25.03.2012. / 08:26

Autor: Hina

Janša: Bez štednje su ugrožene javne financije

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u subotu da bi do sredine godine moglo doći do "urušavanja" javnih financija ako sa sindikatima u roku dva tjedna ne dođe do dogovora o paketu mjera štednje što ih je u četvrtak predstavila njegova vlada i ako te mjere idućeg mjeseca ne potvrdi parlament.

Janez JanšaJanez JanšaSlovenski premijer Janez Janša izjavio je u subotu da bi do sredine godine moglo doći do "urušavanja" javnih financija ako sa sindikatima u roku dva tjedna ne dođe do dogovora o paketu mjera štednje što ih je u četvrtak predstavila njegova vlada i ako te mjere idućeg mjeseca ne potvrdi parlament.

Odgovarajući na pitanje je li istina da je na tom zatvorenom sastanku sindikalnim čelnicima zaprijetio ostavkom cijele vlade ako mjere štednje ne prođu, Janša je rekao da je pitanje ostavke vlade irelevantno kad se usporedi s ozbiljnošću financijske situacije.

"Vladi u slučaju odbijanja mjera ne bi ni trebalo odstupiti, ali bi se sustav javnih financija urušio", rekao je Janša u razgovoru za POP-TV.

Kako je pojasnio, riječ je o tome da mjerama štednje i rebalansom proračuna izdatke treba prilagoditi realnosti jer je ovogodišnji proračun bivša vlada planirala uz pretpostavku BDP-a od dva posto, a sada se očekuje njegov pad. Osim toga sadašnja vlada namjerava prepoloviti proračunski deficit na samo 3 posto u ovoj godini.

Za mjere štednje koje je kao platformu za pregovore predložila njegova vlada, a njihov je ukupni predviđeni iznos 820 milijuna samo u ovoj godini, Janša je rekao da nisu drastične nego "blage", osobito kad je riječ o ranjivim društvenim skupinama, ali da ih treba provesti jer su ih druge zemlje u Europi već provele na samom početku ekonomske krize.

Janša je kao primjer naveo baltičke i neke druge države koje su, kako je istaknuo, za 20 do 30 posto smanjile broj zaposlenih u javnom sektoru i za isto toliko snizile plaće zaposlenima koji su ostali na popisu, dok njegova vlada predlaže "meko" otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru i 15-postotno smanjenje plaća, nakon što se izvedu korekcije u odnosima plaća, na primjer u školstvu i policiji.

"Ovo što mi sada radimo s mjerama štednje sve su europske države proteklih godina već napravile na mnogo drastičniji način", rekao je Janša, dodavši da je paket mjera štednje naišao u prvom redu na kritike "moćnijih i glasnijih" sindikalnih lidera u državnoj upravi i javnom sektoru koji ih smatraju nepravednim i pretjeranim.

"Ovo su relativno blage mjere s obzirom na stanje u kojemu se nalazi Slovenija, ako ove mjere ne prođu kroz godinu dana morat ćemo napraviti mnogo drastičnije", rekao je Janša u subotu u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Ilustrirajući tvrdnje da Slovenija s mjerama štednje kasni i da je prijašnja vlada o mjerama racionalizacije i štrednje "samo raspravljala, a ništa poduzimala", Janše je rekao da je bogata Švedska prije 3 godine ukinula svoje veleposlanstvo u Ljubljani, dok Slovenija još ima veleposlanstvo u Stockholmu. Uz to, Slovenija je jedina država u kojoj se za Praznik rada, 1. svibnja, dva dana ne radi, rekao je Janša.

Mjere štednje naime uključuju i ukidanje po jednog do sada neradnog dana uz Novu Godinu i Praznik rada.

Janša je potvrdio da su potrebni rezovi i smanjenje troškova u zdravstvu, obrazovanju i na području radnih prava, ali ne toliki da bi bili odbijeni ili shvaćeni kao ukidanje "socijalne države", kako su se glasile prve negativne reakcije u javnosti i među sindikatima.

Janša je najavio i veliku štednju u javnoj upravi na investicijama i plaćama, kao reviziju tzv. "izvanrednih mirovina", odnosno penzija s dodacima kao što su "boračke" mirovine veterana iz II. svjetskog rata.

Njegova vlada predlažila je i smanjenje dodataka koji se iz proračuna plaćaju na mirovine onih koji su u penziju otišli s najviših dužnosti. Janša je rekao da će u zakonu ostati dodatak za bivšeg predsjednika države koji sada prima mirovinu u visini plaće aktualnog predsjednika, ali će se taj dodatak smanjiti.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika