20.03.2012. / 17:00

Autor: Nacional.hr

Iz novog Nacionala

Ljevičari Europe, probudite se

Manifest, kad gledamo njegov sadržaj, sigurno je došao prekasno kao ideja, ali gledamo li njegov kontekst, stigao je u pravo vrijeme, jer mu je cilj vratiti k sebi lijevo orijentirane birače, koji razočarani današnjom socijaldemokracijom ne žele izlaziti na izbore

Hannes Swoboda i Zoran MilanovićHannes Swoboda i Zoran MilanovićEuropski socijalisti sastavili su Manifest u kojem pokušavaju organizirati svoje redove i odlučnije se suprotstaviti nesposobnoj desnici te spasiti Europu od propasti.

Ljevica koja je u Hrvatskoj na vlasti, također se nalazi u svojevrsnom limbu. Premijeru prigovaraju nedostatak socijalne osjetljivosti i solidarnosti te gubitak osnovnih ljevičarskih vrijednosti, a predsjednika nazivaju rigidim neoliberalom koji se čini potpuno nezainteresiran za radnike koji se nalaze u krajnjem očaju i beznađu.

Novi broj Nacionala donosi pregled Manifesta kojeg je do sad potpisalo stotinjak sadašnjih i bivših zastupnika sovijaldemokrata, socijalista i laburista iz europarlamenta i nacionalnih parlamenata. Svi će se oni okupiti 28. ožujka na konferenciji na kojoj bi ljevica trebala osmisliti način na koji će napasti nesposobnost desnice u upravljanju krizom i vrati razvoj Europe na pravi put.

U Manifestu za europsku socijalističku alternativu stoji da "Europljani sada mogu sami vidjeti posljedice činjenice da je desnica na vlasti u gotovo svim zemljama članicama i da vodi glavnu riječ u Bruxellesu. Postupak desnice u rješavanju dužničke krize u protekle dvije godine tužan je primjer lošeg političkog upravljanja i ekonomske nepismenosti. Europski građani sada će platiti cijenu toga što su konzervativci primijenili propala ekonomska načela iz 20-ih godina, i to tako da će imati razinu nezaposlenosti iz 30-ih. Nacrt koji nude je Europska Siromašna Unija, sniženog životnog standarda gotovo svim građanima, povećanih nejednakosti i skresanih temelja države blagostanja, koja je istaknuti doprinos Europe napretku čovječanstva. Političke odluke polako se prenose na organe vlasti koji nisu izabrani, a sve u uzaludnom pokušaju da se udobrovolji tržište. Povijest je ubrzala hod posljednjih godina. Europski socijalisti zaostaju. Mnogi su nesposobni artikulirati javni bijes izazvan ponašanjem 'visokih' financija, mnogi ne žele surađivati s drugim socijalistima u vladama drugih zemlja EU, često su suzdržani u međunarodnim forumima kad je riječ o trgovini i klimatskim promjenama, pa su se, uz časne iznimke, demokratski socijalisti, socijal-demokrati i laburističke stranke u brojnim zemljama našli u položaju da im je potpora na povijesno najnižoj razini. Štoviše, nezadovoljstvo politikom današnje EU i njenih vlada iskorištava se politički, ali to ne čini ljevica nego ksenofobni populisti, nacionalisti i ekstremna desnica. Ova kriza treba pružiti mogućnosti ljevici da žustro napadne nesposobnost desnice u upravljanju krizom i nesposobnost da zacrta smjer razvoja Europe. Te će akcije biti vjerodostojne samo ako ljevica može dati smisleni komplet alternativnih prijedloga kao odgovor na krizu".

I hrvatski ljevičari slažu se kako je stanje alarmantno te kako je potrebno promijeniti stvari. Filozof politike Žarko Puhovski upozorava kako Manifest ima ključan problem - predlaže radikalne revolucionarne mjere, a ne prihvaća postojeće stanje. Ističe kako ljevica pokušava ostati u centru i istovremeno otići lijevo.

Procjena je Puhovskog da ta ideja ne može ne uspjeti jer će im to donijeti jačanje u EU, ali ne može uspjeti zato što program naznačen u Manifestu ne pokazuje nikakve jasne promjene, a i kad bi uspio, ne bi značio realnu promjenu postojećeg stanja.

Manifest, kad gledamo njegov sadržaj, sigurno je došao prekasno kao ideja, ali gledamo li njegov kontekst, stigao je u pravo vrijeme, jer mu je cilj vratiti k sebi lijevo orijentirane birače, koji razočarani današnjom socijaldemokracijom ne žele izlaziti na izbore.

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar, smatra iznimno važnim otvoriti raspravu o Manifestu i u Hrvatskoj. Upozorava kako mjere štednje ne dovode nužno do rasta i gospodarskog oporavka, već je potrebno ukinuti ograničenja poreznih davanja za one koji najviše zarađuju i energično napasti porezne oaze.

Manifest ne bi smio biti tek združeni vapaj za spas europskog socijalnog modela koji se već dugo povlači pred sve izraženijom tržišnom i monetarističkom logikom Unije, kaže SDP-ovac Tonino Picula i dodaje da je jedan model upravljanja svijetom iscrpljen, ali alternativa nije još jasno vidljiva.

Što točno europski socijaldemokrati nude u Manifestu i što traže, pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

Socijalisti - sve dokle pogled doseže

Socijalisti - sve dokle pogled doseže

Francois Hollande, još uvijek svježi predsjednik u Elizejskoj palači, vjerojatno je u nedjelju navečer duboko udahnuo. Čovjek koji činjenicu da se… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 20.03.12. 20:09

Evo,puno nam je bolje otkad su lijevi na vlast,a stari dobri hanes,opet instruira hrvatske nazovi vlastodršce.
Strašno je važno za europu tko je na vlasti,lijevi ili desni,isti im je cilj.
Tako su jadni u tim svojim ulogama gdje su prisiljeni glumiti toleranciju,demokratičnost.
Kao što je celente rekao,politika je show business za ružne ljude


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.03.12. 21:11

Jel to netko poziva reizbor novih ljevičara poput Staljina i Hitlera, koji su nakon loših ekonomskih rješenja iz 20-ih ponudili ona bolja iz 30-ih?


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.03.12. 21:15

Je, bil je jen ekonomist od kojega svi "demokrati" bežiju ko vrag od tamjana, a on je jedini do detalja sve objasnil - mi se vidi kak se je zval Karl Marks!


registracija
30/11/10

jato, 20.03.12. 21:49

Ha ha ha ha ha, ili lijevi ili desni sa rukom na srcu i u svoj džep....
gamad koju treba tretirati tj. izvršiti deratizaciju


registracija
10/2/12

Hazu, 20.03.12. 21:57

Eh da je znati da će biti barem 50% od socijalne države to što oni zagovaraju,ja bih dao svoj glas ,jer puna mi je k....otkaza,svakih 4-6 mjeseci otkaz pa novi poslodavac,kao u 19 st najamni radnici i bez prava na krediti i bilo koja druga prava,zato glas za te socijaliste jer ionako smo 20 godina života izgubili sa ovim lopovima koji su nažalost isto iz tog socijalizma izišli


registracija
9/8/09

vinko12, 21.03.12. 00:01

ajde boljsevicka stoko, probudite se pa otidjite na Kubu i Sjevernu Koreju da vidite kako bi vam izgledala vasa svijetla buducnost


registracija
2/6/11

stereo, 21.03.12. 07:33

Mala degresija Zvona Hitler je bil vaš saveznik u WWII, stoga nemoj ga nuditi drugima kao Kukavica jaje.


registracija
2/6/11

stereo, 21.03.12. 07:44

E Vinko Hrvatska je pod Tuđmanom bila sličnija SSSR-u i Koreji.
To kako bi izgledati Naša budućnost pod vodstvom tih tvoji povjesnih protuha e sa jedne strane mi je žao što je stvarno nismo okusili ali što ćemo ništa nije idealno niti se može unaprijed predviditi kao recimo smrt.
Svojevremeno sam bio mišljenja (tamo 70 tih) da smo mi Hrvati najrealniji narod na svijetu ali zahvaljujići upravo Tuđmanovoj vlasti i postojanju takovih ljudi kao Ti i taj Zvona 'naišel sam'.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 21.03.12. 08:32

uopce mi nije jasno zasto se ovi KLOVNOVI dijele na Lijeve i Desne --kad svi znamo da su Politicari svi isti LOPOVI.....


registracija
28/2/08

lepiaf, 21.03.12. 09:43

no worry zvone, nakon ljevicara uvijek se pojavi kakav krivousti da upali svjetlo, :)


registracija
28/2/08

lepiaf, 21.03.12. 09:51

stereo, sve dok nisam vidio ljepse i bolje mislio sam da je moj rodni grad najljepsi na svijetu, :)...emocije su jos tu....sto se nasih politicara tice, nema tu domoljublja, to su mahom lopovi, izdajice i sluge stranog kapitala.


registracija
28/2/08

lepiaf, 21.03.12. 09:53

re: vinko 12, ti si ociti primjer medijima izmanipuliranog tikvana....btw zaboravio si spomenuti razijene demokracije u zemljama u kojima je prekinuta vladavina autokrata (irak, libija)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika