22.03.2012. / 16:30

Autor: Nacional.hr

Na polovima Merkura pronađen led

Messenger je druga svemirska letjelica nakon Marinera 10, koji je 1970. godine posjetio planet

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNASA-ina letjelica Messenger pronašla je novi dokaz o postojanju leda na polovima planeta Merkur, piše BBC.

Temperatura na površini planeta može doseći više od 400 stupnjeva Celzijusa, no neki krateri na Merkurovim polovima su stalno u sjeni. Prijašnje snimke otkrile su nakupine leda, koje su vidljive; na snimkama se reflektiraju.

Messenger je druga svemirska letjelica nakon Marinera 10, koji je 1970. godine posjetio planet. Messenger je snimio veliki dio Merkurove površine i izradio nove mape.

Devedesetih godina svijetle točke na planetu otkrili su teleskopi sa zemlje, no doktorica Nancy Chabot objašnjava 'nikad nismo imali precizne fotografije gdje su smješteni ti blistajući oblici'.

Arecibo Observatory izradio je fotografije pomoću istrumenta MDIS koji je ugrađen na Messengeru. Znanstvenik s Messenger misije naglasio je kako otkriće potvrđuje kako je Merkur dugo bio geološki aktivan u prošlosti. Stručnjaci tvrde kako se unutarnja struktura planeta sastoji od željeznog sulfida, što nije karakteristika ostalih planeta.

Messenger je lansiran 2004. godine, u Merkurovu orbitu ušao je u ožujku prošle godine. Misija se nastavlja do 2013. godine.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika