Objavljeno u Nacionalu br. 472, 2004-11-30

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Konačno najbolji Wooov film

Izdanje šest Wooovih majstorija, od čega četiri u isto toliko tjedana, više su nego dovoljan povod za prisjećanje na njegove srednje godine

Dean ŠošaDean ŠošaU manje od godinu dana, u Hrvatskoj je na DVD-u izdano šest hongkonških ostvarenja Johna Wooa, redatelja kojeg ne treba posebno predstavljati. Riječ je o filmovima “Bolje sutra” 1 i 2, “Jednom lopov, uvijek lopov”, ”Žestoki policajac”, “Ubojica” i “Pucanj u glavu”. Fanovi Johna Wooa nabavili su ove filmove već davno, bez obzira na to što su u “mračnoj eri” VHS-a kod nas legalno bila dostupna tek dva Wooova filma, i vjerojatno im se ne čita o onom što su apsolvirali prije 10 godina. Ipak, izdanje šest Woovih majstorija, od čega četiri u isto toliko tjedana, više su nego dovoljan povod za prisjećanje na srednje godine ovoga redatelja, tim prije što smo konačno dočekali DVD izdanje njegova najboljeg filma, “Ubojice”.

Direktno inspiriran “Samurajem” J. P. Melvillea, Wooovim vjerojatno najomiljenijim filmom, “Ubojica” je tjeskobni krimić o osamljeniku, plaćenom ubojici (životna uloga Chow Yun-Fata) koji živi prema vlastitim kodovima, ubija samo one koji to zaslužuju, a narudžbe prima u katoličkoj crkvi! Nakon što tijekom izvršenja jednog posla slučajno oslijepi pjevačicu u noćnom baru, ubojica (čiji su inicijali jednaki Kristovim) doživi katarzu. Želeći pjevačici sponzorirati operaciju povratka vida, ipak prihvaća još jedan, posljednji posao, koji ga vodi u sukob sa šefovima, ali i žestokim policajcem (odlični Danny Lee).

“Ubojica” sadrži sve ključne motive Wooovih filmova, junaci – ubojica i policajac, tipovi su “veći od života”, moderni vitezovi koji tragaju za herojstvom i časti u svijetu u kojem ih to jedino može stajati glave. “Ubojica” je, kako je davno jedan kolega napisao za Miliusov “Oproštaj s kraljem”, film o pravim ljudima koji se razumiju čak i na suprotnim stranama. Redatelj koji je odrastao u kršćanskoj obitelji i u mladosti želio postati svećenik, pozabavio se u “Ubojici” i motivom iskupljenja, dokazavši kako je, poput njegovih jednako nasilnih kolega Peckinpaha ili Scorsesea, i on u biti ponajprije moralist. Kad je u pitanju režija akcijskih prizora, Woo nema konkurencije, njegova je akcija negdje na granici poezije i baleta. “Ubojica”, čija radnja počinje i završava u crkvi, i drugo Wooovo remek-djelo “Pucanj u glavu” rijetki su suvremeni filmovi vrijedni pravih studija i analiza. No zaslužuje li nekoć simpatični Woo toliko adoriranje? Jednom davno, Woo je zbog snimanja “Ubojice” i “Pucnja u glavu” bio spreman staviti gaće na štap, a danas, kada bi od honorara druge “Nemoguće misije” ili sramotne “Isplate” mogao do kraja života u Hong Kongu snimati što god želi, Woo najavljuje sumanute projekte poput filmske adaptacije “He-mana”!

DISTRIBUTER: BLITZ
DVD+VHS
Die xue shuang xiong / Killer, hongkon. krim. drama, 1989.
R: John Woo
GL: Chow Yun-Fat, Danny Lee, Sally Yeh, Kong Chu, Fui-On Shing
FILM: 4
DVD: 2

HARRY POTTER I ZATOČENIK AZKABANA
ISSA
DVD+VHS
Treći film o sve ozbiljnijem čarobnjaku Harryju Potteru, “Harry Potter i zatočenik Azkabana”, brojnim je kritičarima dosad najbolji dio filmskog serijala snimljenog prema prozi J. K. Rowling. Meksički velemajstor Alfonso Cuaron (“I tvoju mamu, također”) obogatio je, doista, “Pottera” mračnijom atmosferom, no njegov postupak baš i nema smisla. Ruku na srce, ni deset Cuarona ne bi uspjelo ovako kontrolirani projekt odvesti u subverzivne vode pa je jedini rezultat Cuaronova mračnjaštva taj da je “trojka” – bez pravog početka i pravoga kraja – kudikamo manje zabavno i lepršavo djelo u odnosu na još uvijek najbolju “jedinicu”.
Prema očekivanjima, DVD izdanje filma vrlo je raskošno.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, am. pust. fantazija, 2004.
R: Alfonso Cuaron
GL: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Robbie Coltrane, David Thewlis, Alan Rickman
FILM: 2
DVD: 3

NASILNIK
BLITZ
DVD+VHS

Prije 10-ak godina Larry Clark je mnoge zgranuo svojim redateljskim prvijencem “Klincima”, jezivim prikazom svakodnevnice američkih adolescenata. Film tada 52-godišnjeg Clarka mnoge je oduševio, no teško je reći zbog čega: provokativna tematika nije mogla prikriti manjkavost scenarija i režije. “Nasilnik”, snimljen 2001. prema istinitom događaju, o tinejdžerima koji odluče ubiti kolegu koji ih godinama maltretira, slijedi sličnu poetiku. Ipak, kako su granice provokacije u međuvremenu sužene, Clarkov neveliki antitalent još više dolazi do izražaja. Jedini zanimljiv dodatak DVD izdanju “Nasilnika” je kratki razgovor sa starim perverznjakom Clarkom čiji je pristup temi nasilja u školi, blago rečeno, senzacionalistički.

Bully, am.-franc. drama, 2001.
R: Larry Clark
GL: Brad Renfiro, Bijou Phillips, Rachel Miner, Leo Fitzpatrick, Nick Stahl
FILM: 1
DVD: 1

KORAK ISPRED
DISCOVERY
DVD+VHS
Afroamerički redatelj Carl Franklin i Denzel Washington sjajno su 1995. surađivali u noir krimiću “Vrag u plavoj haljini” pa se i od njihova “Koraka ispred” očekivalo mnogo. Denzel je ovaj put šef policije koji ljubaka s moralno upitnom udanom ženom, dok se od svoje, kudikamo privlačnije, razvodi. Naivni Denzel biva upleten u prijevaru, namještanje umorstva i petljancije oko nasljedstva. Početak Franklinova filma obećava, no nakon uvodne sekvence vrlo brzo postaje potpuno nezanimljiv. Denzel nije loš, ali dati predivnoj Evi Mendes, inače njegovoj ljubavnici u “Danu obuke”, premalo prostora, jednostavno je nedopustivo. DVD izdanje “Koraka ispred” sadrži nekoliko rutinskih dodataka i Franklinov audiokomentar.
Out of Time, am. krimić, 2003.
R: Carl Franklin
GL: Denzel Washington, Eva Mendes, Sanaa Lathan, Dean Cain, Robert Barker
FILM: 1
DVD: 1

TUPAC – USKRSNUĆE
VTI
DVD+VHS
Nakon gledanja dokumentarca “Tupac – uskrsnuće” i dodatnih priloga kojima je distributer obogatio njegovo DVD izdanje, jedini zaključak koji se nameće jest taj da je pokojni reper, ubijen u pucnjavi 1996., jedan od naših najznačajnijih suvremenika. Spadate li među one koji, iz tko zna kojih razloga, u to vjeruju, film redateljice Lauren Lazin bit će vam sjajan. U protivnom, riječ je o korektno realiziranoj i sasvim nekritički intoniranoj hagiografiji jednog posve prosječnog nasilnika, značajnog ponajprije po glupostima koje je radio.

Tupac: Resurrection, am. dok. film, 2003.
R: Lauren Lazin
GL: Tupac Shakur
FILM: 2
DVD: 3

CHARLOTTE GRAY
DISCOVERY
DVD+VHS
Posljednjih godina Cate Blanchett jedna je od zaposlenijih svjetskih glumica. Ipak, talentiranoj Australki ne bi bilo loše tu i tamo stati na loptu. Nije Cate loša u ulozi Engleskinje koja stigne u ratom zahvaćenu Francusku u potrazi za svojim dečkom, pilotom RAF-a, nego je ljubić redateljice Gillian Armstrong (“Male žene”) film vrlo skromnih dometa. Sve u svemu, od filma je kudikamo zanimljiviji dokumentarac o nekada mladim partizankama a danas staricama koje su poslužile kao inspiracija za lik hrabre i izmišljene Charlotte.

Charlotte Gray, brit.-austral.-njem. ratna drama, 2001.
R: Gillian Armstrong
GL: Cate Blanchett, Billy Crodup
FILM: 2
DVD: 2

DANI NOGOMETA
BLITZ
DVD+VHS
Za razliku od nekih drugih sportova, poput recimo boksa, film i nogomet nisu baš neki veliki prijatelji. Situacija se neće popraviti ni nakon španjolske humorne drame “Dani nogometa”, pričice o gubitnicima koje žene vuku za nos. Film ne osobito talentiranog Davida Serrana može se pogledati, međutim od njega je mnogo zabavnije listanje teleteksta s rezultatima utakmica španjolskog nogometnog prvenstva. Kad smo već kod nogometa i losera, recimo da je na sličnu temu puno bolji film, “Ajmo, žuti!”, snimio Dražen Žarković.

Días de fútbol, španj. hum. drama, 2003.
R: David Serrano
GL: Alberto San Juan
FILM: 1
DVD: 1

Vezane vijesti

Francuski ubojica u dvotjednom smrtonosnom pohodu

Francuski ubojica u dvotjednom smrtonosnom pohodu

Nepoznati muškarac svoj je smrtonosni pohod započeo 6. ožujka krađom skutera i zasad ga završio smaknućem četiriju osoba u ponedjeljak pred židovskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika