22.03.2012. / 16:16

Autor: Nacional.hr

"Dabogda te majka rodila": Beskompromisno o tabu temama

Jedna od najkontroverznijih i najintrigantnijih spisateljica današnjice dotiče se tematike obiteljskog nasilja i uvodi nas u preispitivanje svega što nam je sveto

Edita Karađole, Zoja Odak i Jelena LopatićEdita Karađole, Zoja Odak i Jelena LopatićU subotu 31. ožujka 2012. u riječkom HKD Teatru održat će se premijera predstave "Dabogda te majka rodila", nastale prema istoimenom romanu Vedrane Rudan. Jedna od najkontroverznijih i najintrigantnijih spisateljica današnjice dotiče se tematike obiteljskog nasilja i uvodi nas u preispitivanje svega što nam je sveto.

Predstava koja je nastala u koprodukciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca i riječkog HKD Teatra bavi se odnosom majke i kćeri te stravičnom ulogom oca seksualnog zlostavljača, no isprepliću se i mnoge druge aktualne teme. Glavna junakinja, alter-ego Vedrane Rudan, dobro je situirana i poslovno uspješna žena koja se ne može osloboditi sjećanja iz djetinjstva - mirisa češnjaka i bijelog vina oca silovatelja te možda još bolnijeg osjećaja hladne i distancirane majke.

Ravnatelj HKD teatra i tumač uloge Oca u predstavi, Nenad Šegvić rekao je kako je nakon čitanja romana bio uvjeren da bi on mogao i kazališno sjajno funkcionirati, u čemu se s njim složila i intendantica Nada Matošević Orešković. Pri tome je, bilo važno da odnos majke i kćeri, što ga je Vedrana Rudan bezobrazno iskreno opisala u svom romanu, također režira žena. A izbor je pao na Tatjanu Mandić Rigonat, gošću iz Beograda, renomiranu redateljicu koja je već režirala "Uho, grlo, nož" Vedrane Rudan.

Uloga majke u predstavi pripala je Editi Karađole, gošći iz splitskog HNK, dok njenu kćer igra Zoja Odak. Likovi u predstavi nisu isključivo ljudi, neke od uloga su personificirana stanja i želje. Ostale uloge tumače Olivera Baljak, Biljana Torić, Andreja Blagojević, Tanja Smoje, Sabina Salamon, Marija Gemt, Jelena Lopatić i Aleksandra Stojaković.

Predstava se može pogledati 2., 3., 4., 20. i 21. travnja 2012.

Vezane vijesti

Biliću, što ste tako napaljeni?

Biliću, što ste tako napaljeni?

U sinoćnjoj emisiji Puls Hrvatske voditelja Branimira Bilića gostovala je poznata književnica Vedranu Rudan te profesor Matko Marušić. Raspravljali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika