23.03.2012. / 13:14

Autor: Martina Čizmić

Tko je prvi pustio LTE mrežu u upotrebu? HT ili Vip?

Zanimljivo je da su oba operatera u svojim priopćenjima istaknula kako su upravo oni bili prvi koji su prezentirali i ponudli LTE tehnologiju svojim korisnicima u Hrvatskoj

Tko je prvi pustio LTE mrežu u pogon?Tko je prvi pustio LTE mrežu u pogon?Da je borba na tržištu telekomunikacija bespoštedna najbolje govori informacija da su i Hrvatski Telekom i Vipnet danas u pogon pustili komercijalnu LTE mrežu koja podržava veće brzine prijenosa podataka i tako omogućuje korisnicima brže sufranje mobilnim internetom.

No, oba su se operatera natjecala tko će biti prvi koji će pustiti u rad 4G mrežu. Hrvatski Telekom o puštanju u rad obavijestio je rano ujutro priopćenjem u kojem navodi kako su baš oni pustili u rad "prvu komercijalnu 4G mrežu u Hrvatskoj baziranu na LTE tehnologiji koja korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dosadašnjih".

Nekoliko sati kasnije, priopćenjem se oglasio i Vipnet koji je u suradnji s Ericssonom Nikola Teslom "danas pustio u rad prvu LTE mrežu u Hrvatskoj".

"Iznimno me veseli što smo s našim dugogodišnjim pouzdanim partnerom Ericssonom Nikola Tesla nastavili razvoj industrije koja može na najbolji način unaprijediti i ubrzati razvoj hrvatskog gospodarstva. Vipnet je s uvođenjem LTE tehnologije u Hrvatsku još jednom potvrdio da je tehnološki predvodnik na domaćem telekom sektoru. Za Vip korisnike bežičnog interneta LTE tehnologija donijet će višestruko veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka, kao i mogućnosti za brojne multimedijske servise i korištenje zahtjevnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja", rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

HT ističe kako se njihove 4G bazne stanice nalaze na području centra gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je LTE mrežom u narednom periodu pokriti i ostala urbana područja Hrvatske.

"U HT-u intenzivno ulažemo u nove tehnologije kako bismo korisnicima u Hrvatskoj omogućili korištenje najnaprednijih telekomunikacijskih usluga istodobno s najrazvijenijim svjetskim tržištima, a među prvima smo u Europi i u regiji. LTE, kao jedna od inovativnih tehnologija današnjice, dio je naše strategije te će uskoro postati standard u mobilnim komunikacijama, osobito uzmemo li u obzir činjenicu da će samo u narednih nekoliko godina podatkovni promet u mobilnim mrežama narasti za više od 60 posto. Primjenom LTE tehnologije u mobilnoj mreži, u kombinaciji s unaprjeđenjima brzina prijenosa podataka u fiksnoj mreži još jednom potvrđujemo našu poziciju tržišnog lidera", izjavio je Božidar Poldrugač, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Zanimljivo je da su oba operatera u svojim priopćenjima istaknula kako su upravo oni bili prvi koji su prezentirali i ponudli LTE tehnologiju svojim korisnicima u Hrvatskoj.

"U ožujku 2011. godine Vipnet je prvi na tržištu predstavio LTE tehnologiju na 800 MHz koja omogućava najbrži prijenos i skidanje podataka. Četiri mjeseca kasnije 24sata TV postao prvi testni korisnik Vip LTE tehnologije. Ujedno, Vipnet je prošle godine zajedno s korisnicima započeo i testiranje 4G mreže i na frekvencijama od 1800 MHz i 2600 MHz koje su pogodne za veće kapacitete i postizanje maksimalnih brzina prijenosa koje podržava LTE tehnologija", stoji u priopćenju iz Vipa.

U HT-ovom priopćenju pak stoji kako je upravo HT prvi u Hrvatskoj 2010. godine uživo demonstrirao implementiranu 4G testnu mrežu te kako su upravo njihovi korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu tijekom 2011. godine prvi u Hrvatskoj testirali sve prednosti koje ova najnaprednija tehnologija donosi korisnicima.

Tko je bio prvi, korisnicima u konačnici i nije toliko bitno. Uostalom, upravo će oni najviše profitirati od međusobne borbe telekoma jer će im napredne tehnologije biti sve dostupnije.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika