16.03.2012. / 18:49

Autor: Deutsche Welle

Kako s malim rizikom do velikog profita?

Kako se uspješno boriti protiv kladioničarske mafije koja djeluje globalno? I na ilegalnim poslovima zarađuje stotine milijuna eura? Ključ bi mogla biti bolja međunarodna suradnja među vlastima, moglo se čuti u Beogradu.

Kladioničarska mafija postoji u cijelom svijetuKladioničarska mafija postoji u cijelom svijetuKladioničarska mafija djeluje "s malim rizikom i visokim profitom". To je zaključak konferencije ministara sporta iz zemalja članica Vijeća Europe koja je održana u Beogradu.

"Potrebna nam je multinacionalna suradnja i odgovarajuća procedura", zatražio je Christoph Bergner, državni tajnik iz njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova (koje je nadležno za sport u zemlji).

On smatra da se samo tako može učinkovito parirati međunarodno organiziranim bandama koje u velikom stilu namještaju utakmice i na kladionicama "beru vrhnje". No, i Bergner je morao priznati da je suradnja u Europi oko ovog pitanja "na samom početku".

Po nekim procjenama, kladioničarska mafija na Zemlji godišnje ostvari kriminalni promet od 200 milijardi eura. U Beogradu se moglo čuti i da su te skupine organiziranog kriminala ustrojene strogo hijerarhijski. Na samom vrhu piramide je šačica ljudi, mafijaški "kumovi" potječu uglavnom iz azijskih zemalja. Znači tamo gdje im europsko pravosuđe ne može apsolutno ništa.

Friedhelm Althaus je njemački policijski stručnjak, on je u Beogradu obavijestio sudionike o tijeku velikog istražnog procesa koji se u Bochumu vodi od 2009. protiv kladioničarske mafije. Istražitelji su, tvrdi, do sada uspjeli dokazati namještaljke u čak 300 utakmica u 25 europskih zemalja i Kanadi.

Na listi manipuliranih susreta nalaze se kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko i Svjetsko prvenstvo (ukupno 21 utakmica), dva susreta Champions Leaguea i jedna utakmica Europske lige."Samo kod članova takozvane 'Bochumske skupine' uspjelo se dokazati postojanje neto profita u visini od pet milijuna eura. Investicije u namještanje susreta iznosile su preko 1,75 milijuna mita", kazao je Althaus.

Glavni lik te skupine protiv koje je već vođen i sudski proces je njemački Hrvat Ante Šapina. On je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu i njegov je odvjetnik najavio žalbu.

Aktivna globalna mafija

Mafija je iznimno aktivna i izvanredno umrežena. "Tijekom samo jedne manipulirane utakmice, u vremenskom razdoblju od oko dva sata, u desetak država na nekoliko kontinenata, istovremeno i do 50 osoba obavlja razne radnje", stoji u izvještaju stručnjaka koji su pokušali opisati način funkcioniranja globalnih kriminalnih skupina.

Drugim riječima: na svim krajevima svijeta se tijekom namještene utakmice pokušava izvući ilegalni profit.

Njemačka će iduće godine najvjerojatnije biti domaćin konferencije UNESCO-a na kojoj će se pričati samo o jednoj temi: kladioničarskoj mafiji. To je najavio državni tajnik Bergner. Cilj sastanka je razmjena iskustava oko suradnje s vlastima na međunarodnoj razini. A upravo na tome i zapinje bolje procesuiranje ilegalnih aktivnosti.

Kladioničarska mafija je globalno umrežena, a vlasti tek razmišljaju o tome kako se umrežiti. Njemačka želi preuzeti vodeću ulogu u progonu kriminalaca. "Manipulacije i namještaljke na kladionicama su, uz doping, najveća prijetnja integritetu sporta", kaže njemački državni tajnik Christoph Bergner.

Nijemci misle da je jedini izlaz u boljoj međunarodnoj suradnji.

Kako do bolje suradnje?

Vijeće Europe zahtijeva donošenje europskog zakona kojim bi se zabranilo manipuliranje utakmica, odnosno ilegalno klađenje. Odbor za kulturu Vijeća Europe zatražio je da se manipulacije u sportu deklariraju kao kazneno djelo.

Njemačka odbacuje tu ideju. Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu pojašnjava da to za sada nije ni potrebno. Nijemci smatraju da su postojeći kazneno-pravni instrumenti itekako dovoljni za pravno gonjenje namještaljki u nogometu i sportu općenito.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 16.03.12. 19:28

cijeli KRIMINAL krece iz Beograda.ahahhah


registracija
26/1/08

Rampa, 17.03.12. 00:15

Ukinuti kladionice i riješen problem!

One su ionako zlo koje nikome nije potrebno osim vlasnicima da se bogate, a čitave lige trpe zbog tih prokletih kladionica!

Ali........prevelika se lova vrti i vlasnicima i državama u vidu poreza, pa ih nitko ne želi zatvoriti, samo njima vlasnicima kriminalcima smetaju kriminalci koji namještaju!

Pa nek to sami riješe među sobom!

Mafiozi!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika