19.03.2012. / 18:02

Autor: Nacional.hr

Boris Šprem

Turudić narušio dignitet Sabora

Špremu je, naime, zasmetalo što je Turudić u jednom trenutku njegovom prethodniku Luki Bebiću kazao da se tijekom svjedočenja pristojno ponaša, jer da 'nije u Saboru'. Špremovo priopćenje donosimo u cijelosti

Boris Šprem (Photo. Patrik Macek/Pixsell - arhiva)Boris Šprem (Photo. Patrik Macek/Pixsell - arhiva)Predsjednik Sabora Boris Šprem javno je optužio suca Ivana Turudića za nedopustivo i neprofesionalno ponašanje tijekom procesa Ivi Sanaderu. Špremu je, naime, zasmetalo što je Turudić u jednom trenutku njegovom prethodniku Luki Bebiću kazao da se pristojno ponaša, jer da 'nije u Saboru'. Zbog toga je šef Sabora zatražio njegovu ispriku. Špremovo pismo predsjedniku Vrhovnog suda RH Branku Hrvatinu donosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče,

kao predsjednik Hrvatskog sabora pozvan sam reagirati na nedopustivo i neprofesionalno ponašanje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, koji je 16. ožujka 2012. godine, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću kao svjedoku, rekao: „Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate".

Tom svojom izjavom predsjednik zagrebačkog Županijskog suda i sudac Turudić uvrijedio je i omalovažio Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana i nositelja zakonodavne vlasti odnosno sve izabrane zastupnike i posredno sve građane Republike Hrvatske koji su na izborima izabrali svoje predstavnike.

Prema članku 4. Ustava Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Smatram da bi sudac Turudić to morao znati i ne bi trebao imati predrasuda da uvažavanje ustavne demokracije predstavlja temelj demokracije.

Sucu Turudiću očito nije jasno da sudbena vlast djeluje javno, da predstavlja državu te da zakonodavna, izvršna i sudbena vlast u Republici Hrvatskoj moraju obavljati svoju ulogu s poštovanjem i uvažavanjem jedna prema drugoj. Sve tri vlasti zajedno trebaju biti angažirane na ostvarivanju vladavine prava kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Smatram da je sudac Turudić u obnašanju sudačke dužnosti neprofesionalno iznio svoju osobnu impresiju o radu Hrvatskog sabora što je nedolično sudačkom položaju koji obnaša te time svojom izgovorenom riječju narušava dignitet i javno povjerenje u Hrvatski sabor i dovodi u pitanje i ugled i dostojanstvo suda i sudačkog poziva.

Poštovani gospodine predsjedniče, smatram potrebnim, kako standardi profesionalne i opće kulture nalažu, da se predsjednik Županijskog suda i sudac Ivan Turudić javno ispriča Hrvatskom saboru za izgovoreno.

Vezane vijesti

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Izmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je… Više

Komentari

registracija
19/3/12

JockerFace, 19.03.12. 18:28

Ne slažem se. To što je rekao Turudić možda nije primjereno, ali se ne može karakterizirati kao grubo narušavanje digniteta sabora. Nitko toliko ne narušava dignitet sabora kao pojedini saborski zastupnici. Ipak u sudnici Turudić traži da se prisutni ponašaju ozbiljno. Dok za razliku od toga, u saboru mogu mobitelom glumiti "Halo kume, imam dva radna mjesta...", i raditi kakve hoće dosjetke, sve pretvoriti u cirkus, pa nikome ništa, nitko tada ne ne brine za dignitet. Neki se ponašaju kao na placu. Ali, bolje da to nisam rekao jer bi me netko mogao tužiti da sam narušio dignitet placa.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 19.03.12. 18:37

Sabor je ruglo.Turudić je rekao ono što 99 % HR građana misli.


registracija
30/11/10

jato, 19.03.12. 19:42

Sabor je kokošinjac u kojem sjedi gomila neznalica i nesposobnjakovića.
Čudimo se kako nas ne vole umjesto da shvatimo da smo nesposobni......
Welkam to Kroješja,......Jes tenk jou...;)))
Pitam se tko je dao diplome visokoobrazovanima bez da nauče jedan strani jezik?????


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.03.12. 19:50

Pridruzujem se decki. Sabor i HR pravosude su najveca sramota HR drzave, to zna 99% gradana i svi drzavnici i poslovni ljudi u Europi.
Sabor je ruglo, bilo bi mi drago da me tuze jer sam ih nazvala ruglo.


registracija
3/12/07

Palooka, 19.03.12. 19:56

To kakav je Sabor je jedna stvar, no činjenica je da je Sabor najviše tijelo vlasti.
Reagiranje Turudića tipično je za primitivca koji ima vlast, a naročito kod nas gdje su suci "svete krave" bez obzira na značajan stupanj korumpiranosti.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 19.03.12. 19:59

Ma naš Sabor nije kokošinjac. Sabor je svinjac ! Desna strana ima ima kulture koliko nerast pri kopulaciji ! Zato, kapa dolje sudcu Turudiću ! A vi, gosp. Šprem na čeli ste tog svinjca. Koliko god vas cijenio !


registracija
22/3/11

vferari, 19.03.12. 20:13

Većina vas što komentirate ovaj članak očito da niste ili nećete shvatiti da se ne radi o mišljenju Tudurića on može misliti o saboru isto ko i vi ali to nije isto on je to rekao prvo kao sudac drugo u sudu na raspravi uvredijo je sabor javno na sudu u mora odgovarat i ne slažem se samo isprikom već ostavkom a mi stoka sitnog zuba možemo misliti što hoćemo i nko se zbog toga neće zabrinuti jer i po ustavu možete i dalje trabunjati i na ovom portalu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.03.12. 20:25

ja cesto u razgovoru sa svojima koristim izreku "glup si kao saborski zastupnik', "bezvezan kao javni biljeznik", ili "nesposoban kao HR pravosude"


registracija
11/12/07

time, 19.03.12. 20:46

Turudić bi trebao dati ostavku ali ne samo zbog toga što je u sudnici javno uvrijedio Sabor kao najviše državno tijelo, već zato što je običan kriminalac, imenovan od iste mafije kojoj sada "sudi". Još samo na optuženičkoj klupi nedostaje Šeks, pa da mu Turudić "dodjeli pravdu". Sramota od suda i države u kojoj je Turudić predsjednik najvećeg županijskog suda.


registracija
3/3/11

bljesak4, 19.03.12. 20:50

''i posredno sve građane Republike Hrvatske
koji su na izborima izabrali svoje predstavnike.''
Kakva laž demokracije !
U demokraciji odlučuje većina,
a radni narod uvijek je većina,
i nikada radni narod ne odlučuje !

Odlučuje predstavnici,
koje je kao fol, narod izabrao !
Užas !!

Radni narod nije skupina visokoobrazovanih jedinki
I zabrao je one, koji su mu ponuđeni
i o kojima zna samo ono, što su mu dali znati.
Odvratna laž, u srcu je demokracije !!


registracija
15/8/09

vergilia, 19.03.12. 21:28

Jedan sudac se ne bi smio spustiti na nivo svađalice koja je svakom loncu poklopac – on kao privatna osoba može misliti i baljezgati štogod hoće, no u sudnici on predstavlja sudbenu vlast i treba se ponašati shodno tome. Šprem je reagirao primjereno i primjereno političkoj i demokratskoj kulturi Turudić – sudac trebao bi se Saboru ispričati. Taj sudac koji Bebića opominje da nije u Saboru ponaša se kao da je na placu, a ne u sudnici, to što sudi lopinama i kriminalcima ne amnestira ga od odgovornosti za izrečeno. Sudac si ne smije dozvoliti nervozu, aroganciju niti svađalački ton u sudnici.
Šprem je ozbiljni i odgovorni čovjek – drago mi je da smo dobili predsjednika Sabora koji će voditi računa o dignitetu ovog saziva Sabora.


registracija
24/3/10

bagsy, 19.03.12. 22:40

Pa braco i seka sjede u saboru.Imao je i barba luka eskapade od kojih smo se hvatali za glavu,neka ' gospoda ' u sabor zavrijede poštovanje a ne da svake 4 godine netko dobije bjanko respekt kao uvaženi saborski zastupnik.npr.uvažena zastupnica bečić,ili časni zastupnik kerum,želudac mi se okreće.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.03.12. 22:57

vergilia idi na youtube i pogledajte kako se Luka Bebic ponasao uzasno arogatno. Pri tome se hvalio sa svojim poznastvom i odanoscu velikom lopovu ivi Sanaderu. Luka je zelio jasno reci sudcu, ja sam ovdje glavni a ne vi! Arogancija, glupost i primitivizam koju je zracio Luka Bebic je bila gadljiva.
Zato mu je sudac rekao ovo nije sabor!
Sudac je apsolutno dobro postupio.


registracija
30/12/10

putusvemir, 19.03.12. 23:05

Bagsy i ankicascreiber potpuno se slažem sa vama uz dodatak da ne mogu vjerovati da nam je Sabor vodio ovakav seljo primitivni kao barba Luka koji još nije naučio govoriti hrvatski i koji se poslije svih svinjarija i kriminala u kojem je učestvovao usudi držati lekcije tužiteljici i sucu. Turudić je preblag, meni bi zajedno sa odvjetnicima ti kriminalci bili manji od makova zrna.


registracija
11/1/10

fluid, 19.03.12. 23:05

Nije nimalo čudno što nema niti jednog pozitivnog komentara u svezi iznesenog.Nemože ga ni biti.Problem ove vlasti,kao i prethodne,je u tome što uopće ne čitaju i ne slušaju šta im to građani imaju za reći.UOPĆE NE SLUŠAJU,NITI IH ZANIMA ! I to je katastrofa.Katastrofa Hrvatske i naroda u njoj.Od gluhoće vlasti do bahatosti,od ignoriranja onih kojima trebaju služiti, do gospodarenja njima,od otimačine do nemoralnih pretvorbi,od nesposobnosti do mita i korupcije.Sve je to sublimirano u hrvatskom Saboru.Turudić moguće nije najpozvaniji za bilo šta u ovoj zemlji,baš zato jer ga je ustoličio Šeks i Sanader,no naša sudbina od Tuđmana na ovamo i je u namještenim sucima kao i svime ostalim.Sve je namješteno.Sabor nije ni kokošinjac ni svinjac.Sabor je mjesto čemera i posljednje utočište nitkova koji se zovu političari.Jedan se izdvojio i sjedi na Pantovčaku.Ukupno,Hrvatska je na milosti i nemilosti najgorih izdanaka koji se rodiše u ovoj zemlji.Kaže se ,"od zla oca-od gore matere" ! Ispričao se Turudić ili ne,ništa se neće ni dogoditi ni promijeniti.To je nevažno.Volio bi ovaj narod čuti ne samo ispriku "svojih političara",da ne kažem svojih egzekutora,već i objašnjenje zašto im to rade hrvatski kvazi-političari!?.Ni od koga ni riječi!.Pa ni od Predsjednika.Ako je netko duboko uvrijeđen i povrijeđen,tada je to ovaj narod i to upravo od vas političara koji se,između sebe,osjećate uvrijeđenima!?Koji ste vi licemjeri i demagozi.Nisu vam ravni ni oni u Sj.Koreji.Jači ste i od njih.Svaka vam čast,mangupi i nitkovi !!!


registracija
11/1/10

fluid, 19.03.12. 23:32

Samo masovni građanski neposluh i narodna sila,može ove nitkove rastjerati sa trona sa kojega ubijaju i dušu i tijelo.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.03.12. 23:49

fluid forum je za sada dobar pocetak, Ja sam osbno poslala email u sabor s prigovorom, ja se sabora ne bojim, moj posao ne ovisi o njima.


registracija
30/12/10

putusvemir, 20.03.12. 08:06

Za vrijeme kradezeovske Vlade bili su građanski prosvjedi. Koliko nas je bilo? Koliko ih je bilo iz Diokija ili iz škvera? Šutjeli su jer im je tada bilo dobro i da se ne zamjere vlasniku. Danas im je loše. Danas ja za njih neću na ulicu. Da smo tada svi krenuli a bilo je 340 tisuća nezaposlenih plus njihovih iz obitelji, mogli smo nešto napraviti. Rađe su gledali nogomet i smijali se budalama koje hodaju ulicama. Naš narod je glup i rađe trpi nego da ide u promjene. Više mi nije žao ovog naroda. Dobio je što je zaslužio i uostalom sam si je odabrao vodstvo.


registracija
15/8/09

vergilia, 20.03.12. 08:17

Ne, ankicaskreiber@, sudac NIJE dobro postupio. Postupio je jednako neprofesionalno kao što je Bebić postupao neprofesionalno dok je bio predsjednik Sabora. Ne trebaš MENI preporučati da idem na youtube gledati Bebića, ja nisam u Švici i ne pratim stvari izdaleka, gledala sam sjednice Sabora ovdje u Hrvatskoj – direktne prijenose. Ja ne branim Bebića i njegovu aroganciju, o tome sam dosta komentirala kad je o Bebiću bila riječ. Ovdje je sada riječ o sucu Turudiću – Bebićeva arogancija ne opravdava postupak suca. Ako Bebić nije poštivao sud, onda je trebao dobiti upozorenje da ne poštuje sud, ali bez „plac“ komentara koji je Turudić uz to dodao. Ja kao građanin ove države očekujem da radi svoj posao profesionalno i zato moja kritika ide Turudiću – jednako je arogantan kao i Bebić, jer svoju poziciju koristi za iznošenje osobnog mišljenja. Ma, nije ovo komplicirano razumjeti – samo što se treba riješiti predrasuda - ako Bebić nije smio raditi tako kako je radio, zašto bi to sad Turudić smio?? Samo zato jer ide „niz dlaku“ mom mišljenju o Bebiću?? Ma, svašta, to je licemjerno do neba!


registracija
13/10/09

branimir, 20.03.12. 08:23

Koji to dignitet?! Turudić je samo rekao da je u sudnici on gazda, a u Saboru je to (bio) Bebić. Ništa se ne treba ispričavati.


registracija
30/9/09

davor12345, 20.03.12. 08:40

Jeba te, od svih mogućih precjednika sabora ovi stavu Šprema. Što bi rekli Srbi : "E moj Šprem, što si ti neko kljuse kaplarsko"!


registracija
30/9/09

davor12345, 20.03.12. 08:40

Jeba te, od svih mogućih precjednika sabora ovi stavu Šprema. Što bi rekli Srbi : "E moj Šprem, što si ti neko kljuse kaplarsko"!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 10:20

vergilia ne slažem se! od momenta kada je ušao u sudnicu Bebić se ponašao arogatno. Prvo je pokušavao praviti budalu od tužiteljice. Tek nakon nekoliko takvih ispada sudac je rekao što je rekao.
Međutim ni to uopzorenje sudca Bebica nije zaustavilo, do zadnjeg momenta u sudnici Bebic se ponašao kao da želi reči tko je šef.
Na kraju Bebić je po svom karakteru odvratan covjek. Stalno je imao arogatne nastupe u javnosti, hvalio se kako je veliki prijatlej lopova Ive Sandera, ali ne brine o prijateljsktvu s narodom koji je Ivo opljačkao.
Na kraju Luka Bebić je od 1972 teška jugo komunjara, koja je promijenila kapute. Na službenoj biografiji u sabor ne stoji niakva informacija što je radio do 1989! Luka je isto stekao bogatstvo koje se teško može objasniti s plačom koju je primao.
Sabor je smijurija već godinama, i bilo je ljepo da je to sudac rekao.
Ako je tebi sabor takvo sveto mjesto onda idi podučavaj strane jezike one papke koji idu u Bruxelles, jer odabir ljudi za bruxelles je samo jedna od velikih sramota sabora i prevara HR građana.


registracija
2/6/11

stereo, 20.03.12. 10:48

Potpuno se slažem sa Špremom ovaj Seoski đinkoš Tuturić se previše zaigrao.
Kao da nam je sudstvo ogledalo POŠTENJA ili je možda sve opet počelo od NJEGA kao što si svaki Hrvatski političar, uvakač, šef iliti poslovođa misli. Sve je u nas tako hijerarhiski poslagano da je sve pametniji jedan od drugoga.
Imamo mi toga i u našoj Tvrtci na izvoz nrp. kada pričaš sa jednim likom tada ste momentalno vas dvojca najpametniji na Svijetu sve dok recimo jedan ne ode i pojavi se drugi, e tada su momentalno upravo njih dvojca najpametniji na svijetu i tako je to i u Zagrebu, Splitu, Osijeku itd.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 11:43

Ne mogu vjerovati gluposti koju Šprem radi i koju ovdje neki čitatelji podupiru.
Šprem se prvo trebao DEBELO izviniti HR građanima što je Luka Bebić bio na plači HR građana javno se hvaleči kako podupire teškog lopova i gada tipa Ive Sanadera.
Največa sramota za sabor je upravo Luka Bebić. Šprem BI SE PRVO TREBAO IZVINITI građanima HR što je Luka Bebić uopče bio predsjednik sabora i što je činio gluposti koje je činio.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 11:44

Da je HR sabor ikada išta vrijedio, sabornici bi na glavu izbacili van iz sabora Luku Bebića kada se hvalio potporom Sanaderu.


registracija
14/7/11

Trinity, 20.03.12. 12:25

A i vi ascreiber ste očito najpametniji i sveznajući!
Baš sve znate i u sve se razumijete!
Mnogi na ovom forumu ne vide drvo od šume.
Predsjednik sudskog vijeća dužan je održavati red u sudnici, i voditi brigu o dignitetu suda, točno.
Ova Turudićeva izjava, kao i mnoge druge njegove nije bila na mjestu, i kakav god da je Sabor kokošinjac u stvarnosti, ispravno je, i iz principijelnih razloga postupio Šprem, zbog digniteta zakonodavnog tijela kao takvog.
Pitanje tužiteljstva Bebiću npr.gdje je i s kim proveo Ng Turudić nije trebao dopustiti, jer ta okolnost nema nikakve veze s predmetom postupka!
Koliko se sjećam Bebić se nije nikada hvalio svojim prijateljstvom sa Sanaderom. Kada je svojom imovinom jamčio za njega, postupio je kao čovjek i prijatelj, i nitko ga nema pravo prozivati zbog toga.
A svatko od nas može o svemu i svakomu privatno misliti što hoće.
Za mene osobno, Bebić je zadnji hdzovac za kojeg bih rekla da je arogantan, i mislim da se tako nije ponašao niti na sudu.
A Turudić... to je druga priča.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 14:39

Trinity vi ste očito osoba u nekoj pravnoj službi u Hrvatskoj i sada nama tu lupate te pravne fore.

Mene vaše pravne fore ne zanimaju. Mene samo zanima da je pravosuđe u hrvatskoj na svjetskim razinama najnekonkurentniji dio Hrvatske.
Ako ja mogu raditi rame uz rame s njemcima, švicarcima, amerima, švedima, izraelcima, kinezima i japancima mogu i ljudi u Hrvatskom pravosuđu!!!

Društvo u kojem odvjetnci, javni bilježnici, i političari predstavljaju rukovodeču i financisku elitu je smeče od društva.

Mene izuzetno vrijeđa da je sanader prodao priču HR pravosuđu da je vilu od nekoliko milijuna jureka u zagrebu kupio cash od novaca koje je u prag godina zaradio radeči u austriji kao stručnjak za njemačku poeziju. Takva glupost ne postoji u svijetu, samo u HR pravosuđu.


registracija
14/7/11

Trinity, 20.03.12. 15:49

ascreiber - ne razumijem vašu rečenicu o nekonkurentnosti hrv.pravosuđa u svjetskim okvirima. U Hrvatskoj ima itekako stručnih pravnika koji su međunarodno priznati i aktivni. U pravnim krugovima, dakako. Gdje vi očito ne spadate, pa zato i ne znate. Ali zato o stvarima koje možda baš i ne razumijete i koje vam nisu struka pišete kao o "forama".
Ja se u vaše poslove sa Japancima, Kinezima Izraelcima i dr. ne miješam. Jer ne znam što radite i što vam je struka. A ono što ne znam niti ne komentiram.
Btw. suci, notari i fiškali oduvijek su bili "društvena krema".


registracija
15/8/09

vergilia, 20.03.12. 16:03

anicaskrajber@, tvoji upisi u kojima se meni obraćaš ozbiljno smrde na licemjerje, populistički primitivizam i plac provokacije, puni su „poduka“ i „pouka“, ali im nedostaje osnovna logika i argumenti.
Ponoviti ću: Nije ovdje riječ o Bebiću ma koliko se ti trudila napisati drugačiji igrokaz, nego o Turudiću – spustio se na nivo Bebića, a što si kao sudac nije smio dozvoliti – to je smisao mog komentara. Bebić me u svemu tome uopće ne zanima, to sam jasno rekla, pa ne vidim što ustvari argumentiraš iznošenjem Bebićevih postupaka i biografije?? Stvar je u dosljednosti primjene etičkih principa koje vrijede za sve javne funkcije - Turudić obavlja javnu funkciju, nije na njemu da u sudnici iznosi vlastite komentare o nekoj osobi, bila ona kriminalac ili bivši predsjednik Sabora, izvodeći neki svoj vlastiti šou kojem je cilj isključivo osobna promocija. Štoćereći – nije on zato plaćen . Kod nas je očito praksa da se svi prtljaju u sve i svašta, koristeći neki pogodni trenutak i zamagljujući time vlastitu odgovornost za posao koji bi trebalo obavljati i za koji su plaćeni.

Tako i neki komentatori ovdje koriste neki pogodni trenutak i izmišljaju neke komentare na stvari koje netko uopće nije rekao, pa misle da su time napravili veliku stvar. A ustvari su samo isprazni brbljavci, samozvani sveznalice koji (navodno) sve o svemu, svačemu i svakom najbolje znaju, a ustvari im je jedini cilj – osobno produciranje kao lijek za frustriranost..:))


registracija
11/1/10

fluid, 20.03.12. 18:45

Trinity@ Objektivno tvoj komentar ima smisla ali,ovdje je riječ o Hrvatskoj a ne o normalnoj zemlji i normalnoj situaciji.Sve što si rekao stoji osim što situacija u kojoj se nalazi Hrvatska već 20 godina,ne daje ti za pravo da pojedini slučaj namećeš kao pravilo.Pravilo u Hrvatskoj je loše pravosuđe, jer bi u suprotnom bila sasvim drugačija situacija.Možeš ti pričati i o KZ-u i o ZKP-u i o Zakonima,o Ustavu,o obrazovanim i vrsnim svjetski priznatim dužnosnicima.Sve to mi itekako dobro znamo.No kada je hrvatska stvarnost u pitanju ,svi su oni pali na ispitu vjerodostojnosti i pravilo je,kao i generalna ocjena pravosuđa,LOŠE.Katastrofalno loše.Zaista je degutantno nazivati Sabor kokošinjcem ili svinjcem.To stvarno ruši dignitet ali o kojemu dignitetu bilo tko u Saboru ima pravo govoriti i pozivati se na ove okolnosti, gdje dignitet malih ljudi i obespravljenih,kao i pokradenih,uopće nemaju ni svoj ponos a o dignitetu samo mogu sanjati?O kojim zakonima Sabor može uopće govoriti i imati "dignitet"ako je po tim zakonima izvršena najveća pljačka Hrvatske i naroda u povijesti?Ankicasreiber se rukovodi općim stanjem u državi u kojemu ne nalazi opravdanje u pojedinim situacijama za pojedine ispade ovih ili onih.Barem sam ja to tako doživio.A ni ti ni bilo tko u ovoj zemlji,nemožeš izvlačiti pojedine slučajeve a da zanemariš generalnu situaciju.Mali slučajevi i proizilaze iz generalnog s(r)tanja i dobivaju svoju iskrivljenost.Da bi se tebe ili bilo koga,smatralo ispravnim,pametnim,dobrim,najprije moraš to dokazati.Sabor nije položio ispit a Šprem tek mora zaslužiti dignitet.Rekoh već da Turudić možda nije najbolji primjer za neku pozitivnost(jer ga je Šeks i Sanader postavili na tu poziciju)ali svejedno.Svi su u izravnom ili neizravnom dealu a na štetu nas građana i nemamo razloga ne pljuvati po njima.Da su ok,sada bi ih hvalili i držali do njihovog digniteta.Ovako - zaboravi.Do daljnjega.


registracija
11/1/10

fluid, 20.03.12. 18:54

vergilia@ Ja jesam isfrustriran ovom situacijom u državi i to nemam namjeru sakrivati.Smatram svoju isfrustriranost opravdanom i poželjnom(osim što nije dobra za moje zdravlje.Ali to je moj problem a ne tvoj).Zaradio sam za radnog vijeka dovoljno da nemam problem većine u ovoj zemlji.No ne pada mi na pamet zagovarati gluposti svih aktera o kojima ovdje raspravljamo,na način kako bi to imalo neki prizvuk tolernacije za njihove gafove i ostala sranja.Protestiram i protestirati ću dok imam snage,zbog svoje djece,unučadi.Njima nisam htio stvoriti ovakvu državu.I nisam je ja ovakvu stvorio u ratu već upravo Turudići,Bebići,Špremovi i ostala banda.Ako ti nisi isfrustriran,nešto nije u redu sa tobom.Ili psihički ili materijalno.Normalan čovjek ,sa osjećajem za pravicu,nemože biti normalan i imati normalne reakcije na sve ovo.Osim ako nije prirodni oportunist i egoista.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 18:57

Trinity pričaš prazne teorije. čitav svijet govori kako HR pravosuđe smrdi. Meni je užasno gadljivo kada moram trošiti svoj život i novce na neke blesave papire koji ne postoje niti u jednoj civiliziranoj zemlji. Malo izađi u neku drugu zemlju iz neokomunističkog HR pravosuđa, pa ti ja neću morati objašnjavati osnovne stvari.

Ako ti ono što ja govorim nije jasno pročitaj što je Angela Merkel rekla o HR pravosuđu. Da Ameri imaju takav sistem Obama bi visio ispred bijele kuće. Ja bih danas bila pravnica da nisam bila sposobna položiti prijemni na neki ozbiljan faks.

U društvu gdje ja živim inženjeri, liječnici, farmaceuti, znanstvenici su krema, javni bilježnici gotovo da i ne postoje, a odvjetnici su kao glumci neki stvarno zarađuju puno ali većina ih je u mulju.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 19:02

vergilia i Trinity ja ne pričam populističke price već činjenice iz civliziranog svjeta koje nedostaju u HR.
Primjer u americi Rob Blagoyevich je POKUŠAO reketariti 1.5 milijuna USD 2009 godine. Prije par mjeseci dobijo je 14 godina robije.

U hrvatskoj je Sanader 2009 napustio posao jer je postalo očito da je toliko NAKRAO da se više nije moglo skrivati. Danas Sanader i Luka Bebić prave smijuriju od pravosuđa. Da ne spomijem Kutle, Pašalić, Žužul, Pavić, malog Žužića itd. Amerika je pokvarena u svom sustavu Bush Jr je to pokazao, ali ono što se događa u HR je strašno.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 19:03

vergilia ti si očito teretičar u državnoj firmi!
dragi moj u stvarnom svijetu, na svjetskom tržištu teorije ti ništa ne vrijede, samo zdrav razum i stručno znanje


registracija
15/8/09

vergilia, 20.03.12. 20:41

fluid@, moj komentar o frustriranosti nije se odnosio na tebe, nego na skrajbericu@ - doista je frustriranost osobna stvar i nije moj problem (osim vlastitih frustracija). No, postaje moj problem ako se netko zbog svoje frustriranosti obruši na mene kao objekt njihovog liječenja pa me počasti nekom populističkom provokacijom bez razloga i bez argumenata - kad me netko npr. pošalje da idem "radije nekog papana poučavati engleski ako je za mene sabor svetinja", i kad mi počne tumačiti što JA mislim, onda to ne želim odšutiti - zbog šutnje čovjek u konačnici dozvoli da ga proziva svaka budaletina kojoj to padne na pamet.

Ono što napišem volim i objasniti i argumentirati i cijenim svako drugačije mišljenje koje je argumentirano - kad netko (a ti nisi taj) iznosi tvrdnje bazirane na tome "što cijeli svijet zna i govori“, onda to za mene ne predstavlja baš nikakav argument, naročito kad to iznosi osoba koja sve probleme s kojima se mi susrećemo ovdje, promatra preko kompjutera i koja ih ne osjeća na svojoj koži....ustvari, koja ih je osjetila na svojoj koži samo u nekoj situaciji kad ju je naša administracija slala od mila do nedraga zbog nekakve potvrde. Ko da se mi s tom tromom i nedjelotvornom administracijom ne susrećemo baš svaki dan. I sa svim drugim pizdarijama postojećim u ovoj našoj jadnoj državi. No, u krajnjem svatko ima pravo piskarati i pisati ovdje kako želi i što želi, osim kad se obrati nekom direktno. Ne dozvoljavam da mi pametuje svisoka (jer osobno meni se obratila) samozvana sveznalica koja je „kao“ praktičar u bijelom svijetu, a svi mi ovdje smo papani i budale. Glavni posao joj je ljepljenje etiketa, a to mrzim iz dna duše – sve ona zna – i da je npr. Trinity neka osoba u pravnoj službi, ja sam neki teoretičar u državnoj firmi- sve rečeno da bi se drugog omalovažilo, a sebe uzdignulo...i još se poziva na razum i znanje. Eto, kad se netko takav napikne na mene, onda i sebi uzmem pravo da otvoreno iznesem što o tom i takvom napikavanju mislim.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 23:20

350 tisuća nezaposnih, brutnonacionalni proizvod ispod 1989, kutle na slobodi nakon 14 godina suđenja, i još milijun drugih stvari. vergilia te ČINJENICE mene frustriraju, a posebno me frustrira što se ništa konkretno po tome ne radi. Posebno me frustrira što su te gluposti riješene u drugim zemljama svijeta, znači riješenje se zna. Tebe to sve izgleda ne frustrira, ti si kao Bebić i predsjednik PRAVDA, neka pravna država čini svoj posao. Ti to imaš pravo biti.
Pogledaj si u net.hr u članak 150 alisa u zemlji čudesa. Lijepe riječi i duge priče neće probuditi učmale Bebiće u pravosuđu i državnoj administraciji. Ako su ameri mogli do sada riješiti svog Blagoyevicha, mi možemo i našeg Sanadera, pošto se radi o lakšem slučaju s puno više dokaza.
Uglavnom mene moji poslovni partneri ne mole lijepim riječima i teorijama da napravim svoj posao. Ili je posao napravljen ili doviđenja.


registracija
11/1/10

fluid, 21.03.12. 00:00

vergilia@ Nemoj se ljutiti,ja ankicuscreiber doživljavam kao osobu strašno isfrustriranu stanjem u Hrvatskoj.Ne vidim da išta izmišlja,samo što se na neke blaže komentare osvrće žešće u smislu kako je to premekan stav za one prema kojima bi trebalo ići đonom,po njenom mišljenju.Ona navodno živi vani i može napraviti dobre usporedbe kako je to nebo i zemlja.I u tome također nema ništa loše.I ja sam bio,nakon rata,10-ak godina u Njemačkoj i mogu ti reći da nebi znao sve što znam da nisam osobno doživio.Mene ipak pozitivno fascinira ankicascreiberičina da se uopće upušta u rasprave o Hrvatskoj i situaciji kod nas.A nebi morala uopće.Po meni to radi jer joj je stalo.Vergilia ,nisu naši ljudi vani nužno zli ili loši.Ne treba biti ljubomoran na njihov standard vani a popovanje nama ovdje.Imaju oni podosta pravo u svezi velikih razlika.Osobno mi nije krivo što netko ima ali mi strašno smeta što mi to ovdje nemamo.A mogli bi i trebali imati.Mislim da imamo slične želje ali ih izražavamo na drugačije načine.Pa,pobogu i jesmo drugačiji jedni od drugih.Pozdrav.


registracija
15/8/09

vergilia, 21.03.12. 10:16

A tko, molim te – nije isfrustriran?? Sustav vrijednosti u cijeloj ovoj civilizaciji je izokrenut na glavu, a u Hrvatskoj je katastrofa. Misliš li da mene ne brine budućnost mojih unuka – što ću i kakvu ću im domovinu ostaviti u naslijeđe, kakva će im budućnost biti?? Pa to su frustracije do neba. Svi znamo činjenice i znamo stanje u Hrvatskoj, a nemoć da se nešto učini najgroznija je stvar koja čovjeka može zadesiti. I ne treba šutiti jer šutnja bi značila mirenje sa situacijom, slažem se da su nam želje slične, rekla bi čak i iste. No, ne samo da ih izražavamo na različite načine, nego imamo drugačiji pristup u njihovom rješavanju. Dug je životni put iza mene i iz iskustva znam da svaki oporavak predstavlja dug i naporan put. Ako se na tom putu ne držimo osnovnih etičkih principa nego one – cilj opravdava sredstvo, radimo opet istu grešku. Naravno da sam ja za pravdu i pravnu državu, ali u tome u čišćenju gliba i smeća u kojem plivamo ne smije biti odstupanja. Što meni znači sada laprdanje o Bebiću ili kriminalcima Kutleu i ostalima (mnogima ni imena još ne znamo). Ali mogu otvoreno iznijeti svoje mišljenje o nekoj javnoj osobi ili političaru za kojeg smatram da ne obavlja posao u skladu s etikom svoje profesije. Pri tom taj treba imati ime, a ne govoriti općenito o papanima, kokošima i svinjama u Saboru, onima koji su to sada i koji su to bili – Sabor ne smije biti ruglo i smijurija, nego najviša institucija vlasti kojoj trebamo vratiti poštovanje i dignitet i za to smo svi odgovorni, a ne samo oni koji u njemu sjede – uostalom, sami smo ih izabrali, ako treba budemo ih i preodgajali – to je naša obaveza. Međutim, nije etički ni odgovorno opravdavati nekog SADAŠNJEG političara ili javnu osobu vlasti postupcima nekog tko je BIO u Saboru ili negdje drugdje, jer – svi su oni isti. Pa, jebemu – što da se radi – ovi su sad tu kakvi jesu i treba ih pritisnuti da rade odgovorno i zakonski – zar to nije realni, opravdani zahtjev?? Ne mogu ja ocjenjivati svaki potez Vlade – jel treba takav pdv ili ne, jel treba odrapiti nekom veće poreze ili ne, jel treba srezati poticaje ili ih povećati – država treba funkcionirati, a nismo svi stručnjaci za sve, niti možemo biti. Znamo da treba srediti pun kufer sranja, no – ništa se ne može preko noći, efekti nekih mjera moći će se vidjeti tek nakon duljeg vremena i po tome ćemo moći ocjenjivati. Jel treba hapsiti? Ma, - treba, sigurno, ali – optužnice treba pripremati, usmrdilo se to u ladicama ili u nekom smeću, ne možeš doći na vrata nekom i uhapsiti ga „jer svi znamo da su kriminalci“. Pravosuđe nam je jad, znamo to svi, no to je posljedica dugogodišnjeg nerada i neorganiziranosti – doma ako si gomilao smeće godinama i hoćeš velko spremanje napraviti treba ti vremena i muke – država je glomazni aparat, uopće nemam iluzija da se to može čarobnim štapićem riješiti. U svemu tome nekakav tračak nade treba imati, jer – kako dalje živjeti? Ne možes život staviti u škrinju za neka druga vremena,ne?? Na žalost, ja mislim da ovdje u Hrvatskoj još nije zagrebano dno – biti će još teže živjeti nego sada i svi u tome, milom ili silom morati će prihvatiti odricanja (materijalna). Moralni oporavak trajati će isto dugo, predugo – sam čin osvještenja kasno je došao, narod je bio naprosto zaluđen činjenicom da smo dobili svoju državu, a od toga „Imamo Hrvatsku!“ nije vidio dalje od nosa. Predugo smo hranjeni lažnim rodoljubljem da bi se sada odjednom mogli pretvoriti u ljude koji mogu razumno djelovati i gledati deset godina unaprijed. Kao da je jednostavno izgraditi tvornicu i pokrenuti proizvodnju – ono što je uništeno više se ne može pokrenuti – vremena su se promijenila, živimo u kapitalizmu i može se proizvoditi samo ono što tržište traži i samo ono što je konkurentno po cijeni – u svijetu svaki dan propada tisuće tvornica zbog tih tržišnih zakonitosti, propadaju svi oni čiji proizvodi više nisu zanimljivi i koji na vrijeme nisu napravili tržišni zaokret – mi nemamo što zaokretati, nego moramo ispočetka, za što treba puuuuno para.
Hehe, sada sam se raspisala, a samo sam htjela reći – fluid@, ne ljutim se, naravno – zašto bi se ljutila i zašto bi bila ljubomorna na „one vani“? Ali, za razliku od tebe, mene ne fascinira nabrajanje „njihovih“ uspjeha i naših propusta od strane „onih vani“, ja sam pristalica onog – hic Rhodos, hic salta! Ovdje je Rodos, ovdje skači. „Oni vani“ baš ništa po tom pitanju neće morati napraviti, zato misle da je to lako i jednostavno, da se odmah sve može riješiti a mi valjda nećemo. Za to nije dovoljno raspravljati i baviti se biografijama Bebića i zgražati se na youtubeu nad njegovim glupostima – mi se moramo pobrinuti da Bebića više nikad ne bude( i ne samo Bebića). A to nećemo uspjeti ako amnestiramo postupke Turudića i sličnih, naslađujući se kako su nekog bivšeg pokvarenjaka pozvali „na red“. Turudić odmah dobije par bodova i simpatije i spremni smo zažmiriti na ono što stoji iza toga? Taj i takav sistem je meni neprihvatljiv, a nije mi prihvatljiv ni savjet o korištenju đona da bi se stvari sredile - valjda smo nešto i iz iskustva naučili. Nasilje i nasilnost uvijek čeka u nekom čošku ljudske naravi, pa ako se čovjeku savjetuje da upotrijebi đon – evo ti ga na, postane nasilnik! ..:))
Pozdrav i tebi i svim razumnim ljudima koji se ovdje „javljaju za riječ“.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 21.03.12. 13:35

vergilia ideja da pravna država može činiti svoj posao u HR je jednako dobra kao da lisica u kokošinjcu demokratski razgovara što je za večeru.

Imam konkretni prijedlog, u hrvatskoj bi trebalo uvesti referendume kao što je to u švicarskoj, ili u Kaliforniji. Na referendumu građani bi odlučivali o broju saborskih zastupnika, o njihovim primanjima, o tome da li se saborski zastupnici biraju u sabor izravno ili preko stranačkih lista. Hrvatska je mala država, i s kompjuterskim sistemom 21 stoljeća takve referendume nije teško održati.

Nadalje, Hrvatskoj bi obio dovoljan ured predsjednika s ministrima i sabor od oko 50 zastupnika (5 zastupnika po izbornoj jedinici). Ova dva tijela birala bi se neovisno, predsjednika na predsjedničkim izborima, zastupnici na saborskim. Predsjednik je odgovoran za funkcije države sabor za nadgledanje predsjednika i za sugestije. Kada dođe do nerješivog sukoba između predsjednika i sabora, odluka pada na referendumu. Ovakav sistem postoji u drugim zemljama. Ured predsjednika, ured predsjednika sabora i ured premijera nam ne trebaju. Ne treba ju nam dvije face da zasebno lete sa svojim svitama u Bruxelles da bi potpisali isti dokument.


registracija
12/1/11

siziff, 21.03.12. 14:37

Može li mala češljaona iliti rasčešljavanje.... jer počešljati, znaći; pospremiti i pojednostaviti.
(Sve je u jednostavnosti!)

Pop se mora u crkvi ponašati kao pop (bez ateističko-vjerskih-pedofilskih insinuacija)

Doktor se mora u bolnici ponašati kao doktor ( Liječnička - Hipokratova zakletva + kultura ophođenja.....)

ITD, ITD, ITD. Za svaku profesiju isto

Bebić SE MORAO ponašati u saboru kao kulturan i razuman sabornik

Turdić SE MORAO ponašati u sudnici kao KULTURAN i nepristran sudac

Šta to iznad navedena dvojica nisu obavljali, je problem prvenstveno društva (čitaj; Hrvatske) bez postojećeg autoriteta koji bi te stvari postavljao u red i sankcionirao.
Kao drugo; njihov lični, osobni problem, kojim pokazuju tko su ( i da su svjesni nepostojanja spomenutog autoriteta od kojega bi mogli popušiti packe)


registracija
11/1/10

fluid, 21.03.12. 16:34

vergilia i ankicascreiber@ Pozdravljam vas obadvije dame i nemam šta dodati vašim napisima.Želim samo izraziti zahvalu što dajete svoj doprinos u javnoj polemici,bez obzira na nijansirane razlike.Namjera vam je ista.Boljitak za Hrvatsku i njene građane.Ujedno vam zahvaljujem što ste zadržale nužno potrebnu kulturnu razinu u zadnjim tekstovima,bez obzira na poneke različitosti u mišljenju i stavovima.I to je nešto u ovoj žabokrečini gdje najviše prostakluka ima,umjesto pravih rasprava i argumenata.Ostaje nam daljnja borba za Hrvatsku,svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju.Nije puno,ali ako svako razgovara sa 5 osoba a te osobe svaka sa još 5,eto mase koja može utjecati ,kao javno mnijenje a i kao glasačka mašinerija na izborima.Pa možda do nečega i doguramo.Važno je ne stati.Možda će jednom naša razmišljanja biti sastavni dio norm alnog funkcioniranja Hrvatske.Nećemo dobiti ordenje za zsluge(što ni ne očekujem)ali i duševna satisfakcija je nagrada.Za skromne osobe.Pozdrav još jednom i svako dobro vam želim.


registracija
14/7/11

Trinity, 23.03.12. 14:43

Tek toliko da se ne završi sa ascreiber! Koja i dalje, po mom mišljenju, sve zna najbolje i u sve se razumije, naravno, bolje od svih drugih. Ovi zadnji njeni prijedlozi npr., čista su besmislica, i apsolutno su neutemeljeni. Postoji nešto što se zove društveno uređenje, organizacija vlasti u državi itd itd, pa tako postoje republike, kraljevine, kneževine, konfederacije, federacije, savezne države....i svašta još drugo. Pa se tako ne može jednostavno preslikati doma nešto što vani dobro funkcionira e da bi tako funkcioniralo i doma.
Notorno je da su u Hrvatskoj, na žalost, stvari okrenute naopako, pa je moralno o no što zapravo nije, da je pravo ono što je krivo itd. Zato stvari treba stubokom mijenjati. I spominjati svaki pojedinačni slučaj koji ide u tom pravcu, ne razglabajući o onom što je općepoznato (fluid).
Ali od a screiber nijednom još nisam pročitala pozitivan komentar, o bilo kojoj temi i događaju u Hrvatskoj. Nego samo pljuckanje i obezvrjeđivanje svega postojećeg i onoga što se nastoji mijenjati. Uz čvrsto uvjerenje da ovdje nikada neće, jer ne može, biti bolje. I neizostavno njeno pametovanje da "ona zna" kako i što treba, jer tako je "vani" gdje sve valja i sve je dobro.


registracija
12/1/11

siziff, 23.03.12. 21:16

TRINITY@

Izgleda da ti nije dovoljno onih koji su te/vas hvalili. Pun ih je Remetinec, a bogami i Kajmanski i Djevičanski Otoci, pa bi htjela još. Hvale i samohvale za napećene hrvatske duše nikada dosta.
Usputno; proguglaj pod: tko su kritičari društva, (sve vrvi u Hrvatskoj od takvih)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika