20.03.2012. / 15:40

Autor: Hina

'Nemamo više izgovora za neuspjehe'

Nemamo više izgovora za neuspjehe, izjavio je danas premijer Zoran Milanović obraćajući se studentima zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je i sam pohađao, poručivši im da su generacija s velikom šansom za bolji život drže li se stava da uspjeh ovisi isključivo o njima samima.

Zoran MilanovićZoran MilanovićNemamo više izgovora za neuspjehe, izjavio je danas premijer Zoran Milanović obraćajući se studentima zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je i sam pohađao, poručivši im da su generacija s velikom šansom za bolji život drže li se stava da uspjeh ovisi isključivo o njima samima.

"Više nema izgovora za neuspjehe i to je naša krivnja, a bude li uspjeha to je naša zasluga i nitko nam je ne može uzeti", rekao je Milanović u studentima ispunjenoj sveučilišnoj dvorani.

Njima je poručio kako je Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju te da na tu činjenicu gledaju kao na svoju prednost u odnosu na ranije generacije, jer će se, kazao je, u Uniji nadmetati s onima koji su najbolji na svijetu.

Poručio im je i da na stvari u životu ne gledaju 'zdravo za gotovo', već da promišljeno, sami zaključuju i odlučuju, što je, naglasio je, u ovom trenutku i izuzetno važan posao za Hrvatsku - da pametno i proračunato odredi što i kako misli raditi i stvarati.

"U EU ćemo teško napredovati ako jasno ne odredimo koji su nam prioriteti i ako na njih ne fokusiramo svoje ljudske i materijalne potencijale", istaknuo je Milanović.

Studente, koji su mu postavili niz pitanja, zanimalo je među ostalim kada očekuje da će SAD ukinuti vize za hrvatske državljane, na što je premijer odgovorio kako očekuje da će Amerika to učiniti u roku od godinu dana, te ocijenio da hrvatski državljani nisu niti danas predstavljaju nikakav rizik SAD-u. "Potpuno smo bezazlena zemlja za SAD, nećemo obijati vrata, ali vjerujem da će se vize ukinuti u idućih godinu dana", kazao je Milanović.

Jedan student premijera je upitao ne misli li da država dopuštanjem pobačaja krši ustavno pravo za život, usporedivši pritom pobačaj s holokaustom, odnosno ocijenivši da je ista svijest bila kod Nijemaca kada su normalnim smatrali ubijanje Židova kao i kod države koja dopušta pobačaj, koji smatra ubojstvom nerođenog djeteta.

"To je potpuno pogrešna usporedba", poručio mu je Milanović, istaknuvši da se hrvatsko društvo u zadnjih 40-tak godina već odredilo po pitanju pobačaja, da se na isti način odredila i većina europskih država i naroda, te izrazivši žaljenje što je to pitanje u Hrvatskoj toliko ispolitizirano. Ta je tema, naglasio je, uvijek otvorena za razgovor, kao duboko emotivno pitanje "oko kojega je naše društvo ipak postiglo određeni dogovor".

Studentu koji je pobačaj usporedio s holokaustom njegova je kolegica poručila da je takvim stavom pokazao apsolutno neznanje o majčinstvu i porodu te zaradila gromoglasan pljesak u dvorani. Premijera je, pak, upitala namjerava li vlast promijeniti svoj odabir 12 hrvatskih promatrača koji će do članstva Hrvatske u EU te izbora za Europski parlament zastupati Hrvatsku u tom parlamentu, te hoće li pooštriti kriterije kod promatrača u poznavanju engleskog jezika.

Milanović je odgovorio kako Europski parlament nije diplomatska akademija, već parlament, te da u tom smislu od hrvatskih parlamentaraca očekuje neke druge stvari osim diplomacije. "Ne izvlačite zaključke iz jednog 'short-cut' priloga jer daju zavarati", poručio je, aludirajući na televizijski prilog u kojem SDP-ova zastupnica i od Sabora izabrana promatračica Ingrid Antičević Marinović pokazala slabo poznavanje engleskog jezika.

Studente je zanimalo i može li i hoće li Hrvatska tražiti izmjenu ugovora sa Svetom stolicom i time smanjiti državna izdvajanja za Crkvu, na što je premijer odgovorio kako taj ugovor smatra održivim "iako ima nekih nedostataka", ali i naglasio da se svaki međunarodni ugovor može mijenjati. "Nema mantre da se ugovori ne mogu mijenjati, jer u Europi više nismo objekt nego subjekt", istaknuo je Milanović.

Nije se složio sa stavom jednog od studenata da se, govoreći o nakanama Vlade da osigura gospodarski rast te izvuče zemlju iz krize, u javnosti od njega više pojavljuju i o tome govore ministri financija i gospodarstva. Naglasio je da je medijska izloženost stvar političkog odabira, te da su spomenuti ministri u javnosti prisutni koliko samo smatraju da to priroda njihovog posla zahtijeva.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 20.03.12. 16:58

Što li će Zoki reći nakon slijedećeg neuspjeha? Da je to uspjeh? reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika