26.03.2012. / 15:23

Autor: Hina

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Genetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni na kašalj, kihanje i poneku bolnu epizodu.

Znanstvenici su otkrili gen koji regulira naš odgovor na gripuZnanstvenici su otkrili gen koji regulira naš odgovor na gripuGenetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni na kašalj, kihanje i poneku bolnu epizodu.

U radu objavljenom u časopisu Nature britanski i američki znanstvenici navode da su po prvi puta otkrili gen koji utječe na to kako reagiramo na gripu.

Paul Kellam s britanskog Sanger instituta kazao je kako je istraživanjem utvrđeno da gen nazvan ITFITM3 predstavlja prvu ključnu liniju obrane protiv gripe. Kad je prisutan u velikim brojevima širenje virusa kroz pluća otežano je, no kad ga je manje virus se brže množi i širi izazivajući teže simptome.

Utvrđeno je i da su osobe s određenim tipovima toga gena imale pune veće izglede završiti u bolnici s težim simptomima gripe.

U budućnosti genetsko otkriće moglo bi pomoći liječnicima da otkriju pacijente koji su manje otporni na gripu kako bi ih se prioritetno cijepilo i poduzele druge mjere.

Otkriće pomaže objasniti zašto je tijekom pandemije svinjske gripe prije dvije godine velika većina ljudi imala samo blaže simptome, dok su mlađe zdrave osobe teško oboljele.

Također moglo bi pomoći razvoju novih cjepiva ili lijekova protiv opasnijih virusa poput onog ptičje gripe.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika