20.03.2012. / 18:10

Autor: Hina

Francuski ubojica u dvotjednom smrtonosnom pohodu

Nepoznati muškarac svoj je smrtonosni pohod započeo 6. ožujka krađom skutera i zasad ga završio smaknućem četiriju osoba u ponedjeljak pred židovskom školom u Toulouseu, a u ta dva tjedna ubio je sedam osoba na području ne većem od 50 kilometara.

Francuska policija i dalje traga za počiniteljem ubojstavaFrancuska policija i dalje traga za počiniteljem ubojstavaNepoznati muškarac svoj je smrtonosni pohod započeo 6. ožujka krađom skutera i zasad ga završio smaknućem četiriju osoba u ponedjeljak pred židovskom školom u Toulouseu, a u ta dva tjedna ubio je sedam osoba na području ne većem od 50 kilometara.

Strah francuskih vlasti da bi nepoznati ubojica mogao ponovno napasti pojačava i činjenica da se o njemu zna uistinu vrlo malo - puca iz oružja kalibra 11,43, vozi skuter jačine 500 ccm i na prsima ima kameru.

Šokirana viđenim na snimkama četverostrukog ubojstva kod židovske škole u Toulouseu, predstavnica židovske zajednice opisuje ubojicu kao "vrlo normalnog, vrlo odlučnog" čovjeka koji ubija kao "iz zabave", kao što se "ubijaju životinje".

Policijska istraga zasad u obzir uzima sve mogućnosti - od toga da ubojica ima vojnu obuku, da je "ksenofob i rasist", budući da je ubijao židove, Arape i crnce, da možda imitira Norvežanina Andersa Behringa Breivika ili da je "islamistički terorist".

Vrlo je malo elemenata koji se dosad znaju o onom što se učinio. Prvo zlodjelo prošlo mu je gotovo nezamijećeno kad su vlasti objavile šturu vijest o smrti muškarca od tridesetak godina, ubijenog iz vatrenog oružja u istočnom dijelu Toulousea.

Danas se zna da je još 6. ožujka ukrao crni skuter. Nekoliko dana poslije francuski padobranski dočasnik Imad Ibn Ziaten objavio je oglas na internetu da prodaje svoj motor, pritom spomenuvši da je vojnik, pa je ubojica s njim stupio u kontakt zbog oglasa.

U nedjelju, 11. ožujka, Ziaten je u rano poslijepodne parkirao svoj motor na platou u stambenoj četvrti Toulousea. Dok je s kacigom u ruci stajao pokraj motora, usmrtio ga je metak kalibra 11.43 koji ga je pogodio u glavu, a ubojica je pobjegao na skuteru.

Četiri dana poslije ubojica je otputovao u Montauban, 50-ak kilometara sjeverno od Toulousea. Koristeći manje prometne ulice, svojim ukradenim skuterom oko 14 sati došao je do vojarne padobranske postrojbe u tom gradu. Sišao je sa skutera i stao iza trojice padobranaca koji su s bankomata podizali novac. Počeo je pucati u njih, najprije iz jednog oružja, a potom, kad ga je ispraznio, i iz drugog.

Očevici kažu kako je odmaknuo u stranu jednu stariju osobu kako je ne bi ozlijedio, a potom žrtvu koja je još puzala dokrajčio s tri metka.

Policija je pronašla prazni spremnik streljiva, ali je bio pažljivo očišćen, bez ijednog otiska prstiju ili traga DNA.

Žena koja je nazočila cijelom događaju policiji je rekla da misli kako je ispod poluspuštenog vizira kacige na lijevom obrazu ubojice primijetila "nešto kao ožiljak ili tetovažu".

Dvojica padobranaca iz sjeverne Afrike, Abel Chennouf (25) i Mohamed Legouad (24) poginuli su u pucnjavi, a treći - Loic Liber (28) s Kariba - još se bori za život.

U tom trenutku policija je znala da je u oba napada, u Toulouseu i Montaubanu, pucano iz istog oružja i u Toulouse su upućeni specijalni istražitelji kako bi pokušali rasvijetliti ubojstva.

U ponedjeljak je ubojica na skuteru, vjerojatno prebojanom u bijelo, stigao pred židovsku školu Ozar Hatorah u Toulouseu. Mirno se parkirao, prišao bliže školi i nešto poslije 8 sati počeo pucati u 30-godišnjeg rabina i vjeroučitelja Jonathana Sandlera i njegove sinove Gabriela (4) i Arieha (5). Potom je ušao u dvorište škole, gdje je naišao na sedmogodišnju kćer ravnatelja škole Myriam Monsonego i ubio je hicem u glavu.

Ponovio je scenarij iz Montaubana. Ima dva oružja, kalibara 11,43 i 9 milimetara i kad je ispraznio jedno, pokolj je dovršio drugim.

Tijekom pucnjave u školi, ubojica je na prsima imao kameru koja omogućuje "širokokutno snimanje kako bi snimke poslije mogao pogledati na računalu". "Moje je mišljenje da bi to moglo pridonijeti izradi psihoprofila ubojice", rekao je ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika