23.03.2012. / 11:47

Autor: Hina

Hrvatin Špremu:

Turudić je 'čist'

"Nisam našao osnove za pokretanje postupka u odnosu na označeno ponašanje, a koje bi mi nalagale odredbe ovih Zakona. Izvan tih zakonskih ovlasti i obveza, u ovom stadiju konkretnog kaznenog postupka, o samom postupanju i ponašanju suda i/ili sudionika u postupku ne mogu, niti smijem, iznositi eventualne zaključke ili ocjene", poručio je Hrvatin Špremu

Branko Hrvatin (Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL )Branko Hrvatin (Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL )Predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu u kojem navodi da je primio na znanje njegovo upozorenje na ponašanje suca, predsjednika vijeća Ivana Turudića u sudnici, kao i Špremovu ocjenu o povredi digniteta Hrvatskog sabora, ali da nije našao osnove za pokretanje postupka u odnosu na označeno ponašanje, a koje bi mu nalagale odredbe zakona.

"Primio sam Vaše 'otvoreno pismo' koje ste mi uputili kao predsjedniku Vrhovnog suda RH, a time i čelniku sudbene vlasti, u kojem me upozoravate na određeno postupanje (ponašanje) suca - predsjednika vijeća Ivana Turudića u sudnici, za koje nalazite da svojim izričajem i načinom komunikacije s jednim od svjedoka u kaznenom postupku predstavlja povredu digniteta najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Hrvatskoj. Vaše navode (upozorenje na ponašanje suca - predsjednika vijeća i Vašu ocjenu o povredi digniteta Hrvatskog sabora) primo sam na znanje nalazeći da svojim komentarom te načinom iznošenja svog stajališta, ni u čemu niste doveli u sumnju sudsku neovisnost uopće ili u konkretnom predmetu", stoji u Hrvatinovu pismu Špremu.

"Iako, u svom pismu Vi od mene, kao čelnika sudbene vlasti, niste zatražili moju posebnu reakciju, ukazujem Vam da sam, postupajući kao i u ostalim slučajevima pritužbe na ponašanje sudaca, ocijenio konkretne činjenice sa stajališta svoje obveze postupanja u skladu sa odredbama Zakona o sudovima i Zakona o Državnom sudbenom vijeću te nisam našao osnove za pokretanje postupka u odnosu na označeno ponašanje, a koje bi mi nalagale odredbe ovih Zakona. Izvan tih zakonskih ovlasti i obveza, u ovom stadiju konkretnog kaznenog postupka, o samom postupanju i ponašanju suda i/ili sudionika u postupku ne mogu, niti smijem, iznositi eventualne zaključke ili ocjene jer se radi o predmetu u kojemu će se, u eventualnom žalbenom postupku ako do njega dođe, odlučivati pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske čiji sam predsjednik", navodi predsjednik Vrhovnog suda.

Hrvatin, međutim, nalazi potrebnim istaknuti da se kao predsjednik Vrhovnog suda RH uvijek zalagao i zalagati će se da suci svoju sudačku dužnost obnašaju u skladu sa najvišim etičkim standardima sadržanim kako u Etičkom kodeksu tako i u općim društvenim etičkim normama.

"To znači da se u postupku pred sudovima sve osobe, bez obzira na svojstvo u kojem se pojavljuju, moraju uvažavati i tretirati s poštovanjem ne ostavljajući mogućnost da se u postupanje sudaca ni na koji način bilo izravno ili bilo kakvim tumačenjem dovede u vezu s mogućim omalovažavanjem ili povredom digniteta tih osoba ili vezano uz njih drugih osoba ili institucija. Jedino takvim ponašanjem sudaca u sudnicama jamči se ne samo pravo na fer i pošteno postupanje već i i poštovanje samog suda i sudbene vlasti u cjelini", napominje Hrvatin.

U pismu izražava i žaljenje što, obzirom na objektivne okolnosti zbog njegovog sudjelovanja na međunarodnoj Konferenciji u Rumunjskoj, nije bio u mogućnosti već ranije odgovoriti na Špremovo pismo i navodi da će svoje pismo staviti i na službenu stranicu Vrhovnog suda RH radi jednake mogućnosti uvida javnosti u isto budući da je i Šprem svoje pismo otvorio javnosti, a takav transparentan način obraćanja između čelnika dviju vlasti smatra primjerenim.

Vezane vijesti

Sutra odlučujemo o Bleiburgu

Sutra odlučujemo o Bleiburgu

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izjavio je danas u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" kako se ove godine kalendar državnih blagdana… Više

Komentari

registracija
11/12/07

time, 23.03.12. 12:42

I Horvatin po onoj narodnoj "vrana vrani oči ne kopa" a pogotovo što je i on kao i Turudić instaliran od istih nalogodavaca. Najveći problem je što su suci imenovani na sudačku dužnost na neograničeno vrijeme(čitaj do mirovine) a uz to nikome ne odgovaraju...


registracija
31/1/10

STTony, 23.03.12. 13:04

Sudstvo u HR = kriminalna organizacija.


registracija
14/7/11

Trinity, 23.03.12. 13:41

Više od ovoga nije ni bilo za očekivati. Po mom mišljenju pismo predsjednika najvišeg suda u državi vrlo dobro je izbalansirano s obzirom i u odnosu na osobe u "sukobu", tj. institucije koje oni predstavljaju. Sa stajališta zakonskih odredbi o neovisnosti sudbene vlasti i sudačkim ovlastima, predsjednik VSRH zaštitio je tu vlast i samoga suca Turudića, a istovremeno, uz dužno poštovanje prema zakonodovnoj vlasti, dao je za pravo Predsjedniku Sabora da reagira u situaciji kada smatra da se postupcima sudaca narušava dostojanstvo te vlasti i Sabora kao institucije, ne ocijenivši to pritiskom na pravosuđe. Sa svoje strane, dao je na znanje da se kao predsjednik VSRH zalaže za ponašanje sudaca prema etičkim standardima i jednako tretiranje i uvažavanje svih sudionika u postupku, što znači da o tomu i vodi računa.
Naravno, ako ćemo biti zlonamjerni, njegovo pismo možemo protumačiti na sasvim drugi način.


registracija
15/8/09

vergilia, 23.03.12. 14:13

Prema "odredbama zakona" nema osnove za postupanje prema Turudiću, ali sasvim je jasno da je Turudić dobio "packu" - i zbog ponašanja u sudnici, a i zbog njegove izjave da se Šprem miješa u sudsku neovisnost. Sasvim je jasno da Turudić nije postupio u skladu sa etikom svoje profesije. Mislim da je Šprem zadovoljan i da je dobio zadovoljavajuću satisfakciju.
ps: Trinity@, podržavam sve napisano.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika