27.03.2012. / 10:36

Autor: Hina

Pjongjang se "nikad" neće odreći prava na lansiranje

Sjeverna Koreja se "nikad" neće odreći prava na lansiranje "civilnog satelita", izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, dok nekolicina zemalja poziva Pjongjang da preispita svoju odluku o lansiranju satelita najavljenom za sredinu travnja, usprkos rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Sjeverna Koreja ne odustaje od raketaSjeverna Koreja ne odustaje od raketaSjeverna Koreja se "nikad" neće odreći prava na lansiranje "civilnog satelita", izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, dok nekolicina zemalja poziva Pjongjang da preispita svoju odluku o lansiranju satelita najavljenom za sredinu travnja, usprkos rezolucijama Ujedinjenih naroda.

"Nikada se nećemo odreći prava na lansiranje civilnog satelita, to je legitimno pravo suverene države i bitna etapa u gospodarskom razvoju", ističe KCNA, prenoseći izjave komunističkog režima.

U tom priopćenju KCNA-e, Sjeverna Koreja ističe da je pozvala američku NASA-u da pošalje svoje stručnjake (na lansirni poligon) "kako bi se svojim očima mogli uvjeriti u mirnodopsku narav lansiranja našeg satelita".

Pjongjang je nešto ranije bio objavio kako je pozvao strane novinare i stručnjake - ne spomenuvši NASA-u - da nazoči toj operaciji planiranoj između 12. i 16. travnja, kojom će se obilježiti sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Ova izjava iz Pjongjanga dolazi u času kada je njezin južni susjed i zakleti neprijatelj Južna Koreja domaćin susreta na vrhu na temu sigurnosti nuklearnog materijala radi sprječavanja nuklearnog terorizma.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sumnjaju da je riječ o prikrivenom lansiranju rakete usprkos rezolucijama UN-a koje Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i balističke pokuse.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika