17.03.2012. / 20:35

Autor: Hina

Napad na makedonsko veleposlanstvo na Kosovu

"Nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na zgradu makedonskog veleposlanstva na Kosovu" pri čemu nije bilo materijalne štete, rekla je kosovska policija

IlustracijaIlustracijaMolotovljev koktel bačen je u noći na subotu na makedonsko veleposlanstvo u Prištini, objavila je kosovska policija u subotu.

"Nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na zgradu makedonskog veleposlanstva na Kosovu" pri čemu nije bilo materijalne štete, rekla je kosovska policija u priopćenju, dodajući da traga za trojicom osumnjičenika. Zapaljiva naprava bačena je na veleposlanstvo iz automobila u kretanju.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je taj incident "bijednim činom" kojim se žele "pokvariti prijateljske veze" Makedonije i Kosova, susjednih zemalja.

Ovo je još jedan u nizu etničkih incidenata između Albanaca i Makedonaca na Balkanu.

U nizu međuetničkih sukoba u Makedoniji, posebno u prijestolnici Skoplju i u Tetovu, gradu s većinskim albanskim stanovništvom, u zadnjih više od tjedan dana ozlijeđeno je petnaestak osoba.

Uhićeno je više osoba koje su umiješane u te izgrede, ali policija nije objavila njihovu etničku pripadnost. Po pisanju medija, izgrede su skrivili mladi radikali iz dviju zajednica.

Posljedice tih izgreda već su se preselile izvan granica zemlje pa su tako u Albaniji nedavno prosvjedovali studenti koji su iskalili svoj bijes paleći makedonsku zastavu.

Etnički albansko-makedonski odnosi nisu bili tako napeti od sedmomjesečnog sukoba snaga makedonske vlade i mjesnih albanskih pobunjenika u 2001. godine. Sukob se završio Ohdridskim mirovnim ugovorom zaključenim u kolovozu 2001. koji predviđa veća prava za albansku manjinu u Makedoniji koja čini otprilike četvrtinu od dva milijuna stanovnika Makedonije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika