17.03.2012. / 16:50

Autor: Hina

Uhićen Abdulah al-Senusi, Gadafijeva desna ruka

Pukovnika Al-Senusija uhitila je mauritanska sigurnosna služba kada je redovnom zračnom linijom stigao iz Casablance. Putovao je s lažnom malijskom putovnicom

Moamer Gadafi (arhiva)Moamer Gadafi (arhiva)Bivši šef libijske tajne službe Abdulah al-Senusi, jedan od ključnih ljudi svrgnutog libijskog režima Moamera Gadafija, kojeg traži i Međunarodni kazneni sud (ICC), uhićen je u subotu tijekom noći u zračnoj luci u Nuakšotu, glavnom gradu Mauritanije, objavile su tamošnje vlasti.

Pukovnika Al-Senusija uhitila je mauritanska sigurnosna služba kada je redovnom zračnom linijom stigao iz Casablance. Putovao je s lažnom malijskom putovnicom.

Sproveden je u glavnu policijsku postaju u Nuakšotu, ali zasad se ne zna što će mauritanska vlada poduzeti u vezi s njim, odnosno hoće li ga izručiti ICC-u.

Al-Senusi (62), šogor nekadašnjeg "vođe libijske revolucije", bio je u najužem krugu Gadafijevih suradnika. Niz godina bio je direktor libijske vojne obavještajne službe, "jednog od najmoćnijih i najdjelotvornijih represivnih tijela režima", navodi ICC.

Izvori sigurnosti u Nigeru i Maliju javili su u listopadu 2011. da je Abdulah al-Senusi, koji nije viđen u javnosti nakon pada Tripolija u kolovozu 2011., prešao iz Nigera u Mali s nekolicinom svojih ljudi.

Mjesec dana poslije, u studenome, novi libijski režim pogrešno je izvijestio o njegovu uhićenju u okolici Sabhe, na jugu Libije.

ICC je 27. lipnja 2011. izdao za njim uhidbeni nalog zbog sumnje da je "putem libijskog državnog aparata i libijskih sigurnosnih snaga" počinio "ubojstva i progonio civile, koji se mogu podvesti pod zločine protiv čovječnosti" od samog početka ustanka protiv Gadafija.

Al-Senusi je do kraja ostao vjeran Gadafiju. Dana 21. kolovoza 2011., kada su pobunjenici ušli u prijestolnicu, sastao se sa stranim novinarima u Tripoliju optužujući "zapadne obavještajne službe i NATO da surađuju s Al-Kaidom na uništenju Libije".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika