27.03.2012. / 07:40

Autor: Hina

Globalno zatopljenje moglo bi postati nepovratno

Planet na kojemu živimo uskoro će dosegnuti određeni prag zbog kojega će se temperatura na našem planetu nepovratno povećati, a ovo desetljeće trebalo bi biti ključno u naporima da se pokuša zaustaviti globalno zatopljenje, upozorili su u ponedjeljak znanstvenici na skupu u Londonu.

Globalno zatopljenje sve više utječe na naš životGlobalno zatopljenje sve više utječe na naš životPlanet na kojemu živimo uskoro će dosegnuti određeni prag zbog kojega će se temperatura na našem planetu nepovratno povećati, a ovo desetljeće trebalo bi biti ključno u naporima da se pokuša zaustaviti globalno zatopljenje, upozorili su u ponedjeljak znanstvenici na skupu u Londonu.

Njihove procjene se neznatno razlikuju, no po svemu sudeći temperatura će se do 2100 povećati za šest stupnjeva, zbog emisije stakleničkih plinova koje omogućuju njezino nekontrolirano povećanje.

Kako se emisija plinova bude povećavala, dosegnut će se prag nakon čega će efekt globalnog zatopljenja postati nepovratan, a to će rezultirati otapanjem ledenjaka na polovima te nestankom prašuma.

"Ovo je kritično desetljeće i ako se prijeđe taj prag, šteta će biti nepovratna i proces se neće moći vratiti natrag", rekao je direktor Instituta za klimatske promene pri australskom Državnom sveučilištu, koji je govorio na skupu znanstvenika u Londonu.

Unatoč činjenici da neke poteze treba hitno povući, novi sporazum o globalnim klimatskim promjenama kojima se najveći svjetski zagađivači, poput SAD-a i Kine, pokušavaju prisiliti na smanjenje emisije stakleničkih plinova, bit će zaključen tek 2015., a na snagu bi trebao stupiti 2020.

Vezane vijesti

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

U nastojanju da utvrde što bi se moglo desiti klimi Zemlje u ovome stoljeću, znanstvenici paleoklimatolozi morali su zaviriti u daleku prošlost,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika