20.03.2012. / 16:22

Autor: Hina

Izrael zabranio premršave manekenke

Izraelski parlament zabranio je nastupe premršavih modela na modnim revijama i u reklamama, nadajući se da će time pridonijeti smanjenju poremećaja u prehrani i promicanju slike lijepog ljudskog tijela među stanovništvom.

Premršave manekenke neće moći raditi u IzraeluPremršave manekenke neće moći raditi u IzraeluIzraelski parlament zabranio je nastupe premršavih modela na modnim revijama i u reklamama, nadajući se da će time pridonijeti smanjenju poremećaja u prehrani i promicanju slike lijepog ljudskog tijela među stanovništvom.

Zakon, usvojen u ponedjeljak navečer, propisuje da se muškarci i žene ne mogu zaposliti kao manekeni ako im liječnik prije toga ne potvrdi da nisu premršavi, pri čemu im indeks tjelesne mase, kojim se izražava odnos tjelesne visine spram težine, ne smije biti manji od 18,5.

Zakonom se zabranjuje i zapošljavanje osoba koje se "doimaju pothranjenima", a od oglašivača se zahtijeva da jasno istaknu ako je model na nekoj fotografiji učinjen mršavijim zahvaljujući grafičkoj manipulaciji.

Rachel Adato, jedna od zastupnica koje su podržale usvajanje zakona, prije glasovanja u parlamentu izrazila je nadu da će zakon štititi mladež od toga da stremi neostvarivim idealima ljepote. "Lijepo nije pothranjeno, lijepo ne smije biti anoreksično", rekla je.

Već su nakon smrti dviju anoreksičnih južnoameričkih manekenki 2006. neke zemlje poput Italije i Indije zabranile nastupe premršavih manekenki na revijama.

Izraelski modni fotograf i agent Adi Barkan, koji je surađivao s Adato u promicanju novog zakona, rekao je da nemogući standardi vitkosti koje je postavila modna industrija postaju preopasni.

"Ako pogledam 15-20 godina unatrag, tad smo snimali manekenke koje su nosile konfekcijski broj 38. Danas je 24". rekao je Barkan u pauzi snimanja na setu u Tel Avivu.

"To je razlika između mršavog i premršavog. To je razlika između života i smrti", dodao je.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
19/8/05

Sinibaldi, 20.03.12. 17:41

Armonía y pasión.

Este es el
grito de una
armónica voz
que dulce
regresa donde
viene el pájaro.

Francesco Sinibaldi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika