24.03.2012. / 14:50

Autor: Deutsche Welle

Lijepo lice sirijske diktature

Prvu damu Sirije Asmu al-Asad su uspoređivali s princezom Dijanom zbgo njezine mladosti, ljepote i socijalnog angažmana. Sada se mnogi pitaju: kako fina engleska djevojka može biti lojalna krvniku vlastitog naroda?

Asma Akhras al-AsadAsma Akhras al-AsadAsma Akhras al-Asad rođena je u Londonu. Njezina majka je umirovljena sirijska diplomatkinja, a otac joj još uvijek radi kao kardiolog. On je 1970-etih došao u u Veliku Britaniju iz Homsa da bi nastavio svoju medicinsku izbobrazbu. Roditelji prve dame Sirije još uvijek žive u skromnoj kući u kojoj je i sadašnja supruga Bašira al Asada odrasla, u zapadnom londonskom okrugu Acton, u kojem žive brojni drugi doseljenici iz srednjeg sloja.

Jedan njihov susjed, Malik al Abdeh, igrao se s Asminim mlađim bratom, a sada je glavni urednik Barada TV-a, radijske postaje koja se zalaže za demokraciju i preko satelita prenosi strahote Asadovog režima Bliskom istoku. Al Abdeh vjeruje da je Asma al Asad jednako tako Sirijka kao i Britanka: "Zašto očekujete da bi se neka djevojka, samo zato što je odrasla u Velikoj Britaniji, morala nužno ponašati drukčije nego žene koje čitav život žive u arapskom svijetu?" Nekadašnji susjed sirijske prve dame za DW je rekao da je "duboko u sebi ona Sirijka i da je odgojena tako da uvijek bude odana svom mužu, i u dobru i u zlu. To je za nju pitanje časti bez obzira kakve sumnje imala osobno." "Ne bismo od nje trebali očekivati drukčije ponašanje samo zato što ima britansku putovnicu", kaže al Abdeh.

Promjena svjetonazora?

Ali puno je onih koji smatraju da je dužnost prve dame javno osuditi stavove svog supruga s obzirom da je sama odrasla u demokraciji. To mišljenje dijeli i sirijska producentica dokumentaraca Halla Diyab koja je Asmu al Asad upoznala dok je snimala NGO-projekt prve dame Shabab, inicijativu za mikrofinanciranje malih poduzetnika. "Ja sam više vjerovala u Asmu nego u druge arapske prve dame, jer je onda došla iz britanskog drušva, demokratskog društva. Ovo što sirijski režim sada čini ne odražava ono što je Asma zastupala prije 10 godina", kaže Diyab. Današnja gospođa Asad je prije nego što se udala radila kao bankarica za Deutsche Bank i JP Morgan u Londonu, New Yorku i Parizu. Diyab smatra da je prva dama trebala iskoristiti trenutak tijekom Arapskog proljeća prije godinu dana i da je mogla steći naklonost milijuna Sirijica da je glasno progovorila protiv masakra koji je vlada izvršila nad mladim prosvjednicima u sirijskom gradu Derai koji su "zgriješili" samo tako što su ispisivali prodemokratske grafite na zidove.

Nedostaje joj hrabrosti i - dobrog ukusa

"Trebala osuditi to što čini vlada. Ja znam da je Asma supruga i majka troje djece, ali kad odlučiš postati svojom voljom First Lady, onda ne moraš obavljati samo zadaću majke, supruge i kćerke. Onda imaš odgovornost i prema ljudima koji vjeruju u tebe kao prvu damu", argumentira filmska producentica i ukazuje kako je Asma al Asad mogla biti uzor mladim ljudima, posebno ženama, ali zato nije imala dovoljno hrabrosti.

Osim nedostatka hrabrosti, lijepoj supruzi sirijskog diktatora zamjeraju još puno toga. Britanski Guardian je objavio privatnu e-mail komunikaciju nje i njezinog supruga u koju su "provalili" članovi oporbene grupe Vrhovno revolucionarno vijeće i iz koje proizlazi da je prva dama naručivala luksuznu robu poput svijeća i lustera u vrijednosti od desetaka tisuća dolara dok je njezin narod bio pod opasom, a obični Sirijci patili pod nestašicom hrane. Iz objavljenih mailova se doznaje i da je gospođa Asad održavala kontakt s kćeri katarskog emira Hamida bin Khalife al Thanija koji je nagovarao sirijskog vladara i njegovu suprugu da napuste Siriju nudeći im čak i azil u Dohi. Nakon toga su se odnosi između dvije prijateljice očito zahladili.

U veljači je Asma al Asad izazvala bijes javnosti i e-mail porukom koju je samoinicijativno poslala listu Times i u kojoj je stajalo: "Predsjednik je predsjednik Sirije, a ne uzrok razdora Sirijaca i ja ga, kao prva dama, u tome podržavam."

Bašir - nasljednik iz rezerve

Iako se danas Halla Diyab osjeća iznevjerenom od prve dame Sirije, nekada joj se duboko divila. "Asma je bila prva sirijska First Lady koja je bila prisutna u javnosti. Ona je bila puna vitalnosti, energije i strasti što me inspiriralo kao mladu djevojku. Imala sam osjećaj da ima puno kreativnih ideja", sjeća se i vjeruje da je gospođa Asad doista željela prenijete demokratska načela s kojima je odrasla u Britaniji u Siriju uključujući mlade ljude u ono što je prva dama na svojoj web-stranici opisala kao "civilno društvo".

Danas 36-godišnja Asma al Akhras udala se za 46-godišnjeg Bašira al Asada samo nekoliko mjeseci nakon što je on preuzeo vlast u Siriji 2000. godine, nakon što je umro njegov otac Hafez al Asad. On se smatrao jednim od najrepresivnijih diktatora arapskog svijeta. Bašir je zapravo bio rezerva, a ne glavni nasljednik. On je bio doktor medicine koji se specijalizirao za očnu kirurgiju u Londonu kada je 1994. njegov stariji brat Basil poginuo u prometnoj nesreći. Bašir, mladić finih i blagih manira je pozvan da se vrati kući u Damask i pripreman je za očevog nasljednika. Asmu al Akhras je znao dugo godina prije nego što su se vjenčali.

Mladi i atraktivni par se smatrao zapadno orjentiranim, ali i dobro umreženim u Siriji i mnogi su ga vidjeli kao simbol nade za ovu napaćenu naciju, a atraktivnu prvu damu kao sirijsku princezu Dijanu zbog njezine mladosti, ljepote i socijalnog angažmana.

Autorice: Diana Fong/Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
19/4/11

aircanada, 24.03.12. 20:32

opet neke manipulacije MI6 objavljujete


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika