25.03.2012. / 10:49

Autor: Hina

Obama posjetio demilitariziranu zonu između dviju Koreja

Američki predsjednik Barack Obama posjetio je u nedjelju demilitariziranu zonu (DMZ) na granici Južne i Sjeverne Koreje, u znak potpore i solidarnosti sa svojim saveznikom u Seulu uoči najavljenog sjevernokorejskog lansiranja projektila dugog dometa sljedeći mjesec.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama posjetio je u nedjelju demilitariziranu zonu (DMZ) na granici Južne i Sjeverne Koreje, u znak potpore i solidarnosti sa svojim saveznikom u Seulu uoči najavljenog sjevernokorejskog lansiranja projektila dugog dometa sljedeći mjesec.

Obama je doputovao u Seul uoči sastanka na vrhu o nuklearnoj sigurnosti, koji će početi u ponedjeljak. Iz glavnog grada je helikopterom prevezen do američke baze na rubu demilitarizirane zone.

"Momci, vi ste na granici slobode", rekao je Obama pred pedesetak vojnika u Camp Bonifasu, bazi smještenoj na južnokorejskoj strani najutvrđenije granice na svijetu, koju je Bill Clinton za posjeta 1993. nazvao "najstrašnijim mjestom na Zemlji".

"Razlika između Južne i Sjeverne Koreje ne može biti vidljivija, ne može biti jasnija, i kada je u pitanju sloboda i kada je u pitanju napredak", kazao je Obama.

Obama je proveo desetak minuta na visokoj promatračkoj platformi DMZ-a, zaštićen neprobojnim staklom dvogledom gledao na sjevernokorejsku stranu i razgovarao s vojnicima na straži.

Obamin posjet DMZ-u dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u regiji zbog najavljenog testiranja sjevernokorejske rakete sljedeći mjesec. Washington je osudio tu namjeru Pjongjanga, koji tvrdi da se radi o lansiranju satelita, i ocijenio je kršenjem sjevernokorejskog obećanja da će zaustaviti nuklearni program i lansiranja projektila dugog dometa.

Američki predsjednik na summitu u Seulu namjerava izvršiti pritisak na ruskog i kineskog kolegu da svojim utjecajem pokušaju zaustaviti to lansiranje.

Bio je ovo prvi Obamin posjet DMZ-u, koji dijeli Korejski poluotok od završetka Korejskog rata 1953. godine, i jedan od načina da pokaže snagu američkog i južnokorejskog savezništva te zahvali barem dijelu od 30 tisuća američkih vojnika razmještenih u Južnoj Koreji.

S druge strane DMZ-a opet vlada tuga. Danas se, naime, obilježava sto dana od smrti "Dragog vođe" Kim Jong-ila. Sve zastave u državi su na pola koplja, a sirene točno u podne po mjesnom vremenu označile su početak trominutne šutnje.

Novi vladar, Kim Jong-un, treći član dinastije Kim koji je preuzeo vlast, poklonio se pred portretom svoga oca u palači u Pjongjangu u kojoj je sahranjen. I on je posjetio DMZ početkom ožujka, poručivši vojnicima da uvijek moraju biti maksimalno pripravni jer su stalno pod neprijateljskom prijetnjom.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika