19.03.2012. / 08:31

Autor: Deutsche Welle

Lakše kroz sigurnosne kontrole u SAD-u

Više od 10 godina nakon napada od 11. rujna, vlasti u SAD-u su odlučile ublažiti mjere sigurnosti u zračnom prometu. No zasada one vrijede samo za najstarije i najmlađe.

Sigurnosne provjere za neke su ipak previšeSigurnosne provjere za neke su ipak previšeTeroristi su napade 11. rujna 2001. izvršili putničkim zrakoplovima. Napadači su svoj naum ostvarili između ostalog i zbog vrlo labavih pravila sigurnosti prilikom ulaska putnika u zrakoplove. Kao posljedicu toga vlasti u SAD-u su nakon napada drastično pooštrile sigurnosne mjere u svojim zračnim lukama. Tko god je nakon toga zrakoplovom putovao u SAD je na vlastitoj koži osjetio pooštrene mjere: od obaveznog skidanja obuće, kaputa i jakni pa do zabrane unosa tekućine u zrakoplov. Sada se te mjere postupno ublažavaju.

Zasad samo za seniore i juniore

Prvo bi od ublažavanja mogli profitirati najstariji i najmlađi putnici. Tko je stariji od 75 godina više neće prilikom kontrole biti obvezni izuti obuću ali ni kapute ni jakne. Za djecu mlađu od 12 godina ovo pravilo već vrijedi. Posebice su se stariji putnici u SAD-u često žalili na ponekad ponižavajuće tretmane poput izuvanja obuće. Dvije 80-godišnje putnice nedavno su uložile žalbu jer ih je službenica na sigurnosnoj kontroli čak natjerala na skidanje pojasa za grijanje leđa. Manjak svrsishodnosti ovakvih kontrola uvidjeli su i najviši državni službenici. "Odmah nakon napada od 11. rujna nismo imali mogućnosti otkriti koja grupa putnika predstavlja najveću opasnost i tako smo morali uvesti mjere koje su se ticale svih. Iskustvo koje smo sakupili u posljednjih 10 godina nam omogućava da drugačije procijenimo opasnost", objašnjava ministirca domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

PreCheck za one kojima se žuri

No putovanje će biti olakšano i onim putnicima koji ne spadaju u starosnu skupinu najmlađih i najstarijih. Do kraja godne gotovo sve veće zračne luke u SAD-u će ponuditi tzv. PreCheck postupak koji bi putnika oslobodio izuvanja obuće, vađenja laptopa ili paste za zube iz ručne prtljage. No putnici koji se žele domoći karte koja daje pravo na kontrolu na PreCheck šalterima morat će prije toga platiti 100 dolara i odgovoriti na čitav niz pitanja koja se odnose na razloge i frekvenciju putovanja zrakoplovom. Tek nakon temeljne provjere sigurnosne službe odlučuju o tomu može li se putniku dodijeliti PreCheck karta ili ne. I to pravilo ionako vrijedi samo za državljane SAD-a.

Olakšani prolaz i za strance

No i za putnike iz ostatka svijeta su donesena nova pravila. Global Entry je naziv čarobne formule koja strancima (za 100 dolara) omogućuje da pri dolasku u SAD izbjegnu gužve na šalterima za imigraciju. Nositelj Global Entry kartice bi ubuduće svoj ulazak u SAD mogao obaviti sam na posebnim kompjuterskim terminalima. No i ova kartica se dodijeljuje samo onima koji su prethodno prošli detaljnu provjeru sigurnosnih službi. Zasad u ovom programu sudjeluju samo Kanada, Meksiko i Nizozemska. Mnogim europskim zemljama, poput Njemačke, popis pitanja američkih državnih službi zadire preduboko u intimu građana.

Autori: Sabrina Fritz/Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sporazum o dostavi podataka iz EU-a u Sjedinjene Države o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika