Objavljeno u Nacionalu br. 471, 2004-11-23

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Bravetina uz mlado vino

Braveća se polpeta rastvara lagano pod zubima, prhka od svojih krupno mljevenih čestica, poput jata koja nadlijeću Diomedova svetišta

Veljko BarbieriVeljko BarbieriVatre su gorjele nad Serenissimom. U dimu se osjećao zapah aromatičnih smola koje su kužni grad oslobađale od kuge. Na kampanelima svih venecijanskih Santa Maria zvonila su tužna zvona za duše tisuća preminulih, a jata ptica dizala su se toga strašnog studenoga 1600., kao da ispraćaju onaj nevidljivi dio već pokopanih ili spaljenih. Nestajala su jata potom za tim sjenama, kao da u zraku zajedno traže pomoć od poganskog zaštitnika Republike, onog Argejca Diomeda, za kojeg su tvrdili da je iščeznuo zahvaljujući božanskoj čaroliji, kako bi izbjegao osveti koju su skovali neumoljiva Afrodita i razjareni Ares.

Nema više bravetine u novoj kuhinji, premda pokoja juha ili odrezak znaju zalutati na jelovnik suvremenih majstoraTako je ni živ ni mrtav, ostao stražariti nad Jadranskim morem i sudbinom moreplovaca koji su od tada plovili njegovom pučinom. A s tog zaštićenog mora kojemu je Serenissima dugovala baš sve, poharanom je i gladnom gradu stigla pomoć. Soljena, dimljena i sušena dalmatinska kaštradina, jedino jelo za izgladnjelu i iscrpljenu državu Krilatoga lava. Ona je drugačije mirisala od one zapaljene borovine, tamjana i čempresine, drugačije i od onih uzašlih duša koje su, nestajući u brzini, u zraku zaboravile svoj spaljeni trag. Stizala je ta kaštradina već stoljećima u Lagune, ali nikada tako željno očekivana i dočekivana. Sa svakom lađom, na svim venecijanskim rivama. Kao istinski Diomedov poklon za sve molitve koje su Mlečani, uz molitve svetom Marku, riječ po riječ, izgovorene u istom dahu, upućivali svom demonu, zaštitniku iz drugog vremena. Ali toga studenoga nitko nije morao kriti molitve, ma kome bile upravljene. Pa kada je kuga jednom prošla, u znak zahvalnosti Venecija je nadnevak 21. studenoga, dan Gospe od Zdravlja, počela slaviti kao dan svoga spasenja, slaveći istog dana i dalmatinsku kaštradinu. Nju Mlečani otada kušaju za blagdan pobjede nad kugom, dok nad zvonicima zabijenim u mulj lagune i dalje neumorno kruže one Diomedove ptice.

Ista se bravetina i kaštradina, suha i svježa, jede i u njezinoj domovini Dalmaciji, baš u studenome, kad se kuša mlado vino i kad se, sasvim nevidljiv, opet diže dim s paljenica na rasutim Diomedovim žrtvenicima, rtovima i otocima. Od Palagruže na kojoj je Branko Kirigin pronašao nekoliko keramičkih ulomaka s njegovim imenom, do rta Planka, na vrhu Hilijskog poluotoka, koji, ako je vjerovati Pseudoskilaksu, od prastarih vremena čuva jugozapadna šibenska vrata, a, po nagađanju arheologa, možda krije i ostatke svetišta kralja Arga, kažu, najhrabrijeg od svih Ahejaca. I dok se toči mlado vino kao netom ispričana pripovijest koja će tek postati mit, u rubinu babića, plavine ili plavca, koji su također krijepili stolove Serenissime, moguće je raspoznati onaj gusti trag legende o nesretnom Danajcu.

Ritmički, krivudavi brzak koji se cijedi iz Homerova epa, nalik na krv koja klizi iz sjena njegovih poraženih protivnika, kao iz grkljana tek zaklanog brava, a onda kap po kap puni svećeničke i kuharske zlatne zdjele, kao zlatne duždevske pehare, pa prinosi na žrtvu uz tiho mrmorenje. I opet se diže dim i opet nad jadranskim obalama od Apulije do Dalmacije i Venecije kruže ptice. Krilata Diomedova družina koja je istom voljom bogova uspjela preobražena izbjeći Afroditinoj i Aresovoj osveti, budući da ih je upravo Diomed neustrašivo spriječio da pomognu Trojancima u velikom i opjevanom ratu za Ilij i ahejsku čast. U hvarskom i viškom akvatoriju, Diomedovu otočju, slave ga juhama od bravetine, sasvim nalik onim soupes de mouton iz francuske Provanse.

U Veneciji i dalmatinskim gradovima, koje je također znala teško poharati kuga, raznim stufatima, pirjancima ili pašticadama od bravetine, srodnicima korzikanskih tianu di pecura cu i pomi, ili tušencima od bravetine s patatama, koji se u svojoj osnovi od povrća, pomidora i mesa, s vinom i aromatičnim biljem, malo razlikuju od naše janjetine s bižima, samo što ih Korzikanci, eto, služe s krumpirima. No uspomena na nesretnog Argejca čuva se i u jednom, u ovom Kanconijeru već spominjanom jelu, koje u mljevenom bravećem mesu krije podjednako svoje istočnjačko i grčko podrijetlo, kao i epske jelovnike i pjevanja zapadnog Sredozemlja i Jadrana. Polpete od bravetine, ali ne one od krupno mljevenog mesa i kapule, nego od mariniranog bravećeg buta koji se preko noći potapa u vino i kvasinu, kao Diomedov mit u žrtvenu krv, a tek onda melje i miješa sa začinima kao tamjanom, po rasutim žrtvenicima nestalog kralja, kojeg ima i nema.

Ispod lonaca i ognjišta, ispod teča i gradela diže se opet miris drva. Za duše umrlih i poginulih ispijaju se žrtve ljevanice od mladog vina. A onda, kao da se zagriza u oblak, braveća se polpeta rastvara lagano pod zubima, prhka od svojih krupno mljevenih čestica, poput jata koja nadlijeću Diomedova svetišta i grob kojemu nitko ne zna mjesto. Nema više kuge na obalama koje štiti kralj Arga, ali nema više ni bravetine u novoj kuhinji, premda pokoja juha ili odrezak znaju zalutati na jelovnik suvremenih majstora. Njima ionako do oštrih i teških poruka mita, kao ni do podjednako snažnog bravećag mesa, nije osobito stalo. Tek, na nekom stolu, u providurskoj ili duždevskoj blagovaonici, podiže se opet s lanenog stolnjaka zlatni nož i viljuška s odrezanim i nabodenim komadom bravetine, kao ono zlatno Diomedovo oružje koje je bljeskalo kroz neprijateljske oklope sijući smrt, a koje su navodno po njegovu nestanku sakrili apulijski svećenici, hieromnamoni iz Lucerije, današnjeg Lucera, jednog od brojnih gradova koje je nestali junak osnovao i štitio na Jadranu sve do današnjih dana. Nevidljiv ispod uzletjelog jata ptica, krilatih lavova i brava.

1. PROVANASALSKA JUHA OD BRAVETINE Na rastopljenom maslacu i maslinovu ulju u loncu zazlatite komade bravetine za juhu i komad sušene pancete. Pokrijte vodom i dodajte mrkvu, kapulu, pola glavice kupusa, list lovora, sol i papar u zrnu pa kuhajte dok meso malo ne omekša. Tada ubacite par oguljenih krumpira i dovršite tako da meso i povrće budu potpuno mekani, a juha zlatna od masnoće.

2. STUFATO ILI TUŠENAC OD BRAVETINE Par oraha od bravećeg mesa nabodite slaninom, mrkvom, češnjakom i petrusimulom, pa zazlatite sa svih strana na maslinovu ulju. Potom dodajte sjeckanu kapulu, češnjak, korijen od selena i mrkvu, par klinčića, sol i papar u zrnu, pa sve zajedno tušite i pirjajte podlijevajući bijelim vinom. Kad meso postane meko, izvadite ga i izrežite na ploške, a povrće protisnite. Potom sve vratite u posudu, ubacite šaku bobica od polusušene maraštine pa, kad sve uzavre, služite s njokima od krumpira.

3. BRAVEĆE POLPETE NA STARINSKI Od bravećeg buta očistite meso i potopite ga preko noći u mješavinu crne bevande i kvasine. Sutradan ga sameljite ukrupno zajedno s kapulom, dimljenom slaninom i petrusimulom. U smjesu tada ubacite žlicu krušnih mrvica, jedno jaje, sol i papar pa oblikujte deblje polpete. Pecite na gradelama s obje strane, a kad prvi put okrenete meso, svaku polpetu pokrijte fetom pršuta. Služite vruće.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika