012.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.03.12. 20:34

"Održati rast oko nule..."
-------------------
Sada smo oko nule i trebamo
rasti
rasti
rasti
oko nule!
Dobat rast u bolesnom matematičkom mozgu!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.03.12. 20:46

Ja znam kako pokrenuti HR ekonomiju!!!!!!!
Zoki i forumasi neka kazu da li sam u pravu!!

Uvesti standarde u pravosude i drzavnu administraciju na nivou njemacke, svicarse, svedske, nizozemske, austrije.

Cacica, Linica, i ostale ministre bez dana profesionalnog iskustva u privredi zamijeniti s nekim tko je dokazano dobar u privredi.

Vladimir Ferdelji., biobi dobar primjer.

Ne kazem da bio ovo rijeslio probleme, ali sigurno je bolje nego slusati svaki dan Cacicave narcisticke gluposti.


registracija
24/3/10

bagsy, 16.03.12. 21:02

Ankica,to je utopija,kako možeš nekakvu službenicu koja je dobila posao preko veze i rodijaka ,koja je blago nepismena i za koju ne postoji nešto zato što ona nije čula za to ,npr PS3 ne postoji jer ga ona nema doma,očekivati da radi nešto razborito na nivou navedenih zemalja,pa sve te administrativne poslove rade osobe koje su polupismene,ne želim generalizirati ,čast iznimkama.Ne tako davno,mladi inžinjer iz jednog našeg velikog državnog poduzeća,izvadio mi je 'Službeni list' iz 1988 godine i počeo tumačiti zakon i bivše države,bez obzira što smo mi u hrvatskoj donijeli sve potrebnu regulativu za taj slučaj,iskočio sam iz kože,znate što mi je odgovorio kada sam ga pitao jel on uopće svjestan što radi?,rekao je da on nije dobio naš zakon do sad i da on radi po ovom.
Jel može gore?


registracija
30/11/10

jato, 16.03.12. 21:21

U Vladi zbore ovako;
ja sam nesposoban
ti si nesposoban ona/ona je nesposobna
mi smo nesposobni
vi ste nesposobni
oni su nesposobni
Građani pomagajte dajte nam prijedloge, mi smo funkcije i velika primanja ugrabili a sad nam dajte prijedlog kako da vas dalje gulimo


registracija
9/3/10

nostradurus, 16.03.12. 21:41

Nitko mi nije vjerovao kada sam prije 5 mjeseci napisao da su izborni programi stranaka spiskovi želja: sites.google.com/site/financijskisustav/izbori-2011. I dalje mi se ne vjeruje. Iste razloge se navodi kao razlozi za pad u dužničku krizu: www.dnevno.hr/kolumne/karino_hromin_sturm/kako_je_hrvatska_pala_u_duznicko_ropstvo/448649.html


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.03.12. 23:10

Postoji kineska poslovica, ako zelis krenuti na dugo putovanje moras napraviti prvi korak.

Ako je stvarno takvo bezakonje, mozda da ukinemo citavu drzavnu sluzbu, jer zakon divljeg zapada bolje funkcionira..Sigurno je jeftiniji.

Sto ce nam sabor ako ne moze braniti interese gradana? Samo je paravan za mafiju tipa Cacica i Linica, koji nikada na slobodnim izborima ne bi mogli pobijediti. Stakori koji se zavuku u sistem.


registracija
26/2/12

okvardz, 20.03.12. 09:32

čačiću najtraženija roba u rh je istina, gdje je ona. ne stanije na martkovom trgu, kaptolu i drugim mjestima gdje se odlučuje o sudbini rh već dobrih 20-ak godina. sve laž, laž sama laž.dok zinete lažete i budala je taj tko vam povjeruje i 1 %.Ja sam za vas glasovao samo za to da ova zločinačka organizacija koju je dizajnirao franjo tuđman da napokon ode gdje joj je mjesto u remetinec. a vi idete istim utabanim stopama franje tuđmana što nije dobro.


registracija
26/2/12

okvardz, 20.03.12. 09:33

mislim da laburisi i hsls moraju krenuti drugim putem, trećim putem, ujediniti se i voditi napokon državu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika