25.03.2012. / 20:45

Autor: Deutsche Welle

Portugalu još 15 milijardi eura

Vlada u Lisabonu može, prema medijskim izvještajima, očekivati nastavak pomoći iz Europskog fonda za financijsku stabilnost. Portugal će na taj način postati školski primjer primjene programa štednje.

Nova pomoć za PortugalNova pomoć za PortugalStručnjaci takozvane Trojke iz Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u najnovijem izvještaju odobrili su novih 15 milijardi eura, piše Welt u nedjeljnom izdanju, pozivajući se na izvještaj Trojke. Novac će biti isplaćen u travnju. „Fiskalno prilagođavanje u razdoblju 2011-2012. godine je u svakom slučaju izuzetno", navodi se na preko 70 strana izvještaja. Delegacija je utvrdila da „nema znakova umora na planu reformi".

Problemi se povećavaju

Istovremeno, stručnjaci Trojke upozoravaju na mogućnost suočavanja sa velikim teškoćama, prije svega zbog loših ekonomskih uvjeta. Konkretno, već u posljednjem kvartalu 2011. godine primjećeno je pogoršanje uvjeta na tržištu rada, koje je bilo drastično veće od očekivanog i može imati značajne posledice na budžet i socijalnu sigurnost.

Portugalsko Ministarstvo financija je nedavno objavilo da se problemi sa dugovima u zemlji povećavaju. Shodno tome, budžetski deficit je u siječnju i veljači porastao za 799 milijuna, dok je godinu dana ranije iznosio 274 milijuna eura. Razlog leži u oštrom ekonomskom padu, i sa tim povezanim poreznim prihodima. Vlada očekuje ekonomski pad od 3,3 posto, dok je prošle godine taj pad bio 1,6 posto.

Schaeuble ima povjerenje u lisabonske kolege

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je u Weltu od nedjelje pohvalio mjere štednje u Portugalu. „Imam veliko povjerenje u volju i sposobnost portugalske vlade i premijera Pedra Passosa Coelhoa, mog kolegu Vitora Gaspara u provođenju neophodnih reformi." Čak je i član Izvršnog odbora Europske centralne banke Joerg Asmusen izjavio: „Vlada u Lisabonu primjenjuje svaku točku sporazuma sa Trojkom."

Portugal, je pored Grčke i Irske, treća zemlja u euro-zoni koja dobiva međunarodnu financijsku pomoć. U zamjenu za kredite iz Europske unije i MMF, zemlja mora provesti rigorozan program štednje i suprotstaviti se žestokom otporu stanovništva.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika