Objavljeno u Nacionalu br. 473, 2004-12-07

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Sentimentalno i nostalgično

Humorna drama 'Ostarjeli lavovi' staromodna je priča o odrastanju čiji je šarm u potpunosti zasnovan na likovima i glumi

Dean ŠošaDean ŠošaHumorna drama “Ostarjeli lavovi” nije igrala u hrvatskim kinima iako u njoj glume Haley Joel Osment, Michael Caine i Robert Duvall. Domaćeg distributera uistinu nije teško razumjeti: “Ostarjeli lavovi” su film iz nekog sasvim petnaestog vremena u odnosu na ovo današnje a publika koju bi eventualno zanimao posjeti kina možda jednom godišnje. Štoviše, nije teško razumjeti ni producente koji su scenaristu Timu McCanliesu nakon godina natezanja jedva dali lovu za konačno uprizorenje njegova predloška. Priče poput ove već odavno caruju na televiziji, a McCanliesov je scenarij iznimno jednostavan baš kao i njegov redateljski postupak. “Ostarjeli lavovi” su staromodna priča o odrastanju čiji je šarm u potpunosti zasnovan na zanimljivim likovima i odličnim glumačkim izvedbama, a zbog takvih “detaljčića” većina ljudi nažalost već odavno ne odlazi u kino.

Priča filma vrti se oko klinca Waltera (Osment) kojeg njegova vragolasta majka na putu u Las Vegas ostavi na brigu dvojici čangrizavih ujaka. Poput njihovih susjeda, i majka vjeruje kako ujaci Garth i Hub (s obzirom na to da nisu majčina braća, vjerojatnije se radi o praujacima ili prastričevima), koji su lutali svijetom 40-ak godina, na svom posjedu skrivaju blago, koje bi malac možda mogao pronaći. Pekmezasti dječak i rabijatni starci isprva se ne podnose, međutim malo-pomalo postaju sve bliskiji, osobito nakon što Garth malome ispriča priče o afričkim pustolovinama i princezi Jasmin, velikoj Hubovoj ljubavi.

“Ostarjeli lavovi” nisu velik film, a i McCanlies se očito zeznuo izbacivši neke bitne sekvence iz konačne verzije, u što se možete uvjeriti gledajući dodatne priloge ovom izvrsnom DVD izdanju. Ipak, ne mora svaki film biti velik. McCanlies se najprije oslanja na zanimljive likove i odlične glumce ne pokušavajući biti inovator ondje gdje ne treba i to je njegova najveća vrlina. S obzirom na to da je na raspolaganju imao genijalce Roberta Duvalla i Michaela Cainea te najtalentiranijeg hollywoodskog mališana Osmenta, “Lavovi” su jedan ponajprije “glumački film”, podsjetnik na dane kada je bilo dovoljno angažirati Gablea, Tracyja, Bogarta ili Coopera i film bi već, u najmanju ruku, i prije snimanja bio dobar. “Ostarjeli lavovi” izgledaju kao da su snimljeni prije 50 godina a ne 2003. Bilo je, naravno, i onih koji su “Lavove” proglasili jeftinim i patetičnim djelcem. Ipak, spadate li među one kojima obrazovanje, posao i ostali instrumenti društvene prisile nisu posve uništili duh o kojem govori Duvall u ključnom prizoru filma, sentimentalni, nostalgični i staromodni “Lavovi” jednostavno vam se moraju svidjeti.

DISTRIBUTER: ISSA
DVD+VHS
Secondhand Lions, am. hum. drama, 2003.
R: Tim McCanlies
GL: Haley Joel Osment, Robert Duvall, Michael Caine, Kyra Sedgwick, Josh Lucas, Nicky Katt
FILM: 3
DVD: 3

LUDA KUĆA
UCD
DVD+VHS
Usporedo s glumačkom, maleni Danny DeVito izgradio je zanimljivu producentsku i redateljsku karijeru snimivši nekoliko vrlo dopadljivih komedija poput “Rata Roseovih” i “Baci mamu iz vlaka”. Glumac Danny DeVito izgleda kao čovjek koji prema svemu što ga okružuje osjeća gađenje. Redatelj DeVito takvu je mizantropiju podigao na razinu autorskog izraza. Glavni junaci “Lude kuće” su ne pretjerano simpatični mladi supružnici koje maltretira jeziva baba-sustanarka koju ne smiju izbaciti iz svoga stana. DeVitova “Luda kuća” dobro se uklapa u njegov autorski svijet, no ipak joj nedostaje pravih gegova. Ben Stiller i Drew Barrymoore nisu loši, ali zasjenila ih je odlična i slabo poznata okrutna baba Eileen Essel.

Duplex, am.-njem. komedija, 2003. R: Danny DeVitto GL: Ben Stiller, Drew Barrymoore, Eileen Essel, Justin Theroux, James Remar, Harvey Fierstein
FILM: 2
DVD: 1

ZORA ŽIVIH MRTVACA
Blitz
DVD+VHS
Remake klasične Romerove “Zore živih mrtvaca” u režiji Zacka Snydera bolji je od nedavnog remakea Hooperova “Teksaškog masakra motornom pilom”, ali u nekim boljim vremenima i Snyder i redatelj “Masakra” Marcus Nispel nekim bi talentiranijim filmašima eventualno mogli biti drugi asistenti režije. Snyderov film, doduše, nije poput Nispelova spot, no riječ je o djelcu lišenom imalo suvislih karaktera, emocija i napetosti. Jednom kad se njegovi likovi stacioniraju u šoping centar, Nispelov film postaje predvidljiva pucačina u kojoj su efekti sami sebi svrha. Na DVD izdanje “Zore živih mrtvaca” uvrštena je nešto žešća verzija filma od one prikazivane u kinima. Među dodatnim prilozima nalazi se i redateljev audiokomentar.

Dawn of the Dead, am. horor; 2004. R: Zack Snyder GL: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer, Ty Burrell
FILM: 1
DVD: 2

HOTEL SPLENDID
UCD
DVD+VHS
Ne znam za vas, no ja bih vrlo rado popričao s Isabelle Adjani o vječnoj mladosti i načinu na koji se do nje stiže. Barem pred kamerama, Isabelle posljednjih 30 godina izgleda potpuno jednako – predivno i jako mlado, iako joj pedeseta kuca na vrata. Kakve to ima veze s filmom “Hotel Splendid”, prošlogodišnjim francuskim službenim kandidatom za Oscara? Nikakve, no kako je redatelju filma Jean-Paulu Rappeneauu (“Cyrano de Bergerac”) jedina bitna stvar bila ambalaža, pošteno je spomenuti njen ključni element. “Hotel Splendid” prilično je besmislen ratni ljubić čija se radnja odvija u okupiranoj Francuskoj. Isabelle Adjani je glumica, Depardieu ministar a Virginie Ledoyen studentica, no bolje da su se sreli u nekom drugom filmu.

Bon Voyage, franc. humor. rat. drama, 2003. R: Jean-Paul Rappeneau GL: Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Virginie Ledoyen, Yvan Attal, Grégori Derangère
FILM: 1
DVD: 1

PUCANJ U GLAVU
Blitz
DVD+VHS
“Pucanj u glavu” posljednji je od šest hongkonških filmova Johna Wooa objavljenih na DVD-u ove godine u Hrvatskoj. Priču o trojici prijatelja koji potkraj 60-ih iz Hong Konga pobjegnu u Vijetnam i upadnu u ratni vrtlog koji će uništiti sve ljudsko u njima, Woo je doživio prilično osobno snimivši uistinu velik film, nakon “Ubojice” svoje najbolje ostvarenje. Jezivo DVD izdanje “Pucnja u glavu” sadržava, nažalost, jedino verziju filma sinkroniziranu na engleski u kojoj drame Woovih iznimnih likova umjesto tragičnog izazivaju nakaradni dojam.
Die xue jie tou/Bullet in the Head, hongk. rat. drama, 1990. R: John Woo GL: Tony Leung, Chiu Wai, Jacky Cheung
FILM: 4
DVD: 0

GARFIELD
Continental film
DVD+VHS
Ako vam je crtić o debelom i ciničnom mačku Garifeldu ostao u dobrom sjećanju, slobodno preskočite njegovu igranofilmsku verziju u kojoj od šarma trome mačketine nije ostalo ništa. Igrani “Garfield” namijenjen je, doduše, najmlađim klincima, no i oni zaslužuju nešto bolje od dosadnjikave pričice lišene emocija i humora. Inače, “Garfield” je sasvim solidno sinkroniziran na hrvatski, no kao i uvijek, kad su u pitanju igrani filmovi, sinkronizacija djeluje posve blesavo. DVD izdanje je, u svakom slučaju, puno zabavnije od filma.

Garfield, am. dj. film, 2004. R: Peter Hewitt GLASOVI: Bill Muray/Filip Šovagović
FILM: 1
DVD: 2

U NEPRIJATELJSKIM RUKAMA
UCD
DVD+VHS
Podmornički akcić “U neprijateljskim rukama” svjetsku premijeru upravo doživljava na DVD-u. Nakon što ga pogledate, bit će vam jasno zbog čega od njegove kinodistribucije nije bilo ništa. Redatelj Tony Giglio, potpisnik sumanutog “Nogometnog psa na europskom prvenstvu”, režirao je potencijalno zanimljivu ratnu podmorničku zgodu toliko tromo da je u odnosu na njegovo djelce i šahovski komentar najuzbudljiviji triler! Osim toga, posve je promašeno odličnom papku Williamu H. Macyju (“Fargo”, “Kralj pornića”) davati uloge heroja.

In Enemy Hands, am. rat. film, 2004. R: Tony Giglio GL: William H.Macy, Lauren Holly
FILM: 0
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika